Lillebælt blev fejret

Tre kommuner - Fredericia, Kolding og Middelfart - fejrede fredag, at Naturpark Lillebælt nu officielt er Danmarks syvende og største naturpark.

Det er Friluftsrådet, der har udnævnt området til naturpark - og det blev markeret på en sejltur i dag, hvor de tre kommuners borgmestre fik overrakt et diplom som bevis for områdets nye status.

Naturpark Lillebælt er Danmarks største naturpark. En marin naturpark med det strømmende bælt som kerne, omkranset af smukke kystnære landskaber. Her findes en af verdens tætteste bestande af hvaler – de små marsvin.

Området har været pilotpark siden 2014 og med godkendelsen følger en støtte fra Friluftsrådet på 1,1 million kroner til at etablere støttepunkter for friluftsliv og naturformidling. Borgmestrene i de tre kommuner bag projektet, Fredericia, Kolding og Middelfart, er begejstrede.

Borgmester i Fredericia Kommune, Jacob Bjerregaard, siger:

  • Tænk, at vi har fået en naturpark lige udenfor døren. Når man ser ud på Lillebælt til dagligt, tænker man ikke altid over, hvor unikt det er. Her har vi nu en marin naturpark med det strømmende bælt som kerne omkranset af smukke kystnære landskaber. Her findes en af verdens tætteste bestande af hvaler – de små marsvin. Naturparken skal arbejde for, at vi sammen på tværs af kommunegrænser skaber et hav af oplevelser, som giver os lyst til at passe på og forbedre Lillebælt.

Borgmester i Kolding Kommune, Jørn Pedersen, fremhæver samarbejdet omkring naturparken og glæder sig over udsigten til flere oplevelser for borgere og turister:

  • Det er fire års ihærdigt arbejde og et forbilledligt samarbejde mellem de tre kommuner og lodsejerne i naturparkens område, vi nu kan krone med udnævnelsen som naturpark. Den gode tilslutning fra lodsejerne viser, hvor langt vi kan nå gennem frivillighed, og jeg vil samtidig også gerne takke de mange hundrede borgere og repræsentanter fra foreninger, erhvervslivet og Naturparkrådet, der har deltaget i arbejdet med gode input, idéer og forslag. At vi nu har en naturpark vil utvivlsomt bidrage til at gøre Lillebælt og kystlandskabet til et endnu større aktiv for alle os der bor her og for de hundredtusindvis af gæster, der hvert år besøger vores smukke område.

I Middelfart Kommune er borgmester Johannes Lundsfryd lykkelig over Friluftsrådets beslutning om også at yde tilskud til nogle konkrete projekter:

  • Vi har nu fået tilskud på 1,1 mio. kr. til etablering af støttepunkter for friluftsliv og naturformidling ved Solkær Enge, Røjle Klint og Kanalbyen i Fredericia. Formålet er at formidle den lokale natur samt at få flere børn og voksne til at være aktive i det fri. Formidlingen har særligt fokus på marsvin og det øvrige marine liv. Pengene går til faciliteter, formidling, undervandskamera og grej. Det er netop et af formålene ved naturpark-samarbejdet at gå sammen om fælles projekter – og få midler hjem til det.

Friluftsrådet godkender, hvem der bliver Dansk Naturpark:

  • Vi er glade for at optage endnu en naturpark i Danske Naturparker, især når det sker med et så stærkt samarbejde på tværs af kommunegrænserne om at åbne naturen for borgerne og skabe naturoplevelser i Lillebælt, der jo rummer helt særlige oplevelser. Friluftsrådet ønsker de tre kommuner et stort tillykke med udmærkelsen og held og lykke med udviklingen af Naturparken fremover, siger Flemming Larsen, der er formand for Danske Naturparkers Nationalkomité.

Danske Naturparker er en mærkningsordning administreret af Friluftsrådet for større sammenhængende naturområder, der sætter fokus på at benytte og beskytte naturen i Danmark. Der findes 6 naturparker og Naturpark Lillebælt bliver nummer 7. Derudover findes 3 pilot-naturparker.

Læs meget mere om Naturpark Lillebælt her.