Nu kommer der adgangskrav til folkekirken

Nye coronaregler medfører adgangskrav til folkekirken. For første gang i tusinde år.

Søndag begynder det nye kirkeår, vær velkommen herrens år, som der skrevet står i salmebogens sang nr. 74, men for første gang i tusinde år eller deromkring kommer der adgangskrav om coronapas, hvis hundrede mennesker eller flere er samlet til en kirkelig handling. 

Fra mandag den 29. november 2021 gælder nye regler om coronapas ved gudstjenester, fredagsbøn, religiøse handlinger og menighedsarrangementer samt på folkekirkens uddannelsesinstitutioner.

- Jeg er glad for, at kirken fortsat er åben, det er kun naturligt, at vi tager hånd om de krav og vilkår, der er i samfundet. De gælder naturligvis også for os, siger biskop Elof Westergaard, Ribe Stift.

Præsten er optimist

Gram og Fole kirker ligger ikke i Ribe Stift, men i Haderslev Stift. Kirken i Gram er så stor, at den kan rumme et par hundrede mennesker, og her mødes de nye regler om adgangskrav med optimisme af sognepræst Johannes Gjesing.

- Det er selvfølgelig irriterende, men denne gang har vi en helt anderledes ro om hele situationen end sidste gang, epidemien florerede. Vi finder løsninger, jeg er født optimist, siger Johannes Gjesing, sognepræst i de to kirker.

quote

Jeg er glad for, at kirken fortsat er åben, det er kun naturligt, at vi tager hånd om de krav og vilkår, der er i samfundet. De gælder naturligvis også for os

Elof Westergaard, biskop, Ribe Stift.

Største bekymring

Johannes Gjesings største bekymring over de nye regler er den julemåned, som vi nu træder ind i.

- Vi skal nok til at planlægge på en anden måde. Måske vi skal holde mange små julegudstjenester i stedet, siger han og tilføjer, at det selvfølgelig bliver kirketjenerne og de øvrige ansatte, som vil kontrollere coronapasset ved kirkedøren.

- Og også mig en gang imellem, tænker jeg.

I Ribe Stift har biskop Elof Westergaard blikket rettet direkte mod de nye adgangskrav til en kirke, som ellers pr. definition altid er åben:

- Det er vigtigt, at vi alle i folkekirken nu står sammen og tager denne samfundsopgave på os, siger han.

Herre Kristus, dig til ære

slutter vi vort kirkeår;

trøstig kan vor afsked være,

advent kommer, som det går. (Salmebogen nr. 431).

- Vi finder løsninger, jeg er født optimist, siger sognepræst Johannes Gjesing, Gram og Fole kirker.
- Vi finder løsninger, jeg er født optimist, siger sognepræst Johannes Gjesing, Gram og Fole kirker.