Borgergruppe: Selvom vi ikke bliver syge af forureningen, skal den stadig fjernes

​​​​​​​Sundhedsundersøgelse i Grindsted vækker glæde hos borgerne, der havde frygtet meget værre.

Man bliver ikke mere syg af at bo i Grindsted end i for eksempel Tønder eller andre sammenlignelige byer.

Det slår en ny sundhedsundersøgelse fra Region Syddanmark fast. Og det både glæder og overrasker Susanne Mathiesen, der er en del af borgergruppen “Ryd op efter Grindstedværket”, som i sin tid ønskede at få sygdomsbilledet i byen kortlagt.

quote

Vi kan ikke være bekendt at lade alt det lort ligge. For selvom vi ikke bliver syge af det, ligger det der stadig til gene for miljøet.

Susanne Mathiesen, borgergruppen “Ryd op efter Grindstedværket”

- Overordnet set er jeg rigtig glad og synes, det er et fantastisk smukt resultat for borgerne i Grindsted, siger hun til TV SYD og indrømmer samtidig, at hun er overrasket over rapportens konklusion. 

- Det er jeg, fordi jeg har boet i Grindsted hele mit liv og har hørt disse historier om sygdomme. Jeg indrømmer, at jeg havde frygtet, at resultatet af sygdomsundersøgelsen kunne have været helt anderledes, end det heldigvis er blevet, siger hun.

“Ikke være bekendt at lade lortet ligge”

Generationsforureningen i Grindsted stammer helt tilbage fra 1920’erne og er fortsat helt frem til 70’erne af Danisco.

Siden 1983 er der lavet 95 rapporter om forureningen i byen, og der er stadig ikke fjernet et eneste gram forurening. Eksempelvis strømmer der mere end 200 kg vinylklorid ud i Grindsted Å hvert år.

- Vi har hele tiden råbt højt om, at der fortsat er et behov for at få ryddet op. For vi kan ikke være bekendt at lade alt det lort ligge. For selvom vi ikke bliver syge af det, ligger det der stadig til gene for miljøet, mener Susanne Mathiesen.

Regningen for at rydde op efter forureningen kan ikke sendes til Danisco, der ejede Grindstedværket, for princippet om, ”at forureneren selv betaler”, blev først indført som en del af Jordforureningsloven fra 1999.

Grafik: Lasse Lund hansen
Grafik: Lasse Lund hansen

Eksperter skal høres

I regionshuset i Vejle glæder regionsformand Stephanie Lose (V) sig også over rapportens konklusion. Sygdomme som eksempelvis prostatakræft, som der er lidt flere af i Grindsted end i sammenlignelige byer, er ikke nok til, at man sætter en undersøgelse i gang af, om de skyldes grindstedforureningen.

- Vi kommer ikke til at sætte gang i den fase to, som vi havde planlagt, hvis rapporten havde vist et øget sygdomsbillede i Grindsted. Det giver denne rapport ikke anledning til, mener regionsformanden. 

Samtidig er det er heller ikke sådan, at regionen gemmer rapporten væk i skuffen og ikke gør noget som helst.

- Nu vil vi gerne gå i dialog og blive klogere. Vi vil snakke med både borgere og kommuner og eksperter, der ved noget om miljømedicin, og høre hvad de tænker om rapporten, fortæller hun.

I alt indgår sundhedsdata fra 606.269 borgere i undersøgelsen, som Statens Institut for Folkesundhed på Syddansk Universitet har udført for Region Syddanmark.

Tidslinje over forureningen i Grindsted