Pårørende smidt under bussen i ny rapport - tilsyn fraskriver sig ansvar

De pårørende har en stor del af ansvaret for de problematiske forhold på bostedet Odinsgård. Sådan lyder det i en ny redegørelse fra Socialtilsyn Syd.

- Jeg kan slet ikke nikke genkendende til det her, siger Lis Hansen, der er pårørende til en beboer på Odinsgård.

Hun henviser til konklusionerne fra en redegørelse, som Socialtilsyn Syd har sendt til Social-, bolig- og ældreministeriet om deres tilsyn på bostedet Odinsgård i Vojens.

Lis Hansen mener, at det haster med at få en ny ledelse af Odinsgården, hvor hendes søn bor.
Lis Hansen mener, at det haster med at få en ny ledelse af Odinsgården, hvor hendes søn bor.

TV SYD har fået aktindsigt i redegørelsen, som blandt andet giver de pårørende en stor del af ansvaret for de problematiske forhold på bostedet.

- Det kan godt være, de vil give os skylden. Det er da også det nemmeste, men det er ikke sandt, lyder det fra Lis Hansen.

Tilsyn: Vi har gjort det godt nok

Redegørelsen kommer efter, TV 2-programmet ”Operation X- nødråb i natten” viste optagelser fra Odinsgård. Blandt andet optagelser af Lis Hansens 19-årige søn Mathias, der er multihandicappet, og som forgæves råbte på hjælp om natten i en time og 14 minutter.

Odinsgård
Mathias' lejlighed på Odinsgård.
Foto: Josephine Maria Møller, TV SYD

Tilsynet konkluderer i redegørelsen, at de selv har været både ordentlige og tilstrækkelige uanset, hvad Operation X viser.

"Socialtilsyn Syd vurderer ... at tilsynsindsatsen har været tilfredsstillende, og at den har været både omfattende, relevant og proportional”, lyder det i redegørelsen.

Til gengæld rettes der kritik af de pårørende, som i bund og grund vurderes til at være blandt årsagerne til problemerne.

” Set fra socialtilsynets perspektiv er de problematiske forhold ... afledt af pres fra pårørende, hvor tilbuddets bestræbelser på at finde løsninger endnu ikke har medført de ønskede resultater...".

Og…

”Presset har medført øget personalegennemstrømning og et vanskeligt psykisk arbejdsmiljø, hvilket har haft negativ betydning for bl.a. borgernes trivsel”, lyder det i redegørelsen.

Pårørende: Vi har stillet rimelige krav

Annette Brobak, der er bonusmor til 33-årige Jeanet på Odinsgård, kan heller ikke genkende det billede, som tilsynet tegner.

- Det er løgn. Vi har ikke lagt pres på. Det kan jeg slet ikke genkende, lyder det fra Annette Brobak.

Kim og Annette Brobak er kede af, at deres datter mistrives på Odinsgård
- Hun blev kaldt en hund, og at hun lugter som en lort og er blevet talt meget nedladende til. Desuden har en medarbejder med tvang holdt hende fast i sengen, fordi hun skulle været stået op om natten, fortæller en rystet Annette Brobak, der er bonusmor til den 33-årige Jeanet Brobak.
Foto: Julie Lapp

Som TV SYD tidligere har fortalt, har Annette og Kim Brobak meldt Odinsgård til politiet for omsorgssvigt af deres datter.

De mener ikke, at de har stillet urimelige krav, der kunne presse personalet.

- Vi har presset på for, at hun fik rent tøj på hver dag og blev smurt med diverses cremer rundt omkring på grund af hudlidelser. Men det, mener jeg ikke, er unaturligt, siger Annette Brobak.

Kommune: Det er ikke fair

Både Lis Hansen og Annette Brobak er uforstående over for, at ledelsen på Odinsgård ikke har kaldt de pårørende til samtale, hvis problemerne skulle være så store, som tilsynet beskriver.

- En leder skal jo tage hånd om det og snakke med os, hvis der er problemer. Det har de ikke gjort. Det er svagt af en ledelse at give de pårørende skylden, siger Lis Hansen.

Odinsgård
Odinsgård er et botilbud for 33 fysisk og psykisk voksne handicappede i Haderslev Kommune.
Foto: Josephine Maria Møller, TV SYD

På Haderslev Kommune har man været bekendt med, at der har været problemer mellem de pårørende og de ansatte.

- Det har vi haft kendskab til, og vi har flere gange prøvet at gøre noget ved det, lyder det fra Rolf Dalsgaard Johansen, der er direktør for Social og Sundhed i Haderslev Kommune.

Han er dog ikke enig i tilsynets konklusion om, at de pårørende har en stor del af ansvaret for de problematiske forhold på Odinsgård.

- Det er ikke fair, at de pårørende får skylden, siger han.

Vi ville gerne have spurgt Socialtilsyn Syd, hvorfor de mener, at de pårørende bærer en stor del af ansvaret for problemerne på Odinsgård, og hvorfor de mener, at deres tilsyn har været tilfredsstillende. Men tilsynet er ikke vendt tilbage på vores henvendelser i dag. De har dog tidligere oplyst, at de ikke ønsker at kommentere sagen.