Efter besøg af gourmetkok har Cecilie lært at eksperimentere mere i køkkenet

Foto: Tais Tullin
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

I programmet "Gourmet på budget" får almindelige danskere besøg af en gourmetkok. Ifølge ham er der særligt én ting, som danskerne kan blive bedre til, når de er i køkkenet.

Hvor ofte smider du madvarer ud i skraldespanden, fordi du ikke nåede at få brugt det hele, inden det blev for gammelt?

I 2021 smed vi danskere 469.449 ton spiselig mad ud i skraldespanden, men vi skal blive bedre til at bruge de varer, vi har liggende i skuffer, skabe og på køl. 

Det mener kokken Mikael Madsen fra Kolding.

Man skal turde prøve noget, for det er nemlig der, man kan spare penge

Mikael Madsen, kok og indehaver af Den Hvide Hest

I programserien 'Gourmet på budget' besøger han sammen med komikeren Daniel Lill helt almindelige familier fra Syd- og Sønderjylland for at lave mad - med udgangspunkt i det, der allerede gemmer sig i deres køkkener.

Minimere madspild

En af dem, der får besøg af de to madelskere fra Kolding, er Cecilie Olesen fra Kærup i Varde Kommune.

Cecilie Olesen bor i Kærup ved Janderup sammen med sin kæreste og børnene Adam og Lilje. Foto: Tais Tullin

Hun mener selv, at hun altid har været god til at minimere sit madspild.

- Jeg har selvfølgelig ikke kunnet undgå det fuldstændig, men jeg synes egentlig, jeg har været opmærksom på det gennem mange år, fortæller hun.

Det skyldes ifølge Cecilie Olesen, at hendes madbudget aldrig har været særligt stor. Men på trods af det, så sker det af og til, at hun ikke når at bruge de sidste kartofler i posen eller de sidste skiver brød, inden de bliver for gamle.

- Jeg prøver sådan lidt løbende at kigge i køleskabet , og hvis jeg synes, der kommer for mange slatter og bøtter, så prøver jeg at tænke igennem, hvad jeg kan lave. Men det ender tit med, at det ender i en kødsovs eller sådan noget, fortæller hun.

Derfor synes hun, det var inspirerende at få en professionel kok ind i køkkenet.

Løsrive sig fra opskrifterne

Mens Cecilie Olesen har erfaring med at bruge sine rester fra køleskabet kreativt, så er det ikke tilfældet for alle danskere.

- Det kan selvfølgelig godt være svært for den almene dansker at begynde at lave mad på den måde, hvis man ikke er trænet i det, men man skal bare springe ud i det, fortæller Mikael Madsen.

Det kan du bruge dine rester til

De fleste kan her i kølvandet på december stadig have en masse madvarer liggende, som man måske ikke bruger på mange andre tidspunkter af året. Men det kan selvfølgelig bruges

Et eksempel er grødris, som ifølge kok Mikael Madsen kan bruges til at lave risotto. Derudover kan man selvfølgelig også bruge det til at lave risengrød, som man så kan lave klatkager af.
Klatkager kan man også servere sammen med kirsebærsovs, hvis man skulle have noget af det stående efter julen.

Der findes dog også andre overskudsmadvarer end dem, man har til overs fra julen. En klassiker er eksempelvis de sidste tortilla-pandekager, som man ikke har fået brugt.

- Hvis man har et par pandekager i overskud, så kan man putte noget ost og skinke i og riste dem i en toaster. Og så kan man give børnene det med i madkassen. Eller man kan bruge det som en hurtig snack, fortæller Mikael Madsen og kommer med et andet eksempel:

- Hjemme hos os har vi gulerødder liggende hele tiden. Hvis de ikke bliver skrællet, så bliver de ikke spist. Så jeg plejer at skrælle dem og putte dem i en pose, og så bliver de spist ret hurtigt. Ellers kan man også putte dem i madkassen og tage dem med i skole eller på arbejde.

Har man grøntsager såsom gulerødder, græskar og agurker liggende, kan man også vælge at sylte dem, så de holder længere.

Derudover kan mange overskudsgrøntsager ifølge kokken også komme i kødsovsen.

Han mener, at vi alle bør være bedre til at løsrive os fra opskrifterne og eksperimentere mere med maden i køkkenet.

- Hvis der står gulerødder i opskriften, og du kun har halvdelen af det, der står i opskriften, så supplér med noget andet. Det kan være, at du har en kartoffel eller en anden grøntsag, du kan bruge i stedet for.

- Man skal turde prøve noget, for det er nemlig der, man kan spare penge. Ellers kan råvarerne komme til at ligge, indtil man skal lave den samme opskrift igen, fortæller Mikael Madsen.

På den måde kan man ifølge Kolding-kokken få mere "flow" i køleskabet og dermed minimere, at nogle råvarer ligger og bliver for gamle i køleskabet. 

Vil eksperimentere mere

Hos Cecilie Olesen mundede besøget af Mikael Madsen og Daniel Lill ud i en svamperisotto på grødris med kylling, brændenældepesto og panerede gulerødder. Noget som Cecilie Olesen selv var ganske tilfreds med.

- Jeg synes faktisk, det endte ud i noget rigtig godt, og der er meget, som jeg vil have med i tankerne fremover, siger hun og fortsætter:

- Jeg vil bruge nogle flere krydderier og eksperimentere lidt mere, med det jeg egentlig har i skabene i forhold til bare slavisk at følge en opskrift.

Tema

Gourmet på budget

Få overblikket over slagterisagen

Udgivet

En 42-årig slagteriarbejder blev fredag varetægtsfængslet i fire uger frem til 19. juli. Han er sigtet for at have dræbt sin 35-årige kollega med ét snit i halsen på Danish Crowns kvægslagteri i Holsted. TV SYDs retsreporter Helle Eriksen giver dig overblikket i videoen herover.

Han bruger darten som frirum fra mentale udfordringer - fredag vandt han DM

M
Udgivet

Tom Johansen, der er bruger af værestedet Reperbanen i Aabenraa, har netop vundet DM i Dart for Væresteder til DIF DM-ugen i Herning. Guldet er dog langt fra eneste gevinst ved darten, der giver Tom og ligesindede et vigtigt frirum i en svær tilværelse.

Fredag kunne 31-årige Tom Johansen fra værestedet Reperbanen i Aabenraa, stille sig øverst på podiet ved Danmarksmesterskabet i Dart for Væresteder til DIF DM-ugen i Herning. I duel med cirka 50 andre værestedsbrugere ved dartskiven lykkedes det sønderjyden at sejre, men at Tom i darten har fundet en glæde og mod på at bevæge sig ud i større menneskemængder, er en sejr i sig selv:

- Normalt vil det være svært for mig at tage afsted til noget, hvor der er mange mennesker, men til dartstævnerne kender jeg efterhånden alle, der er med, og det giver en tryghed. Det gør mig glad, når jeg kan tage afsted og få en succesoplevelse på trods af det, som er svært, fortæller Tom Johansen i en pressemeddelelse fra DIF.

Toms hverdag er besværet af kampe med tanker og stemmer, som følge af diagnosen paranoid skizofreni, der videre resulterer i vrangforestillinger og hallucinationer. Her kommer darten ind i billedet som et positivt frirum fra værestedsbrugernes ofte svære liv og giver dem mulighed for at blive en del af tilværelsen uden for værestederne.

“Win-win-win-samarbejde”

Tom og de øvrige værestedsbrugere fik øjnene op for dart via et samarbejde mellem Landsforeningen af Væresteder og Dansk Dart Union. Dette samarbejde løber over flere år og betyder, at dartunionen lægger rammer til det årlige afslutningsstævne DM i Dart for Værestæder. Ydermere giver det brugerne på værestederne mulighed for at komme ud i klubber med bedre faciliteter, fremfor blot midlertidige dartskiver hængt op på værestederne.

Samarbejdet opstod, da Landsforeningen for Væresteder forrige år blev kontaktet af Dansk Dart Unions formand, Henrik Vestbo, der havde hørt om foreningens afholdelse af DM i dart. At de to har slået sig sammen, er en udpræget succes:

- Vi ser det som et win-win-win-samarbejde: Værestedsbrugerne oplever et frirum, hvor de kan være aktive sammen med andre, i Landsforeningen af Væresteder får vi gladere medlemmer, og dartunionen kan være med til at gøre en forskel for en sårbar målgruppe og på sigt få flere medlemmer i deres foreninger, så det er rent win-win-win, fortæller Nico Hansen, programleder for Sport for LIVET hos Landsforeningen af Væresteder.

Perfekt debut ved DIF DM-ugen

Den store finale løb af stablen i Sportscenter Herning denne fredag, men faktisk var Tom Johansen allerede forinden ventet vinder af det hele. Det skyldes, at han gennem årets løbende DM-turnering har spillet så godt, at man på forhånd vidste, at kampen om titlen ville stå mellem ham og Omar Jakirlic fra Stoppestedet i Fredericia. Alligevel blev kampen og deltagelsen en stor oplevelse for alle:

- Det blev et brag af et opgør. Både i sig selv, men også fordi det er første gang, at vi er en del af DIF DM-ugen. Vores brugere på værestederne har glædet sig megameget til at være en del af folkefesten i Herning, for når der er gjort meget ud af det, så føler de sig også taget seriøs med deres sport – og som menneske, beretter Nico Hansen i pressemeddelelsen.

For Tom Johansen kulminerede det i guld og en ny god oplevelse med dartsporten, der for ham er meget mere end blot bulls eyes og guldmedaljer:

- Igennem dartstævnerne har jeg fået gode venner fra væresteder i både Kolding, Fredericia og Ikast, fortæller Danmarksmesteren.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendig cookies

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelcookies

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn

Markedsføringcookies

Navn Udbyder
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube

Præferencercookies

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Ikke tildeltcookies

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com