Sydjysk brintrør kan sikre mere bæredygtigt brændstof, men det lader vente på sig

Foto: Frank Blauenfeldt, TV SYD
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Virksomheder og politikere i Fredericia og Esbjerg presser lige nu på for at få regeringen til at påbegynde arbejdet med at oprette et netværk af brintrør i Jylland.

Mange tænker over, hvor meget CO2 den brændstof, de hælder på bilen, udleder. Men det er nok de færreste, der tænker over, hvor meget CO2 det udleder at producere brændstoffet. 

Det er til gengæld noget, de tænker rigtig meget over i virksomheden Crossbridge Energy. De ejer nemlig det raffinaderi i Fredericia, der producerer mere end en tredjedel af alt det benzin, diesel og flybrændstof, vi bruger i Danmark. Faktisk har de en plan om at være helt CO2-neurtale i 2035.

- Vi hjælper danskerne med at komme fra A til B og mange steder sørger vi også for, at der er varme i husene. Det vil vi også gerne kunne gøre i fremtiden, men på en grøn og klimavenlig måde, og der er brint en helt central faktor, siger Finn Bjørn Schousboe, der er administrerende dirktør i Crossbridge Energy.

Finn Bjørn Schousboe, der er adm. direktør i Crossbridge Energy, mener bestemt, at det er realistisk at gøre raffinaderiet i Fredericia klimaneutralt inden 2035, men det kræver ifølge ham, at omverdenen er med på den grønne omstilling. Foto: Frank Blauenfeldt, TV SYD

Derfor var det for dem en kæmpe nyhed, da den danske og tyske klimaminister i marts måned skrev under på en hensigtserklæring om at etablerer et brintrør mellem de to lande, fordi det samtidig indebar, at man ville etablere et jysk brintnetværk, der kan forbinde brintrøret til Tyskland med de centrale punkter i den danske brintproduktion.

Energinet, der er et selvstændigt offentligt selskab med ansvar for el- og gasnet i Danmark, udkom i samme ombæring med en rapport, hvori de skitserede mulighederne for at oprette et jysk brintnetværk.

Rapporten indeholder to forskellige scenarier, men de bygger begge på det, der kaldes 'Nedre T' bestående af et tværgående brintrør fra Esbjerg til Fredericia med et langsgående brintrør fra Egtved til det nordlige Tyskland.

Her ses en illustration af Energinets to bud på en fremtidig brintinfrastruktur i Jylland. Det ene scenarier bygger på en rygrad op gennem Midtjylland, mens det andet har ryggraden placeret i Vestjylland. Fælles for begge scenarier er dog, at 'Nedre T' danner soklen i netværket. Foto: Energinet

Men siden dengang i marts er der ikke for alvor sket mere, og det vækker ærgrelse hos direktøren.

- Vi har ambitionerne, visionerne og lysten til at omstille vores brændstofproduktion til at være mere bæredygtig, men vi mangler Nedre T som den sidste del af infrastrukturen, og så kører det, siger Finn Bjørn Schousboe.

Brintproduktion klar fra årsskiftet

Indtil videre er brintrørsnetværket stadig kun på tegnebrættet, men allerede nu har raffinaderiet i Fredericia et brintrør løbende ind i sit system. Og allerede fra januar vil der begynde at flyde brint produceret af vedvarende energi i røret.

For følger man brintrøret over på den anden side af hegnet fra raffinaderiet, vil man opdage, at det løber ind til brintfabrikken HySynergy, der er ejet af virksomheden Everfuel.

Hør Everfuels direktør Jacob Krogsgaard fortælle, hvordan HySynergys brintproduktion fungerer, i videoen her. Video: Chris Pedersen, TV SYD

Fabrikken er et af de mest modne Power-to-x-anlæg i landet, hvor man producerer brint ved hjælp af strøm fra vedvarende energikilder som solceller og vindmøller. Og også her har de svært ved at forstå, hvorfor politikerne sidder på hænderne, når det kommer til at få godkendt etableringen af den jyske brintinfrastruktur. 

- Det er jo en statslig infrastruktur, som staten kommer til at eje, og som de kommer til at tjene mange penge på i de næste mange årtier frem. Men så er staten også nødt til at være garant for de første investeringer, siger Jacob Krogsgaard og fortsætter:

- Det skal ikke være vi få første producenter og forbrugere, der skal tage hele den første store risiko.

