Oversigt

Mor sover på søns bosted efter afsløringer i dokumentar

Multihandicappede Mathias Hansen lå en nat på sit bosted Odinsgård i Vojens og græd og råbte på hjælp i en time og 14 minutter uden, at der kom noget personale ind for at hjælpe ham.

Det er én af de ting, som TV 2-dokumentaren "Operation X - Nødråb fra natten" afslører. Her satte TV 2 efter aftale med familien en mikrofon op i Mathias Hansens lejlighed. 

På lydoptagelserne kunne man høre, at Mathias Hansen ikke fik hjælp til de basale behov, og det har nu fået hans forældre til at overnatte hos ham hver nat. 

Hans mor, Lis Hansen, fortæller, at der bliver sat en skærm op om aftenen, så medarbejderne ikke bliver generet af forældrene.

Er du tryg ved, at han bor der?

- Så længe vi sover der om natten, så er jeg tryg, siger hun og oplyser, at hun ikke har det godt med, at hendes søn stadig bor på Odinsgård. Hun mener, at det vil være for svært for Mathias at flytte til en anden adresse og håber på at forholdene på Odinsgård bliver bedre.

På lydoptagelserne fra Mathias Hansens værelse på bostedet Odinsgård kunne man høre, at han ikke fik hjælp til helt basale behov såsom at få noget at drikke, at komme på toilettet eller at få en ren ble.
På lydoptagelserne fra Mathias Hansens værelse på bostedet Odinsgård kunne man høre, at han ikke fik hjælp til helt basale behov såsom at få noget at drikke, at komme på toilettet eller at få en ren ble.
Foto: TV 2

Ifølge Lis Hansen er der blevet ansat en ekstern vikar på bostedet, som tager sig af besøgene hos Mathias.

- Det hedder sig, at personalet ikke har lyst til at passe Mathias, fordi de er bange for at blive filmet og blive optaget, siger hun med reference til de skjulte optagelser, der kan opleves i dokumentaren.

Hun mener dog ikke, at forholdene er blevet bedre for hendes søn på Odinsgård. 

- Det er nøjagtig det samme. Der er ikke sket noget som helst på trods af, at kommunen har hørt optagelserne tilbage i juni, siger Lis Hansen.

Social- og Handicapudvalget i Haderslev Kommune har i dag haft et ekstraordinært møde om situationen på Odinsgård.

Lene Bierbaum (V) er formand for udvalget, og hun oplyser, at man vil "afvikle det Odinsgård, som vi kender og genetablere et nyt Odinsgård". 

- Det er os meget magtpåliggende, at vi er et andet sted med Odinsgård, når vi når frem til foråret 2024, end vi er nu, siger udvalgsformanden.