Pædagoger: Mange børn er ensomme

I ny undersøgelse peger BUPL på, at der er flere ensomme børn i Syd- og Sønderjylland end i resten i landet.

Alene hjem fra skole og ind foran computeren eller tv’ et. Det er den isolerede dagligdag for en del børn i Syd- og Sønderjylland, slår en ny undersøgelse fra pædagogernes fagforbund BUPL fast.

Undersøgelsen peger på, at  der er flere ensomme børn i kommunerne i Syd- og Sønderjylland end i resten af Danmark. Kun Kolding og Billund er undtaget. Resten ligger over landsgennemsnittet.

- Flere børn er ensomme, de har ikke mange relationer i skolen, og de går hjem alene. Nogle børn er overvægtige, og de går bare hjem og sætter sig ved computeren eller fjernsynet, siger en pædagog i undersøgelsen. En anden siger:

- Tosprogede børn har brug for sprog og kulturel læring. Børn fra socialt belastede familier har brug for struktur og omsorg.

quote

Det er dybt bekymrende, at så mange børn med behov for fællesskaber overlades til sig selv om eftermiddagen.

Jonna Jul Gudmundsen, formand, BUPL i Sydjylland

Undersøgelsen er foretaget blandt pædagoger på skole- og fritidsområdet i Syd- og Sønderjylland, og tre ud af fire af dem svarer, at de har kendskab til sårbare og udsatte børn, som ikke går i fritidsinstitution. Det drejer sig ofte om tosprogede børn og børn fra ressourcesvage familier.

- Det er dybt bekymrende, at så mange børn med behov for fællesskaber overlades til sig selv om eftermiddagen, siger Jonna Jul Gudmundsen, formand for BUPL i Sydjylland.

Pædagogerne er vidner til, at børnene fra i forvejen svage familier meldes ud af fritidsinstitutionerne i en tidlig alder. Den hyppigste begrundelse er familiens økonomi. 

Jonna Jul Gudmundsen, formand, BUPL, Sydjylland.
Jonna Jul Gudmundsen, formand, BUPL, Sydjylland.
Foto: Louise Mathilde Johnsen, TV SYD

Undersøgelsen er gennemført fra 29. maj til 12. juni 2017 blandt BUPL-medlemmer, som arbejder med 6-18-årige børn og unge.

På landsplan har 5468 pædagoger deltaget, hvilket giver en svarprocent på 39. I kommunerne i Syd- og Sønderjylland har 734 pædagoger deltaget, hvilket giver følgende svarprocenter i de enkelte kommuner:​

Aabenraa39
Billund48
Esbjerg44
Fanø57
Fredericia43
Haderslev30
Kolding36
Sønderborg38
Tønder49
Varde39
Vejen46
Vejle42