Sådan fungerer Power-to-X

Power-to-X – forkortet PtX – er et begreb, der med jævne mellemrum dukker op, når der tales grøn omstilling.

Teknologien bag er baseret på elektrolyse – en gammelkendt teknologi som laver brint ved hjælp af vand og strøm.

Man sender strøm direkte fra solceller eller roterende vindmøller gennem et elektrolysekar fyldt med vand (H2O).

Processen skiller ilt (O) fra brint (H), som er en gasart, der kan lagres.

På den måde kan man lagre den grønne strøm, som vi ikke kan lagre i dag. I dag er man nødt til at sætte vindmøller i stå, hvis energinettet er fyldt op af grøn strøm.

Hvis man tilsætter kulstof (CO2) til brint, bliver det til flydende brændstoffer, som kan bruges i industrien, til skibe og tung lastbiltransport samt som flybrændstof.

CO2 kan man for eksempel hente fra forbrændingsanlæg og biogasanlæg.

Syd- og Sønderjylland kan blive energimetropol

Det er ikke tilfældigt, at det netop er byerne Esbjerg og Fredericia, der kan se frem til at blive blandt de første, der skal kobles på et jysk brintnetværk. Det skyldes i høj grad, at de to havnebyer allerede nu er blandt de førende i landet, når det gælder grøn brint. 

Som nævnt har Fredericia efter nytår, hvis tidsplanen holder, en af landets første produktioner af bæredygtig brint. Og i Esbjerg er energiselskabet A2X i gang med at bygge Danmarks foreløbigt største PtX-anlæg.

Og spørger man borgmestrene for de to byer, så er det afgørende, at man fra statens side starter med at forbinde de byer, der ligger forrest i feltet i brintkapløbet. 

- Den grønne omstilling står ikke og venter på et politisk efterslæb. Den kalder på, at der bliver lavet forandringer nu og her. Og selvfølgelig skal man gøre den grønne omstilling alle steder, men der hvor potentialerne er størst, skal tempoet være størst, og der kæmpe potentiale her i Fredericia, siger Steen Wrist (S), der er borgmester i Fredericia Kommune.

Generelt er der meget der tyder på, at Syd- og Sønderjylland kommer til at spille en helt central rolle som fremtidens energimetropol. En optælling fra november måned viste, at hele 12 ud af 41 brintprojekter i Danmark var at finde her i vores område.

Der arbejdes på sagen

Det er langt fra kun virksomhederne i Fredericia, der begynder at blive utålmodige med politikernes nølen i forhold til brintinfrastrukturen i Jylland.

En arbejdsgruppe, som består af fem erhvervs- og interesseorganisationer og en stribe virksomheder, kom i sidste uge med fem anbefalinger til regeringen og Folketinget forud forhandlingerne om finansiering af en dansk brintinfrastruktur senere på efteråret.

For i sidste ende er det politikerne på Christiansborg, der skal give det endelige stempel til at påbegynde arbejdet. En af de centrale figurer i det arbejde er moderaternes Henrik Frandsen, der er lokalt folketingsmedlem fra Sønderjylland samt partiets Klima-, Energi- og Forsyningsordfører.

Henrik Frandsen, der er valgt til Folketinget i Sydjyllands Storkreds for Moderaterne, er klima-, energi- og forsyningsordfører i partiet, hvorfor brintinfrastrukturen ligger ham nært på sinde. Foto: Frank Blauenfeldt, TV SYD

Han fortæller, at man er i fuld gang med det forbedrende arbejde, men hvorvidt det bliver Esbjerg og Fredericia, der står først på listen, vil han ikke love.  

- Vi er inde på et nyt felt her, hvor vi skal have tingene lavet på den rigtige måde. Vi er i fuld gang med at imødekomme erhvervslivets interesser, men Energinet, som i sidste ende skal etablere linjerne, er nødt til at tage en overordnet betragtning på det her, siger Henrik Frandsen og fortsætter:

- Hvis der er andre steder i landet, hvor de er længere fremme, og hvor man vurderer, brintrørene er endnu vigtigere, så bliver det afgørende for rækkefølgen. 

Internationalt stævne trækker masser af hoppende kaniner til lille by

Foto: Privat
Udgivet

I disse dage dyster mere end 500 kaniner med ejere fra forskellige europæiske lande i kaninhop på sportsbanerne i Gedved. To af deltagerne og medarrangører er mor og datter Bente og Alison Bøje Jensen.

