Tidligere trafikminister Kaj Ikast er død

Tidligere trafikminister Kaj Ikast er torsdag afgået ved døden få dage før sin 85 års fødselsdag.

Tidligere trafikminister Kaj Ikast er torsdag afgået ved døden - 84 år. Det oplyser hans hustru, Anna Margrethe Ikast, til Ritzau.

Det mangeårige konservative folketingsmedlem led af Alzheimers og var på plejehjem i hjembyen Gram, hvor han boede det meste af sit liv. Han kom sig ikke efter en nylig hofteoperation.

Med i den såkaldte trafikmafia

Kaj Ikast var en af dem, der stod bag en række store trafikale projekter i Danmark - herunder Storebæltsbroen og Øresundsbroen.

Han sad i Folketinget fra 1983 til 2005 og var en del af den såkaldte trafikmafia, der i 1980'erne og 90'erne fordelte trafikmilliarder rundt i landet.

Gruppen bestod af politikere som Svend Heiselberg (V), Arne Melchior (CD) og socialdemokraterne Helge Mortensen og Jens Risgaard Knudsen.

De blev kendt for at kræve veje eller jernbaner til deres egne valgkredse for at lægge stemmer til store projekter andre steder.

Stolt af sit virke som jysk landspolitiker

For eksempel var en jernbane mellem Kolding og Sønderborg - tæt på Kaj Ikasts valgkreds - en af få i Danmark, der var elektrificeret.

- I den periode, jeg har været med, har vi ændret Danmark fra et landbrugssamfund til et industrisamfund, hvor folk kan pendle over lange afstande, har han tidligere sagt til Nordjyske.

Kaj Ikast var trafikminister fra 1990 til 1993, da partifællen Poul Schlüter var landets statsminister.

Regeringen, der bestod af De Konservative og Venstre, trak sig tilbage i 1993 på grund af Tamilsagen, der er blevet kaldt en af efterkrigstidens største skandaler i dansk politik.

Både før ministerperioden og efter var Kaj Ikast sit partis trafikordfører. Han var fra 2001 til 2005 formand for Folketingets Trafikudvalg.

Han var desuden medlem af byrådet og viceborgmester i Gram Kommune 1998-2000.

Kaj Ikast efterlader sig sin kone Anna Margrethe Ikast, som også har været politisk aktiv og sad i Sønderjyllands Amtsråd samt to sønner Jens og Kristian Ikast. 

Han ville lørdag 5. december være fyldt 85 år.