Ekspert: - De er symptombærere på en syg kultur

Dorthe Birkmose, der er ekspert i forråelse, konkluderer, at både borgere og medarbejderne er blevet svigtet i årevis på det skandaleramte bosted Odinsgård i Vojens. Tirsdag holder hun foredrag i Haderslev med fokus på, hvordan man kommer forråelsen til livs. Foto: Kristina Højer Nørgaard, TV SYD/Robert Attermann, Grafik: Martin Littau Herlevsen
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

På baggrund af de mange skandaler på bostedet Odinsgård i Vojens er Haderslev Kommune og LEV Haderslev gået sammen om et foredrag med en ekspert, der skal gøre dem klogere på forråelse.

"Det at gøre kynisk, grov eller brutal; tiltagende præg af kynisme eller brutalitet". 

Sådan lyder definitionen, når man slår op under ordet 'forråelse' i ordbogen. 

Ordet er de senere år blevet det foretrukne begreb til at forklare, hvad der sker på en arbejdsplads, når irritation, mistro og fjendtlighed bliver hverdag.

Netop de udtryk for forråelse blev optaget på bostedet Odinsgård i Vojens og vist i bedste sendetid på TV2 i dokumentaren "Operation X - Nødråb i Natten."

Og når forråelsen bliver så voldsom, at den kan filmes, så har problemerne stået på længe - i hvert fald, hvis man spørger Dorthe Birkmose, der er psykolog, forfatter, foredragsholder og en af de førerende eksperter netop inden for forråelse her til lands.

Hun understreger dog, at problemet med forråelse ikke kan isoleres til enkelte medarbejdere eller det enkelte bosted.

- Debatten bliver hurtigt uretfærdig i den her type sager, fordi der er nogle specifikke medarbejdere, som bliver filmet, hængt ud og endda fyret, men de er egentlig bare symptombærere på en kultur, der er blevet syg, siger Dorthe Birkmose og fortsætter:

- Man er også nødt til at se på, at der er mange mennesker omkring bostedet, som har svigtet i mange år, siden forråelsen har kunne nå at blive så enorm. Det sker ikke fra den ene dag til den anden.

Dorthe Birkmose er uddannet psykolog fra Århus Universitet. Som selvstændig har hun superviseret professionelle, der samarbejder med mennesker med problemskabende adfærd. Det bragte hende rundt i landet til samtlige velfærdsområder, hvor hun fik indblik i den psykiske slitage, som kan få værdierne til at skride for professionelle. Hun fik øje på forråelsen. Foto: Michael Drost-Hansen

Den samme konklusion er Haderslev Kommune i samarbejde med LEV Haderslev også nået frem til.

Denne tirsdag har de derfor inviteret lige præcis Dorthe Birkmose til at gøre dem og de pårørende til beboerne på Odinsgård klogere på, hvad forråelse er, hvad det skyldes og ikke mindst, hvad man kan gøre for at komme den til livs.

- Vi ved, at vores medarbejdere er pressede og stressede, og at det er med til at skabe den forråelse, vi ser på Odinsgård. Det har vi brug for en dybere indsigt i, så vi ikke alene kan få rettet op på problemerne, men forhåbentlig også forebygge lignende situationer i resten af vores organisation, siger Thomas Fredsted, der er næstformand i Social- og Handicapudvalget i Haderslev Kommune.

En af de pårørende, der har meldt sig til foredraget, er Lis Hansen. 

Hun er mor til Mathias og blev landskendt ved at medvirke i dokumentaren fra Operation X, hvor der med skjult mikrofon i Mathias' lejlighed på Odinsgård blev dokumenteret omfattende omsorgsvigt.

- Jeg har meldt mig til foredraget, fordi jeg synes, det lyder vildt spændende. Jeg er virkelig nysgerrig på at lære mere om, hvordan forråelse opstår, siger Lis Hansen. 

Hun understreger, at selvom hun ser det som et godt initiativ, at der nu kommer fokus på forråelse, så savner hun stadig, at Haderslev Kommune rent faktisk forbedrer forholdene på Odinsgård, som hun oplever kun er blevet værre, siden hun og sønnen medvirkede i Operation X.

Lis Hansen og Mathias' far har på skift sovet på Odinsgård hos Mathias i mere end et år, fordi de gang på gang oplever, at personalet ikke tager sig ordentligt af ham. Foto: TV 2

Når gode mennesker handler ondt

Dorthe Birkmose var i 2013 med til at bryde tabuet om forråelse med sin bog ”Når gode mennesker handler ondt.”

En alvorlig bog, der sparkede gang i en nuanceret debat om, hvordan vi som mennesker kan ende med at handle ondt, når vi i virkeligheden ønsker at gøre godt.