Måske tænker du, at kaninhop kun er noget for børn?

Sådan er det langt fra.

Omkring 300 voksne danskere dyrker kaninhop som sport, vurderer Aase Bjerner, der er formand i Horsens og Omegns Kaninavlerforening.

Aase Bjerner er formand i Horsens og Omegns Kaninavlerforening. Hun har dyrket kaninhop i 30 år. Foto: Privat

- Det er en sport, som i hvert fald de sidste 30 år, også har været dyrket af voksne under Danmarks Kaninavlerforening. Men ofte er det børnene, der får de voksne i gang, fortæller Aase Bjerner.

Sporten fylder det meste

For Bente Bøje Jensen var det også hendes børn, der fik hende i gang med sporten for nu 10 år siden. Og her hen over weekenden står hun midt i det, hun elsker allermest - at dyste i sin store passion, kaninhop.

22-årige Alison Bøje Jensen løber med kaninen Stald Fuglsangs I'll Fly. Hun begyndte som 12-årig til kaninhop sammen med sin søster.

- Jeg kan ikke få nok af det, og jeg er afsted til konkurrencer og/eller træning med kaninerne flere gange i ugen, fortæller den 43-årige kvinde fra Juelsminde.

Hun og hendes ene datter, Alison Bøje Jensen, står som arrangør af det internationale kaninhop-stævne i Gedved ved Horsens.

- Jeg har glædet mig så meget, selvom jeg ved, vi har megatravlt alle dagene, fortæller Bente Bøje Jensen.

Bente Bøje jensen sammen med døtrene Julie (19 år), der lige er blevet student. Og Alison (22 år), som er landmand. I 2014 fandt den da 9-årige Julie et hjemmelavet kaninhop på loftet hos mormoren. Det havde Bente lavet til en veninde, der dyrkede sporten. Det fik pigerne til at plage om at gå til kaninhop.

Ud over at stå for den praktiske del af stævnet, skal både hun og datteren også dømme i dele af konkurrencerne, samt deltage med nogle af deres kaniner. Pompano, Fakir og Mayon.

Fakir hopper her et af sine længste spring.

- Popano er et år, og han har allerede sprunget 2,5 meter i længdehop. Han er virkelig lovende og en god kanin, som jeg har store forventninger til. Fakir topper nu med sine fire år og fire måneder. Han sprang sidste år 2,7 meter.

Hvad er kaninhop?

  • Kaninhop er en sport, hvor alle kaniner kan være med.

  • Her gælder det om at få kaninen til at hoppe over en serie af forhindringer med færrest nedrivninger i den hurtigste tid.

  • Kaninhop startede i Sverige i 1970’erne og kom til Danmark i 1990’erne.

Hop- og seletræning:

  • Alle kaniner kan lære at hoppe, hvis de har lyst. Men det er oftest kaniner som i en ung alder er meget nysgerrige og som bevæger sig rundt på egen hånd, der bliver de bedste hopkaniner.

  • Før du kan starte hoptræningen, er det vigtigt, at din kanin har vænnet sig til at have sele på. Du kan starte med at give din kanin sele på, når den er omkring 10 uger.

  • Det er vigtigt, at du ikke presser din kanin til at skulle hoppe, men lader den få en sjov oplevelse af at løbe stærkt, spise græs eller grave.

  • Når den har vænnet sig til at gå tur i selen, kan du begynde at vænne den til, at du bestemmer, hvor den skal gå hen. Du kan både styre den med selen og ved at berøre den med hænderne ned langs kroppen. Husk at være forsigtig, så kaninen ikke bliver skræmt

Kilde: Danmarks Kaninavlerforening

Det er gode resultater i kaninhop. Danmarksrekord i længdehop er tre meter sprunget af kaninen Yabo, fra Kolding, og verdensrekorden er på 3,01 meter sprunget af en hunkanin fra Sverige.

Det er Horsens og Omegns Kaninavlerforening, som er arrangør af stævnet på de gamle sportsbaner i Gedved.

Det største stævne nogensinde

Her har 64 konkurrencedeltagere fra både Danmark, men også Tyskland, Sverige og Tjekkiet slået lejr for at dyste i forskellige discipliner i kaninhop - i alt 511 kaniner skal hoppe og springe i løbet af de tre dage, stævnet varer.

