Efter dobbelt indbrud har Simon selv fundet mistænkte: - Politiet gør ikke noget ved det

Efter to indbrud, hvor han ikke synes, politiet gjorde nok for at finde gerningsmændene, tog Simon Buhl Jensen sagen i egen hånd. Men det kostede ham næsten en sigtelse selv.

170.000 kroner i it-udstyr. Det er, hvad indbrudstyve af to omgange på kort tid er sluppet af sted med fra virksomheden Zantio IT i Fredericia. 

Ved det første indbrud fandt partner og medejer af Zantio IT Simon Buhl Jensen en af de stjålne computere til salg på nettet. En oplysning han videregav til politiet, men uden at der kom noget nævneværdigt ud af det. 

Anden gang tyvene kom på besøg, var han bedre forberedt. Overvågningskameraer var blevet installeret, og han kunne derfor give politiet skarpe overvågningsbilleder af tyvene i færd med at stjæle. 

Men heller ikke denne gang kunne det sætte skub i efterforskningen af sagerne, og det frustrerer Simon Buhl Jensen. 

- Jeg savner, at de gør noget ved det, og at de tager det seriøst. Det virker som om, de bare skal have genereret et journalnummer, så forsikringen kan udstede en betaling, siger han. 

Ifølge Simon Buhl Jensen fremgår det tydeligt på overvågningsbillederne, at indbrudstyvene er gået målrettet efter lagerhylderne her bagerst i virksomhedens lokaler.
Ifølge Simon Buhl Jensen fremgår det tydeligt på overvågningsbillederne, at indbrudstyvene er gået målrettet efter lagerhylderne her bagerst i virksomhedens lokaler.
Foto: Kenneth Ettrup Hansen/TV SYD

Risikerer selv at blive sigtet

Simon Buhl Jensen var fuld af forhåbning, da han torsdag tog telefonen, og det viste sig at være politiet, der ringede. 

Han håbede, at der endelig var nyt i sagen, eller måske endda at de havde fanget tyveknægtene. Men beskeden var en helt anden. 

- De sagde, at jeg skulle tage mit opslag ned, og at jeg ville blive sigtet. Og at de lige nu var i gang med at finde ud af, hvilken paragraf jeg skulle sigtes for, fortæller Simon Buhl Jensen.

Opslaget, som politiet referere til, er et Facebook-opslag, hvori Simon Buhl Jensen har offentliggjort overvågningsbillederne fra det andet røveri og efterspurgt folkets hjælp til at identificere gerningsmændene. 

 - Hvis jeg ikke selv fjernede mit opslag eller redigerede det, så ville politiet lukke min konto, imens sagen kører, fortæller Simon Buhl Jensen. 

Simon Buhl Jensen anerkender, at selvtægt ikke er den rette måde at gøre tingene på, men han har følt sig nødsaget til det, fordi han ikke føler, politiet gør deres arbejde. 

- Det er imponerende, at de efter tre dage har tid til at finde ud af, at jeg har lavet et privat opslag og finde en sigtelse frem mod mig. Jeg synes i hvert fald, det er de forkerte, de hjælper, siger han. 

Manglende spor bremser efterforskning

Torben Simonsen, der er vicepolitiinspektør ved efterforskningscentret i Sydøstjyllands Politi, forsikrer, at indbrudssager generelt er et prioriteret område for politiet.

- Det, vi har som den store udfordring nu, er, at gerningspersoner, som begår indbrudskriminalitet, efterhånden er blevet så dygtige og bevidste omkring vores efterforskningsmetoder, at de efterlader ganske få spor, forklarer han. 

Derfor er politiet også glade for at modtage oplysninger og overvågningsbilleder fra borgerne i forbindelse med indbrudssager, og Torben Simonsen glæder sig over, at flere og flere gør brug af overvågningskameraer. 

- Det, vi gør, er, at vi sammenligner med anden overvågning, vi har, og fotos af indbrudskriminelle. Vi deler desuden de her fotos og videoer imellem de forskellige politikredse, og ad den vej håber vi på at kunne finde frem til en konkret person, som vi kan sætte i forbindelse med indbrudskriminaliteten, forklarer han. 

Visepolitiinspektør Torben Simonsen
Torben Simonsen er vicepolitiinspektør ved efterforskningscentret i Sydøstjyllands Politi.
Foto: Jakob Schjødt-Pedersen, TV SYD

Først når en lang række andre efterforskningsmetoder er udtømte, kan politiet finde på at offentliggøre overvågningsbilleder til offentligheden, men det er deres klare opfordring, at man som borger skal overlade den slags til politiet. 

I de konkrete tilfælde, hvor privatpersoner offentliggør overvågningsbilleder, er det Datatilsynet, der vurderer, om der er tale om en overtrædelse af lovgivningen. Og først hvis det er tilfældet, bliver sagen overdraget til politiet med henblik på at rejse en sigtelse.