- Der er ikke nogen mennesker, der går rundt og er rå og kolde og ligeglade. Men vi kan alle sammen stå i nogle fuldstændig umulige situationer, som vi ikke kan se os ud af, hvor der ingen hjælp er at få, og hvor vi ikke kan holde vores tanker og følelser ud, siger Dorthe Birkmose og fortsætter:

- I de tilfælde kan vi bruge forråelsen til at tænke mindre, føle mindre og bekymre os mindre. Man gør sig hård, man gør sig ligeglad, og så kan der blive så dejligt stille i ens hoved. Det er i virkeligheden det, som vi mennesker har gang i, når vi tyr til forråelsen.

Dorthe Birkmose skrev i 2013 den alvorlige bog ”Når gode mennesker handler ondt” som en øjenvidneberetning om forråelse og krænkelser. Hele bogen skrev hun om i 2023 for med den nye udgave at være med til at pege på de mulige løsninger til problemet. Foto: Per Reenberg

Dorthe Birkmose understreger, at det er afgørende for at forstå forråelse, at man holder sig for øje, at forråelsen ikke i sig selv er problemet, men at den er et symptom på et psykisk slid. 

- Det er derfor det psykiske slid, som vi skal have fundet nogle løsninger på og allerhelst inden, at forråelsen bliver nødvendig, forklarer hun.

Ingen bærer skylden, men alle har ansvaret

I de 10 år, der er gået, siden hendes bog først udkom, er Dorthe Birkmose blevet klogere på både de komplekse mekanismer, som tillader forråelse at opstå – og på, hvad vi kan gøre for at undgå det.

Det har resulteret i en opdateret version af bogen, som har fået undertitlen ”Mulige løsninger på et vildt problem.”

Det er ifølge Dorthe Birkmose umuligt at svare kortfattet på, hvad der skal til for at få brudt med en forråelseskultur. 

Hun fortæller dog, at det første skridt er at indse, at ingen bærer skylden.

- Vi må forstå, at der er ikke nogen skurke, og at vi ikke når nogen vegne med at udskamme nogen. Så det bliver vi simpelthen nødt til at stoppe med, siger Dorthe Birkmose.

Dernæst er det vigtigt at forstå, at alle har en del af ansvaret. Og særligt vigtigt er det ifølge Dorthe Birkmose, at man tager ansvar for at få problemerne frem i lyset.

- De forråede kulturer kan kun fortsætte, fordi man ikke får taget det ansvar. Når man ved, der foregår noget, som ikke er i orden, så har man et gigantisk ansvar for at bringe det videre og sige det højt, ligesom man har et ansvar for at turde lytte til det, så man kan få det bragt frem i lyset, siger forklarer hun. 

Ingrid inviterede fotovogn indenfor - nu er hendes indkørsel fyldt med skrald

Ingrid Marie Lorentzen har siden juli 2024 fået kastet skrald i sin indkørsel. Foto: Ingrid Marie Lorentzen
Udgivet

Hver dag kaster billister skrald i Ingrid Marie Lorentzens indkørsel, fordi hun i juli tillod en fotovogn at parkere. Nu ligger hun på lur for at fange gerningsmændene.

Tomme ketchupflasker, emballage fra færdigretter, sølvpapirskugler, plastikbøtter og mælkekartoner.

Det er bare nogle af de ting, Ingrid Marie Lorentzen mandag til fredag samler op i sin indkørsel på Varde Hovedvej ved Bramming.

- Jeg oplever det som meget, meget krænkende og grænseoverskridende. Jeg kan ikke leve med, at det er en losseplads.

Foto: Ingrid Marie Lorentzen

Skraldet blæser nemlig ikke tilfældigt ind på hendes grund. Det bliver kastet målrettet fra billister, der har set sig sure på hende. Helt enkelt, fordi hun i juli sagde ja til, at en fotovogn måtte parkere på hendes grund.

- Jeg kan ikke klare at gå op og hente min avis. Jeg kigger til højre og venstre, før jeg går derop, fortæller Ingrid Marie Lorentzen, hvis hus ligger for enden af en længere indkørsel fra vejen.

Den fem måneder lange chikane - som stadig står på - har også fået konsekvenser for politiets indsats på adressen.

- Jeg har bedt dem om ikke at holde her mere. Og jeg er vred over, at jeg skal sige, at de ikke må, siger hun.

Men trods flytningen af fotovognen på hendes adresse, så kaster flere billister stadig skrald i indkørslen.

- Et dyrt 'ja'

Ingrid Marie Lorentzen har boet på Varde Hovedvej siden 1996. De seneste tre år alene, efter hendes mand gik bort i 2021.

I sommers bankede en ansat fra politiet på døren for at høre, om de måtte parkere en fotovogn i buskadset på hendes grund.

- Og det var de meget velkomne til, for jeg ved, hvor idiotisk folk kører herude.

