Hendes børn vil kun spise nogle helt bestemte kartofler

På Gram Slot vil de gerne hjælpe folk i området med at genfinde nærheden til naturen. Det indebærer blandt andet at få jord under neglene.

Spidskål, squash, salat. Græskar, ærter og radiser. Kartofler nok til at brødføde en hel børnefamilie - samt bedsteforældre, moster, fætre og kusiner.

Det er bare nogle af de ting, som vokser i familiens Rasmussens køkkenhave.

quote

Jeg har bare total optur over, at vi bare kan få vores egen køkkenhave - og at jeg ikke behøver gå i Rema for at købe det hele.

Camilla Solgaard Rasmussen

En køkkenhave, som ikke ligger i deres baghave, for sådan en har de ikke.

Derimod ligger den en smule mere fornemt lige i baghaven hos Gram Slot. Her kan man få ikke bare én, men to køkkenhaver ganske kvit og frit.

- Jeg synes, at det at producere sin egen mad og vide, hvor maden kommer fra, gør, at man får en nærhed til naturen. Der er mange i vores område, som ikke er tæt på naturen længere, forklarer Svend Brodersen, som er direktør på Gram Slot.

- Vi får friske grøntsager, som vi kan følge fra starte til slut. Processen er fed. Du går fra at have et lille frø, til du står med et spidskål på 5,5 kilo, siger Camilla Solgaard Rasmussen, der sammen med sin familie har to køkkenhaver ved slottet.

Det er andet år, familien prøver kræfter med køkkenhaven.
Det er andet år, familien prøver kræfter med køkkenhaven.
Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard

Hver have måler 50 kvadratmeter og er allerede både gødet, pløjet og harvet. Nu mangler kun borgere med grønne fingre.

Mere end bare mad

Fordi målet er ikke kun at producere en masse lækkert til køkkenet.

- Haven er mere end at producere mad. Det er også et sted, hvor de kan opholde sig og møde ligesindede. Der er altså en social dimension i det, fortæller Svend Brodersen.

Det sociale aspekt af køkkenhaven er lige præcis noget, som Camilla Rasmussen genkender. Sammen med familien kigger hun gerne til køkkenhaven hver aften.

Svend Brodersen, Gram Slot
Svend Brodersen har sammen med sin kone, Sanne Brodersen, bragt Gram Slot til live igen tilbage i 2007. Indtil da havde slottet stået tomt i knap 25 år.
Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard

- Det giver os noget kvalitetstid sammen. Det er vigtigt for mig, at vi har nogle ting, vi er sammen om som familie, siger hun.

Men det er ikke kun kvalitetstid, familien har fået ud af projektet. Også smagsløgene bliver udfordret.

- Mine børn har aldrig kunnet lide kartofler, men dem fra køkkenhaven, dem kan de godt lide. De siger, at de smager meget bedre, siger Camilla Rasmussen.

Her er Lucas og Mille Rasmussen i fuld gang med deres køkkenhave på Gram Slot tilbage i 2023.
Her er Lucas og Mille Rasmussen i fuld gang med deres køkkenhave på Gram Slot tilbage i 2023.
Foto: Camilla Rasmussen

To haver har derfor ikke været helt nok for den lille familie, der i år også har måttet inddrage en stor del af terrassen derhjemme.

- Det lyder åndssvagt, men man bliver bare glad, når spirer popper op af jorden, siger hun.

Fantastisk jord

Det er ikke nyt, at der bliver dyrket både frugt og grønt på arealerne ved Gram Slot.

- Slottet plejede at have gartneri i haven, hvor man dyrkede grøntsager til huset, fortæller Svend Brodersen.

- Her har vi sandmuldjord. Det er fantastisk grønsagsjord, som man kan være på hele året rundt, fortæller han.

Lige nu er otte af haverne besatte, men direktøren understreger, at der er plads til mange haver endnu ved slottet.

- Det ville være fint med 50 haver, fortæller direktøren og tænker et øjeblik, inden han tilføjer:

- Og hvis det ikke er nok, så laver vi 50 mere!

Køkkenhaven leverer i dag også grønt til restauranten ved Gram Slot.
Køkkenhaven leverer i dag også grønt til restauranten ved Gram Slot.
Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard