Christian er stolt - her samler de seks gange mere plastik end tidligere

Efter nytår burde alle kommuner være i gang med at sortere i ni såkaldte fraktioner, men flere er ikke klar. I Haderslev Kommune kom man i gang i maj i år og kan nu høste erfaringer.

Her et halvt år efter indførslen af den nye affaldsordning indsamler renovationsmedarbejder Christian Jørgensen sammen med sine kollegaer 60 ton plastik om måneden. Det er seks gange så meget, som før ordningen trådte i kraft. 

- Jeg er utrolig stolt af at være med til at gøre miljøet meget bedre. Det er fedt, at man gør det, og jeg håber, der kommer mere i fremtiden, siger han.

Mens andre kommuner lige nøjagtigt når i mål med - og nogen slet ikke når - at indføre den nye affaldssorteringsordning, kan Haderslev Kommune nu fortælle om erfaringerne, de har gjort sig det første halve år. 

- Vi vidste godt, at vi ville se en ændring, men vi havde ikke regnet med, at den var så markant, siger Esge Homilius, der er administrerende direktør i Provas, som står for affaldsordningen i Haderslev Kommune. 

Han fortæller, at mængden af restaffald er halveret fra 1000 ton til 500 ton om måneden, hvor en stor del er flyttet til madaffald og plastik. 

Her samler kommunen 300 ton madaffald ind om måneden, der laves om til biogas.

Bunkerne af plastik er ikke blevet mindre efter et halvt år med affaldssortering i Haderslev Kommune.
Bunkerne af plastik er ikke blevet mindre efter et halvt år med affaldssortering i Haderslev Kommune.
Foto: Jonas Ravnkilde Johansen, TV SYD.

Men der hvor forskellen har været mest overvældende, er ved plastik, hvor man som borger nu kan smide både blød og hård plastik i samme rum i affaldsspanden. 

- Borgerne har været rigtig gode, og det er super godt, at der sorteres så meget plastik, for det er noget af det, der mest direkte kan genanvendes, siger Esge Homilius.

Administrerende direktør i Provas, Esge Homilius, er overrasket over den markante effekt, som affaldssorteringen i Haderslev har haft.
Administrerende direktør i Provas, Esge Homilius, er overrasket over den markante effekt, som affaldssorteringen i Haderslev har haft.
Foto: Jonas Ravnkilde Johansen, TV SYD.

Når Christian Jørgensen skal ud og samle affald, er det modsat tidligere kun plastik og kartoner, han skal fylde skraldebilen med. I kommunen har de valgt at indføre tre spande med to rum i hver, hvor man derudover har mulighed for at stille farligt affald frem.

Lågene på spandene har hver deres markante farve, og selvom det var upopulært, så tror både Esge Homilius og Christian Jørgensen på, at det har gjort noget godt for borgernes evne til at sortere. 

- For børn og ældre tror jeg på, at det er en fordel. Nogle siger også, at nu kan deres mand endda finde ud af at sortere, siger Esge Homilius med et glimt i øjet. 

Aabenraa snart klar

I de sønderjyske kommuner kan Sønderborg Kommune glæde sig over at have være i gang længe, mens Tønder Kommune står til først at kunne være klar i slutningen af næste år, viser en opgørelse, som Miljøstyrelsen har foretaget for DR.

I Aabenraa Kommune kan de snart puste ud efter cirka to års arbejde på at indføre det nye affaldssorteringssystem.

quote

Der er så mange små brikker i det her puslespil, der skal falde på plads, før man er klar. Det tager bare lang tid

Carsten Jürgensen, afdelingsleder, Arwos

Fra det nye år kan alle borgere sortere i de ni fraktioner, som et politisk flertal på Christiansborg vedtog tilbage i 2020. Her var der egentligt fastsat en deadline i sommeren 2021, men efter flere opråb fra kommunerne blev den udskudt til den 31. december i år.

- Det har været en stor opgave, og vi har haft rigtigt travlt, fortæller Carsten Jürgensen, der er afdelingsleder ved Arwos, som står for affaldsordningen i Aabenraa Kommune.

Afdelingsleder hos Arwos, Carsten Jürgensen, glæder sig over at nå i mål med affaldssorteringen efter mere end to års forberedelse.
Afdelingsleder hos Arwos, Carsten Jürgensen, glæder sig over at nå i mål med affaldssorteringen efter mere end to års forberedelse.
Foto: Jonas Ravnkilde Johansen, TV SYD.

Ifølge Carsten Jürgensen kan man ikke bare fra den ene dag til den anden lave et helt nyt system.

71.000 affaldsspande har skullet leveres hos borgerne i kommunen, mens man har taget omkring 48.000 af de grønne spande retur. Selve udførslen af det er bare ét af mange elementer, man skal igennem for at kunne være klar til deadline, forklarer afdelingslederen.

Herudover kan der være halvandet års ventetid på ellastbiler, og der skal godkendes politisk fra kommunens side samtidig med, at man skal overholde udbudsregler samt opsige gamle kontrakter.

- Der er så mange små brikker i det her puslespil, der skal falde på plads, før man er klar. Det tager bare lang tid. Vi glæder os meget over, at vi nu er ved at være i mål, siger han.