Danmarks største økologiske mælkeproducent dropper sojabønner og bliver selvforsynende med foder

Slut med importerede sojabønner til malkekøerne på Gram Slot. De 1.200 økologiske køer kan se frem til at spise foder, der er dyrket lokalt.

De 1.200 økologiske malkekøer på Gram Slot skal nu spise lokalt dyrket foder, der er  dyrket lokalt på markene omkring dem.

Det skriver landmand og godsejer Svend Brodersen i en pressemeddelelse.

Ifølge Svend Brodersen har man på gården de seneste 15 år arbejdet for at blive selvforsynende med foder til malkekvæget. 

- Min farfar dyrkede selv hestebønner til foder. Der blev ikke sejlet noget ind fra Sydamerika, og det udgangspunkt ville jeg gerne tilbage til. Men min farfar er her ikke længere, så derfor måtte vi selv finde opskriften, og  nu er det endelig lykkes, siger Svend Brodersen i pressemeddelelsen.

Lokale råvarer til køerne

Frem for at skulle importere sojabønner, så skal køerne nu i stedet blandt andet have kløvergræs, ærter, lupiner, raps og bønner foruden hø og majs, der alt er dyrket lokalt, oplyser Gram Slot. 

- Importen af sojabønner fra Sydamerika kritiseres for at være en af de helt store klimasyndere i verden. Som led i visionen om at være på forkant med udviklingen inden for landbruget, skærer Gram Slot det CO2-udledende transportled nu væk, siger Svend Brodersen i pressemeddelelsen og fortsætter. 

- Før i tiden fodrede man dyrene med de afgrøder, man havde lokalt. Det vil vi gerne tilbage til. Vi tror nemlig på, at den lokale forankring er god for både dyrene og miljøet, og at vi derfor på sigt kan producere langt bedre kvalitet til samme pris.

Gram Slot producerer hvert år 9.500.000 liter økologisk mælk, som sælges i Rema 1000.