Nu er der 1.969 færre skydevåben i omløb i Syd- og Sønderjylland

I de to lokale politikredse er der indleveret 1.969 skydevåben til politiet under frit lejde-aktionen i juni – og med over 10.400 indleverede skydevåben på landsplan er resultatet det andet største siden frit lejde-aktionen for 47 år siden.

977 skydevåben blev der indleveret i Sydøstjyllands Politikreds og 992 i Syd- og Sønderjyllands Politikreds, der tilsammen også har modtaget 1.033 knive og stikvåben.

Den samlede mængde af skydevåben som pistoler, geværer, automatskydevåben endte på 10.459 på landsplan. Ved seneste frit lejde i 2013 og 2009 modtog politiet hhv. omkring 8.600 og 8.000 skydevåben. Men for at finde et tilsvarende resultat skal man helt tilbage aktionerne i 1986 og 1970, hvor politiet modtog omkring 9.700 og 12.000 skydevåben.

Den store mængde af våben bliver nu enten samlede eller direkte transporteret til destruktion – efter at de er registrerede og det er sikret, at der ikke er historisk relevante våben, som bør bevares.

quote

En fin høst

Morten Anker Jensen, politiinspektør, leder af beredskabet i Sydøstjyllands Politi. 

Sydøstjyllands Politi kalder i en pressemeddelelse resultatet af frit lejde-aktionen for en fin høst, selvom man ikke har nogen viden om, hvad de mange våben har været brugt til.

- Da frit lejde jo betyder, at man uden at oplyse navn eller andet har kunnet gå ind på en politistation, aflevere sit våben og gå igen uden at der er blevet stillet spørgsmål, så kan vi af gode grunde ikke nærmere kategorisere de, der har afleveret. Vi har ikke ført en hemmelig log over typer, alder, køn eller lignende, siger politiinspektør Morten Anker Jensen, leder af beredskabet i Sydøstjyllands Politi.