Advarsel - du kan blive syg af at drikke vandet fra åen

Selvom det kan være fristende at sætte sin hund fri omkring Gedved Å i Horsens, så er der en risiko for, at din firbenede ven kan blive forgiftet af vandet.

Alger. 

Det lyder ikke særlig farligt, men er der nok af dem, så kan det blive det.

Sådan er det i Gedved Sø ved Horsens. 

Derfor anbefaler kommunen nu, at man ikke lader græssende dyr og badende hunde drikke af vandet. Det oplyser kommunen i en pressemeddelelse. Kommunen oplyser også, at det også gælder de vandløb, som afvander fra søen som for eksempel Tolstrup Å.

quote

Når vejret så bliver mildere, så forsvinder det af sig selv

Kirsten Linå Jensen, civilingeniør i Natur og Miljø, Horsens Kommune.

- En borger har ringet om, at der var grønt vand i Tolstrup Å, og han var overbevist om, at det var alger, fortæller Kirsten Linå Jensen, der er civilingeniør i Natur og Miljø ved Horsens Kommune.

Hvad er alger?

  • Alger er en fællesbetegnelse for flere forskellige grupper af organismer. 


  • Alger findes næsten overalt i naturen, men de fleste lever i fersk- eller saltvand, hvor de ofte spiller en stor rolle i økosystemerne. 


  • De fleste alger lever i søer, vandløb, havet eller damme. 


  • Negative effekter af alger opstår, når der er mange af arterne, som danner toksiner (giftstoffer). 


Kilde: Lex.dk (Den Store Danske)

Det er ikke mange af algerne, der er farlige, men der findes giftige arter som blågrønne alger. Problemer er, at de danner toksiner (giftstoffer) og kan give en forgiftning, hvis man sluger meget af vandet. Algerne kan også give hudirritationer og udslæt. 

- Hvis små børn sidder i vandkanten og kommer til at drikke noget af vandet, kan de blive syge. Det samme gør sig gældende med voksne mennesker, men for dem er det mest hudirritationer og udslæt, fortæller Kirsten Linå Jensen.

Horsens Kommune har ikke undersøgt, om der er blågrønne alger i Gedved Sø.
Horsens Kommune har ikke undersøgt, om der er blågrønne alger i Gedved Sø.

Da søer indeholder mere næring, ses de blågrønne alger ofte her. Man ser dem tit i perioden juni til oktober, og jo flere alger der er, jo større er risikoen for forgiftning. 

Horsens Kommune har ikke undersøgt, om det er de giftige, blågrønne alger, der er i Gedved Sø, men da mængden af alger er stor, anbefaler kommunen, at man tager sine forholdsregler og ikke lader sin hund bade eller drikke af vandet for nu.

- Vi bliver nødt til at afvente. Når vejret er, som det er, og det bliver varmere og varmere, er der næringsstoffer i søen, som gør, at algerne blomstrer i år. Når vejret så bliver mildere, så forsvinder de af sig selv. De har en cyklus, så algerne falder til bunden, fortæller Kirsten Linå Jensen.