Efter flere overfald i Horsens: Politiet maner til ro

Stine Groves 18-årige søn måtte natten til søndag køres på skadestuen med et blåt øje, hævelse i ansigtet og en mindre hjernerystelse.

”Vores søn bliver i nat slået ned”

Sådan starter et Facebook-opslag, der er skrevet af Stine Malene Grove, som er gået viralt. 

Han var ude i det horsensianske natteliv for anden gang i sit liv, og det endte med, at han blev overfaldet. Og efter især to alvorlige hændelser i Horsens blandt unge skaber det bekymring. 

Søndag formiddag satte Stine Grove sig derfor til tastaturet og skrev et opslag på Facebook med et håb.

- Det er at vække forældrene, måske politikerne og politiet og finde ud af, hvad vi kan gøre. Og stå sammen omkring det her, så vi kan få det løst, siger hun.

_20210601_143107
Foto: Pernille Leftes, TV SYD

Opslag delt mere end 2.500 gange

Hun fortæller, at hun ovenpå de episoder, der har været i Horsens, er blevet mere opmærksom som mor.

- Jeg tror først, at man bliver opmærksom, når man selv har børn på samme alder, som dem, det går ud over. Så tror jeg, at det trænger mere ind, end da man havde små børn. Der havde man jo slet ikke de her tanker i hovedet med, at når de skulle ud i byen engang, at det ville være usikkert, siger hun.

Siden i søndags er den bekymrede mors Facebook-opslag delt mere end 2.500 gange og flittigt kommenteret.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her, eller ændre din browsers indstillinger.

- Der er jo også andre forældre, der har skrevet, at de har været ude for lignende situationer, siger hun.

Volden er ikke stigende 

Men selvom forældre i Horsens er bekymrede for at sende deres unge ud i nattelivet efter flere alvorlige hændelser i byen, så er meldingen fra Sydøstjyllands Politi klar: 

Volden i Horsens er ikke stigende.

- Trygheden i Horsens by og Horsens natteliv er den samme, som den har været hele tiden. Der har ikke været nogle ændringer, siger Klaus Nielsen, der er chefpolitiinspektør i Sydøstjyllands Politi.

Faldende tendens

Hvis man isoleret set ser på 1. kvartal i 2021 sammenlignet med 1. kvartal i 2019 og 1. kvartal 2020, ses der en faldende tendens i det samlede antal voldsanmeldelser i 2021, hvilket gør sig gældende inden for kriminalitetstyperne samlivsvold, vold mod børn, arbejdsrelateret vold og vold i nattelivet.

Antallet af voldssager ser således ud for Horsens: 

ÅrHorsensKoldingEsbjergVejle
2012201
2013177
2014198
2015166244468262
2016246248562341
2017345336501401
2018421390529470
2019369374568505
2020360414553419


Men Klaus Nielsen kan godt forstå det, hvis forældre er bekymrede for at sende deres børn ud i nattelivet.

- Der har været et par rigtig alvorlig hændelser, som har været med dødelig udgang. Men det er også vigtigt at sige, at det er hændelser mellem personer, der i forvejen kender hinanden. Det er personer, der kommer fra et lukket miljø. De to hændelser isoleret set har ikke betydning for, hvordan trygheden i øvrigt skal opleves i Horsens by, siger han

Flere tryghedspatruljer

For at skabe tryghed vil der fremover være mere politi i det horsensianske natteliv.

- Når borgerne efterspørger det, så sætter vi tryghedspatruljer ind, og det gør vi på nogle bestemte hot spot-områder her i Horsens by. Der er nogle bestemte steder her i sommermånederne, hvor man samles, og hvor man hygger sig også sent på aftenen og natten, og der vil man komme til at se lidt mere politi, end man normalt har gjort, siger han

Og det er Stine Grove glad for at høre.

- Det gør mig da tryg, at de også er opmærksomme på, at der også er nogle problemer. Og det tror jeg da også, vil gøre andre trygge, siger hun.

Imens håber hun, at de mange reaktioner på hendes Facebook-opslag får en virkning hos forældre til unge, der går i byen.

- Det tænker jeg da giver anledning til, at de snakker med deres børn. Og være mere opmærksomme på, at når de tager i byen, så lige give dem en ekstra opringning og sikkert, forhåbentligt også hente dem fra byen, siger hun.