TV der bevæger dig

Robot indtager badeværelset

Nogle af de ældre i Horsens får en tur i en automatisk bade-maskine. Badegæsten ligger ned og får ti minutter med vand og sæbe.

04:43

Robot-badekabinen minder om en vasketunnel på en tankstation. Man lægger sig på et leje og bliver derefter skubbet ind under bruseren. Men der er ingen rotererende koste.

1 af 2

Daghjemmets brugere på Plejecentret Præsthøjgården i Horsens Kommune kan nu se frem til at få et ganske særligt bad. En længe ventet automatisk  badekabine er landet på dansk jord.

Testet og godkendt

Den kommer fra Japan. Usikkerhed om installationen har været en af knasterne i forbindelse med købet. Men efter Center for Robotteknologi på Teknologisk Institut har været til møde i Japan, så er knasterne 
væk, forklarer områdeleder Lene Offersen. Badekabinen er testet og sikkerhedsgodkendt, og kommunens tekniske medarbejdere har lært kabinen at kende.

Charlotte Juhl Andersen (S), der formand for Udvalget for Sundhed og Socialservice, har store forventninger til den nye badekabine.

- I en fremtid med flere ældre og færre hænder er vi nødt til at udvikle nye teknologiske metoder. Hvis ikke vi ad den vej inspirerer borgerne til i højere grad at klare sig selv, vil de borgere, som virkelig har brug for hjælp, komme til at betale prisen, siger hun.

Hvad bliver det næste?

Tilbudet om at bruge brusekabinen bliver først og fremmest givet de ældre i daghjemmet på Præsthøjgården, som får liggende bad. Maskinen kan dog også benyttes af brugere inden for Handicap og Psykiatri-området samt enkelte beboere på plejecentret.

Den japanske badekabine er konstrueret, så den også kan rumme de lidt større kunder. De får en bruse-tur med vand og sæbe i cirka ti minutter.

Japanere gør meget i robot-teknologi. De har også konstrueret et toilet, hvor en robot-arm har overtaget den trængende persons manuelle funktioner. Men det er endnu ikke kommet her til landet.