Korskærparken ryger af den hårde ghettoliste

Regeringens nye ghettoliste er offentliggjort. Borgmester er glad for, at det endelig lykkes at komme af listen.

Korskærparken i Fredericia opfylder ikke længere kriterierne for at være en ghetto og bliver således heller ikke et hårdt ghettoområde på årets liste over ghettoområder i Danmark. 

Transport-, Bygnings- og Boligministeriet offentliggjorde lørdag middag ghettolisten for 2018. Og det er første gang Korskærparken ikke figurerer på den. Samtidig er Korskærparken det eneste område i Danmark, der er lykkes med at komme af listen.

quote

Det er en lettelse i dag, at vi er røget af den liste.

Jacob Bjerregaard (S), borgmester i Fredericia

Dagens melding vækker begejstring hos borgmester Jacob Bjerregaard (S).

- Det er vi rigtig glade for. Der har også været ydet en solid indsats fra boligforeninger, kommunen og borgerne, så det er en lettelse i dag, at vi er røget af den liste, siger han til TV SYD.

Korskærparken i Fredericia med knap 2.000 beboere er altså ikke længere på ghettolisten, men optræder dog stadig på listen over udsatte områder i Danmark i kraft af, at området opfylder to af fire kriterier herfor

Årsagen til, at Fredericia forlader listen er netop, at andelen af beboere med ikke-vestlig baggrund nu er under 50 procent. Den er nu på 49,4 procent. Sidste år var den på 52,2 procent.

Slipper for at rive ned

Først på året vedtog Regeringen en lov, der skal udrydde ghettoerne. Planen indeholdt blandt andet et krav om, at boligområder på ghettolisten maksimalt må bestå af 40 procent alment boligbyggeri, hvilket nogle steder betyder, at der skal rives hele boligblokke ned.

Borgmester Jacob Bjerregaard mener, at folk i Fredericia anser området for at være et skønt område med grønne arealer, store lækre lejligheder og skønne grønne områder med legepladser til børnene og et nyt medborgerhus.

- Nu kan vi fortsætte den positive tilgang, hvor vi arbejder med at få folk i arbejde og uddannelse. Det kommer ikke til at handle om at rive boliger ned, siger han til TV SYD.

Se ghettolisten og listen over udsatte områder her.

De tre lister

Ghettolisten: 29 boligområder, hvor andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande  overstiger 50 procent og desuden opfylder to af fire andre kriterier.

Hårde områder: 15 af de 29 boligområder, som har været på ghettolisten de seneste fem år.

Udsatte områder: De 29 boligområder fra ghettolisten samt boligområder, hvor andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande IKKE overstiger 50 procent.

Stadig seks hårde områder i landsdelen

På listen over ghettoområder pr. 1. december 2018 er der 29 boligområder, som opfylder de nye ghettokriterier – heraf karakteriseres 15 områder som hårde ghettoer. Der er 43 udsatte boligområder.

I Syd- og Sønderjylland optræder der stadig seks boligområder på ghettolisten:

  • Finlandsparken (Vejle)
  • Munkebo (Kolding)
  • Skovvejen/Skovparken (Kolding)
  • Stengårdsvej (Esbjerg)
  • Sundparken (Horsens)
  • Nørager/Søstjernevej m.fl., (Sønderborg)

De første fem områder er karakteriseret som såkaldte hårde ghettoområder. Definitionen på et hårdt område er, at området har været på ghettolisten de seneste fem år.