Her er de største guldfund i Syd- og Sønderjylland

Guldsmykker er sjældne i Syd- og Sønderjylland, men der har været en håndfuld store fund siden det første guldhorn blev fundet i 1639.

Guldhornene, som blev fundet med næsten 100 års mellemrum, er klart det største fund, forklarer Peter Vang Petersen fra Nationalmuseet til TV SYD. De vejede omkring seks kilo, men har også stor betydning på grund af udsmykningen. Det er klart det vigtigste fund.

I oldtiden var guldsmykker forbeholdt mændene, mens kvinderne bar sølv, fortsætter han. Det var fordi guld blev opfattet som metal fra solen, mens sølv var fra månen.

 

Guldhornene, som udstilles i kopier.
Guldhornene, som udstilles i kopier.

 

  • Det første  guldhorn blev fundet ved Gallehus nær Møgeltønder i 1639. Det andet blev fundet i 1734.

- I mellemtiden var der indført dusør. Finderen af det første horn fik ingenting, men ham, som fandt det andet, fik 200 rigsdaler, fortæller Peter Vang Petersen.

- Han kom hjem til konen og sagde, at nu havde han fortjent en snaps. Og finderen døde tre uger senere…

  • Fundet ved Fæsted rangerer højt. Der er fundet guld med en vægt på over et kilo.

- Ribe by går tilbage til 700-tallet, og alt tyder på, at det aktuelle fund daterer sig til 900-tallet, siger Peter Vang Petersen.

Der har også været talt om kongerne Gorm den Gamle og Harald Blåtand. Den gang var guldringe ofte noget, som kongerne gav til deres håndgangne mænd. Og det tyder på, at guldet fra Fæsted er i en sådan stand, at det kan være "kongeligt guld".

  • Foruden guldhornene og det nyeste fund fremhæver Peter Vang Petersen fundet af en guldhalsring på 280 gram fra Strårup syd for Kolding. Ringen bærer en runeinskription. Fundet er fra 1840.
  • Der er også fundet en guldskat i Ejsbøl mose ved Haderslev i 60’erne sammen med et stort antal våben. 
  • Ved Vester Vedsted – igen tæt på Ribe – blev i 1859 fundet to guldkæder, fem armringe og andre smykker, bl.a. brocher med en samlet vægt på 780 gram.
  • I 1892 blev to guldspænder og en armring fundet i Hornelund ved Varde. Det var ualmindeligt fint guldsmedearbejde, noterer Peter Vang Petersen.