Jagerpiloten 'Kin' blev første dansker til at flyve de nye F-35 fly

Torsdag eftermiddag fløj en dansk jagerpilot for første gang et F-35 fly. Om kun to år lander de nye forsvarsfly ved Flyvestation Skrydstrup ved Vojens.

Klokken 14:56 torsdag eftermiddag skrev den danske jagerpilot med flyvernavnet 'Kin' historie. Som den første danske jagerpilot fik han lov til at lette et F-35-fly på en træningstur fra Luke Air Force Basen i Arizona i USA.

Piloten KIN fortæller om sin første tur i F35 på sin fødselsdag.

Fra simulatortræning til flyvetur i F-35

Jagerpiloten 'Kin' har fløjet hele turen i simulator, inden det gik løs. 

Gårsdagens flyvning bestod primært i at vænne sig til flyet og udføre en række manøvrer, øve sig i brug af flyets systemer, lave landingsrunder, og så skulle han simulere, at motoren gik ud.

quote

Med F-35 bliver vores forsvar styrket markant, og det får enorm betydning for vores evne til at beskytte Danmark.

Trine Bramsen (S), forsvarsminister

En rigtig stor dag for dansk forsvar

Forsvarsminister Trine Bramsen (Socialdemokratiet) siger til TV SYD, at det er en meget stor dag for dansk forsvar: 

- Med F-35 bliver vores forsvar styrket markant, og det får enorm betydning for vores evne til at beskytte Danmark og deltage i internationale operationer, som coronakrisen bestemt ikke har gjort mindre. Flyene er helt afgørende for, at vi kan gøre vores indflydelse gældende, siger forsvarsministeren og fortsætter:

- Indtil nu har F-35-anskaffelsen mest handlet om politiske diskussioner, og om hvor meget de koster og støj. I dag markerer vi, at de er her rigtigt, og at dansk forsvar nu flyver F-35, siger Trine Bramsen. 

Flyvningen torsdag blev foretaget i en amerikansk F-35, da de første danske fly først ventes leveret på Luke Air Force Basen i USA til april, hvor kampflyene skal bruges til træning af de danske jagersoldater. 

Omfattende uddannelse til piloterne 

De første fly lander først på dansk grund ved Flyvestation Skrydstrup ved Vojens i 2023. Men inden de når så vidt, skal danske jagerpiloter igennem en omfattende uddannelse i USA, forklarer Trine Bramsen:

- Det kræver meget uddannelse af jagerpiloterne. Det er meget anderledes at flyve en F-35 fremfor en F-16, så de vil opholde sig på skift i USA de næste år.

Danmark har købt 31 F-35 kampfly. De fire skal permanent være i USA og benyttes til uddannelse og træning af de danske piloter. 27 kampfly lander i løbet af de kommende år på Flyvestation Skrydstrup ved Vojens.

Støjgener til debat

At de skal have base der har givet en del uro hos naboer til flyvestationen, da de nye kampfly støjer en del mere end de gamle F-16 fly.

Derfor har en gruppe borgere kæmpet for, at kompensationsmulighederne for naboerne til basen skulle have været muligt i en større radius omkring flyvestationen. Men den kamp er i første omgang ikke lykkedes. Trine Bramsen har været urokkelig omkring at ændre i de politisk vedtaget kompensationsregler for de øgede støjgener og siger fredag til TV SYD, at Forsvarsministeriet kun har modtaget få klager:

- En stor gruppe naboer har allerede bedt om at få udbetalt penge, og det er vi i fuld gang med. Vi har modtaget meget få klager over den endelige afgørelse om kompensation af naboerne, siger Trine Bramsen. 

Med de nye kampfly på basen i Skrydstrup er i omegnen af 1.000 arbejdspladser fremtidssikret, siger forsvarsministeren.