Foto: Ingrid Marie Lorentzen

Et stykke af Varde Hovedvej er et fokusområde for Syd- og Sønderjyllands Politi, når det kommer til hastighed hos billister.

- Det startede med sølvpapirskugler, som jeg undrede mig over. Og da jeg fortalte det til ham i fotovognen, genkendte han problemet med det samme.

Siden har chikanen mod den 75-årige pensionist udviklet sig. I de værste tilfælde er der blevet tømt hele skraldeposer.

- Jeg føler mig meget alene i verden om det.

På vagt om natten

Hos Syd- og Sønderjyllands Politi er de overraskede over den virkelighed, som Ingrid Marie Lorentzen møder.

- Jeg synes, det er trist, når det bare er en borger, der gør sin borgerpligt. Jeg er faktisk smårystet over, at folk chikanerer på den måde, fortæller Jan Lambertsen, der er politiinspektør.

Episoderne er ikke blevet politianmeldt endnu. Men skulle det ske, så er Syd- og Sønderjyllands Politi klar til at skride ind.

- Hvis det fortsætter, så har vi udstyr, der kan fange vedkommende. Det er ikke et problem, så sætter vi bare overvågning op på stedet.

Bør I ikke advare borgere, der lægger grund til en fotovogn, om, at man kan opleve chikane?

- Hvis det var en tendens, og noget der var almindeligt, så jo - men det er ikke almindeligt, så det har vi ikke gjort, fortæller Jan Lambertsen.

Foto: Ingrid Marie Lorentzen

Selvom det endnu ikke er blevet til en konkret anmeldelse, så har vestjyden i flere tilfælde taget sagen i egen hånd.

- Jeg har siddet ved indkørslen i to nætter for at se, hvad mønsteret er. Kører bilen herind? Jeg er gået derop fra klokken 23 til 07 for at se, om jeg kan få deres nummerplade. Så kan jeg springe ud, hvis de kommer, fortæller hun.

Derudover er hun ved at få installeret overvågning på grunden, som forhåbentlig skal fange gerningsmændene.

- For at sige det rent ud, vil jeg have hævn. Jeg får stadig skrald, selvom fotovognen ikke holder her længere.

De mange måders chikane har ramt den 75-årige vestjyde.

- Jeg er meget påvirket af det og kan slet ikke have det i mig - nu er jeg lettet over, at det kun er sølvpapirskugler, der for det meste ligger. Jeg kan ikke gøre andet end at håbe på, at det går over af sig selv.

Stormfloden tog træerne – debatten om slotsparkens fremtid spirer

Borgerne i Sønderborg får nu bedre udsyn til byens slot, efter syv træer er blevet fældet. Video: Kjeld Friis, TV SYD
Udgivet

Syv træer ved slottet i Sønderborg gik ud efter stormfloden i 2023. Nu er de fældet og bliver ikke genplantet. Det giver ærgrelser ved museet.

Sønderborg er fra i dag blevet et egetræ, et asketræ, to lindretræer og tre hestekastanjer fattigere. Syv træer ved Sønderborg Slot er i dag fældet og er nu kun at huske ved en bar plet på jorden.

Det er sket som følge af oktoberstormfloden i 2023, hvor træerne stod under saltvand og derfor ikke længere var sikkerhedsmæssig forsvarlige at have stående. Det skriver Slots- og Kulturstyrelsen.

At træerne nu er væk ærgrer direktør ved Museum Sønderjylland, Axel Johnsen.

- Jeg synes, det er er ærgerligt. Parken består af plæne og træer. Jeg håber ikke, at det kun bliver plæne.

Han har fuld forståelse for, at træerne måtte fjernes, og at der kan være udfordringer med at plante ny, hvis vandet igen skulle stige.

- Jeg er med på, at dårlige træer skal væltes, men jeg forstår ikke, at man ikke må genplante. Det vil jeg gerne drøfte med Slots- og Kulturstyrelsen.

Ifølge Slots- og Kulturstyrelsen skal træfældningen gøre slottet synligt som landmærke.

Syv træer ved Sønderborg Slot er i dag fældet og er nu kun at huske ved en bar plet på jorden. Foto: Kjeld Friis, TV SYD

- Der vil ikke blive plantet nye træer som erstatning for de gamle, da der af hensyn til beskyttelse af fortidsmindet er forbud mod plantning af nye træer. Dertil er det meningen, at selve slottet skal fremstå som et synligt landmærke i landskabet, skriver Slots- og Kulturstyrelsen.

Mangler en plan

Borgerne i Sønderborg får nu bedre udsyn til byens slot. Det håber museumsdirektøren dog ikke er vedblivende.

- Jeg synes, at der var en fin landskabsplan, da man anlagde slotsparken, hvor man fremhævede ruinen og lod træer vokse op og skabe en park omkring. Det ønsker jeg mig fortsat.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com