TV der bevæger dig

Intelligent parkering er en succes

I 2012 åbnede Vejdirektoratet rastepladsen Ustrup Øst nær Haderslev efter ombygning og indførelse med Intelligent Truck Parking, der har øget udnyttelsen af parkerings-arealet for lastbiler med 50 procent.

00:45

Intelligent Truck Parking har øget udnyttelsen af parkerings-arealet for lastbiler med 50 procent.

1 af 2

Vejdirektoratets mål var at have ca. 1.600 lastbiler om måneden i anlægget. Ifølge målingerne er der mellem 1.700-1.800 lastbiler på pladsen om måneden.

Systyemet skaber bedre overblik og fordeling af de ledige pladser. Chaufføren kører hen til en automat, vælger hvor lang tid han skal parkere, og så får han en parkeringsplads som passer i en af ni rækker. Et skilt på motorvejen fortæller, hvor mange frie pladser der er.

Om natten er danske rastepladser ofte fyldt til randen med lastbiler. Det betyder dårligt arbejdsmiljø for chauffører, som skal lede længe efter rastepladser for at overholde køre- og hviletiden.

Chaufførerne får bedre arbejdsmiljø og vognmændene får en økonomisk gevinst, når chaufføren ikke skal bruge køretid på at finde rastepladser med frie parkeringspladser. Samtidig bliver trafiksikkerheden forbedret.

På sigt skal informationerne fra intelligente rastepladser sendes til GPS'er, og apps, så vognmænd, chauffører og disponenter effektivt kan planlægge køretiden.