Fire tips og et “hemmeligt” trick til at få dine børn til at spise flere grøntsager

Det kan ofte være svært at finde ud af, hvad man skal sige og gøre for at få sine børn til at spise grønt. En kostvejleder kommer her med nogle "do's and don't's" i forhold til, hvordan du som forælder skal agere.

De fleste med børn har prøvet det.

Når broccolien, agurken og gulerødderne kommer på bordet, så lukker barnet munden i, blikket bliver skeptisk og armene ryger over kors.

Men sådan behøver det ikke at være. 

Sanne Steffensen har virksomheden Sundtliv.nu, hvor hun arbejder med kostvejledning og personlig træning. Hun bor i Varde med sin mand og deres to børn på 11 og 7 år, og ifølge hende er der flere ting, man som forælder kan gøre for at få sine børn til at kaste sig over grøntsagerne.

Sanne Steffensen er kostvejleder og bor i Varde med sin mand og to drenge.
Sanne Steffensen er kostvejleder og bor i Varde med sin mand og to drenge.
Foto: Privatfoto

Vi har herunder samlet fire gode råd fra Sanne Steffensen til, hvad du skal og hvad du ikke skal gøre for at få mere grønt i dine børn. Og så har hun også et "hemmeligt" trick.

1

Spis selv grøntsager

- Som forælder skal man være et godt forbillede. Børn gør ikke altid, hvad vi siger, men de gør stort set altid, hvad vi gør. Måske ikke lige på den korte bane men på den lange bane. Man ser jo helt tydeligt, at hvis man har nogle forældre, der ikke spiser grønt, så kommer børnene højst sandsynligt heller ikke til at gøre det. Man skal bare selv slappe af i det og spise det. 

2

Vær tålmodig og tving ikke de helt små

Ifølge Sanne Steffensen er det vigtigt, at man ikke tvinger grøntsagerne i de helt små børn.

- Når de bliver de der 5-6 år, så begynder jeg at sige, at de godt kan smage på det. Så begynder de at blive så store, at man godt kan forlange, at de smager på det. Uden at det skal blive en diskussion.

- Man skal som forælder være tålmodig og give børnene tid. Det vigtigste er, at man skaber en god stemning omkring måltidet. Man ser tit, at forældre sidder og kigger på deres barn og siger “Kom nu, kom nu”. Så er de allerede utrygge ved situationen, inden man i det hele taget kommer i gang.

3

Tag børnene med i køkkenet

- Lav mad med børnene, og afhængigt af alderen så skal du lade dem skære og snitte og hælde i gryderne. Lad dem smage på det undervejs. Fortæl løbende lidt om, hvad der bliver puttet i, og fortæl om grøntsagerne og råvarerne.

- Det er supervigtigt, at man har god tid og er tålmodig, for det tager tid, og det sviner også. Men det er megagodt, fordi de synes det er så meget sjovere at smage på det, når de selv har været med til at lave det, og de har set, hvad der er blevet puttet i. De bliver megastolte og glæder sig til at servere det for resten af familien. Det er i hvert fald min erfaring, at det er noget, de rigtig godt kan lide.

4

Drop belønningerne

- Det er supervigtigt, at man ikke belønner sit barn. Man skal ikke sige til dem, at de må få slik, hvis de spiser deres broccoli op. For så bliver broccoli endnu mere kedeligt og farligt, og slikket bliver gjort til noget rigtig godt.

5

Det "hemmelige" trick

Blomkål er normalt ikke noget, som børn lapper i sig - men det kan Sanne Steffensens serveringstip ændre på.

Man skærer blomkål i stykker, smører dem ind i olie, drysser pomfritkrydderi på og giver det 20 minutter ovnen.

- Det er simpelthen en fantastisk måde at få børn til at spise grøntsager. Det er simpelthen så komisk. Når mine børn ser, at vi skal have blomkål, så råber de “Ja, ja, ja”.

- Jeg kan også lave et fad, hvor det er broccoli, gulerødder og blomkål. Man skærer det ud, sprøjter det med olie og putter pomfritkrydderi på. Så giver man det 20 minutter i ovnen. 

- Det er en bedre måde at lære det på i stedet for, at man skal tænke, at man skal lære sine børn at spise rå broccoli. For så er succesraten ikke ret stor.
Vi voksne synes jo også, at tilberedt smager bedre, og det er ikke særlig tit, at vi spiser rå blomkål eller broccoli. Jeg gør i hvert fald ikke.