Bente Bøje Jensen træner mage gange om ugen med sine kaniner. Foto: Privat

Ifølge Aase Bjerner er det Danmarks største stævne i kaninhop, Og deltagerne denne weekend er mellem fire år og 73 år.

- Sporten er for alle aldre, og når man er fire år, så er det tilladt at have en hjælper med på banen til at styre kaninen, fortæller Aase Bjerner, som med sine 73 år er den ældste deltager.

Hun begyndte med kaninhop for 30 år siden. Det var hendes dengang små sønner, som fik hende i gang.

43-årige Bente Bøje Jensen avler også kaniner og går på udstillinger med dem. Hendes mand tager sig af alle 50 kaniner, når hun i mange weekender er afsted til stævner i kaninhop. Foto: Privat

- Jeg synes, at børnene får en meget bedre relation med dyrene, når de skal lave noget sammen, så derfor begyndte vi til kaninhop. Og da det var lidt kedeligt bare at stå på sidelinjen, så begyndte jeg også at dyrke sporten, og det har hængt ved, selvom min ene søn holdt igen allerede som teenager, griner Aase Bjerner.

I 2022 medvirkede Aase Bjerner og Alison Bøje Jensen sammen med andre medlemmer af kaninavlerforeningen i Horsens i Netflix-serien 'Vores kæledyrs skjulte liv'.

- De havde fundet os via min søns hjemmesiden om kaninhop, og da der ikke er mange klubber i verden med sporten på dagsordenens, ja, så deltog vi med stor glæde, siger Aase Bjerner.

Kaninspring, avl og udstillinger

Efter Bente Bøje Jensens døtre fik hende i gang med kaninhop for ti år siden, har det også udviklet sig til til avl og udstillinger med kaniner.

Bente Bøje Jensen er afsted til stævner eller træning stort set hver uge året rundt. Foto: Privat

- Jeg elsker konkurrencedelen, og jeg går derfor meget op i at have gode kaniner, der er egnede til at hoppe og springe, fortæller Bente, som samtidig 'røber', at hun har 50 kaniner hjemme, og fortsætter:

- Det er interessant at avle kaniner, for så man kan se deres potentiale fra unger af. De skal være opmærksomme på omverdenen og ikke trykke sig i et hjørne, siger Bente Bøje Jensen.

Kaninen Skovvejens Dream of the Furture springer her med Bente Bøje Jensen Foto: Privat

Masser af træning, viden og lidt held

Også Bentes datter, 22-årige Alison Bøje Jensen, er fortsat aktiv i sporten - også som dommer og avler. Hun har lige nu15 kaniner, hvor den 11 måneder gamle hankanin, Mayon, er hendes store håb.

Med kaninen Mayon håber Alison Bøje Jensen en dag at kunne placere sig højt på ranglisterne i kaninhop. Foto: Privat

- Han har 4000 gode hopkaniner i sin stamtavle, så jeg glæder mig meget til at se, hvad han kan udvikle sig til. Det ved vi først, når han er omkring tre år.

Dybest set ved man ikke, hvor god en kanin bliver til sporten, når den er lille. Det tager flere år med træning flere gange i ugen, før man ser resultatet af sine anstrengelser.

- Man skal helt grundlæggende kunne lide samværet med dyrene, uanset hvad de opnår på hoppebanen, siger Alison Bøje Jensen, som også arbejder med dyr professionelt som landmand.

Bente Bøje Jensen og datter Alison Bøje Jensen deler samme passion og kaninhop, og står gerne øverst på sejrsskamlen. Foto: Privat

- En god kanin skal gå oppe på benene, så man kan se, at den kan lide at hoppe. Den skal være aktiv og ikke sky. Jeg har været avler i 10 år, og i starten var jeg ikke særlig god, da jeg havde fået købt nogle dårlige hopkaniner. Man skal vide en masse om kaniner, deres aner og så lidt held.

Dyr skaber venskaber

Udover at konkurrere i kaninhop og fordybe sig i kaninavl er både mor og datter enige om, at der er endnu en meget stor glæde ved sporten kaninhop.

- De venskaber, som jeg har fået ved vores sport, vil jeg ikke undvære for noget, selvom jeg har min gode mand og mine dejlige døtre, siger Bente Bøje Jensen.

Alison er helt enig.

- Ud over den glæde, jeg har ved dyrene, og så har de også betydet, at jeg er meget mindre genert i dag, end jeg var som barn. Jeg har brugt kaninerne til at lære at være sammen med mennesker. Her er jeg vokset som person sammen med mine dyr.

Kaninhopstævnet i Gedved slutter søndag aften ved 21-tiden.

Lokale ildsjæle mener at have knækket koden til at tjene penge på papiraviser

Udgivet

For godt et år siden startede journalist Jim Hoff og salgskonsulent Søren Grundet mod alle odds deres helt egen lokalavis. Planen var to årlige avisudgivelser og resten online. Nu udkommer deres avis hver uge.

Siden den 15. marts i år er Vores LokalAvis i Give udkommet på papir én gang om ugen.

Det er langt hyppigere, end de to stiftere af avisen havde drømt om, da de lancerede lokalavisen den 30. maj sidste år.

- Vi er nærmest blæst bag over af den store opbakning, der er til avisen fra både læserne, men også de lokale annoncører. Så det er gået så godt, at vi allerede i marts i år turde satse på at få en ugentlig avis på gaden også, fortæller Jim Hoff, der er avisens eneste journalist.

Ugeavisen udkommer i 5.000 eksemplarer, som fordeles hver mandag over middag til 19 forskellige pick-up steder i den gamle Give Kommune, hvor folk så kan hente den.

Vores Lokalavis i Give udkommer som papiravis en gang om ugen. Fotoarkiv.

Annoncører fordoblede annoncering

- Vi har en gruppe læsere, som meget gerne vil have nyhederne i en papiravis, selvom mange af dem også kan læses online. Og da vi spurgte vores annoncører, om det var noget, de kunne støtte, sagde de alle ja, og flere af dem har endda fordoblet deres annoncering, fortæller Jim Hoff.

Papiravisen udkommer også som E-avis, og ligger online og kan tilgås på Vores Lokalavis online side.

Desuden udkommer, der som planlagt fra begyndelsen, årligt to 'store' temaaviser, som husstandsomdeles i 21.000 eksemplarer.

Seneste udgave var på 80 sider med 103 annoncer. Ugeavisen har ifølge Jim Hoff gennemsnitligt mellem 50 og 60 annoncører.

De mener selv, at deres lokalkendskab og redaktionelle frihed kan mærkes af læserne, som kvitterer med gode læsertal. Oveni det har de lokale annoncører, der tror på de to iværksættere. Det er dét, der er deres opskrift.

Søren Grundet (tv) står for annoncesalg og Jim Hoff (tv) står for journalistikken i Vores LokalAvis. Fotoarkiv.

Alle aviser er gratis - det samme er online-avisen.

- Det har fra starten været vigtigt for os, at det skulle være gratis for folk at tilgå nyhederne i Vores LokalAvis, og det kan vi, fordi vi bakkes op af hele lokalsamfundet og de handlende, som støtter med annoncekroner.

Da Lokalavisen gik i luften for godt et år siden, var det med med planer om to årlige avisudgivelser og ellers daglige nyheder på avisens onlineplatform.

Og annoncørerne lovede, at de som minimum ville støtte avisen i to år, så der var tid til at få den løbet i gang.

Online nyheder holder ikke ferie

Ifølge Jim Hoff udkommer der mellem to og fire nyheder dagligt på Vores LokalAvis. Lidt mindre i weekenden og i ferier.

- Vi har meddelt, at vi holder fire ugers ferie, så ugeavisen udkommer først igen den 29. juli. Men selvom jeg sidder i min bil på vej på ferie, så skriver jeg stadig lidt til online-avisen, hvis der tikker nyheder ind, fortæller Jim Hoff.

Det betyder meget arbejde for den tidligere journalist ved Jydske Vestkysten og Give Ugeavis, men han vil ikke bytte for noget.

- Det giver mig så meget energi at have redaktionel frihed til at skrive om, hvad der sker i lokalsamfundet, og at folk har lyst til at læse det. Så det betyder ikke så meget, at det er skæve arbejdstider og en arbejdsuge på mere end 37 timer, siger Jim Hoff.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendig cookies

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelcookies

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn

Markedsføringcookies

Navn Udbyder
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube

Præferencercookies

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Brugeroplevelsecookies

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com