Festival til deltagere: Sådan skal det ikke se ud

Normalt bliver 112 ton affald sendt til forbrænding efter Jelling Musikfestival. Derfor vil arrangører have festivalgæster til at handle anderledes med tre gode råd.

Om to dage går det løs. Jelling Musikfestival vender tilbage.

Men når musikken stopper, er den grønne plæne knap så grøn og sjældent et kønt syn.

For gæsterne efterlader både telte, luftmadrasser og tomme festivalstole, og i alt bliver omkring 112 ton affald sendt til forbrænding.

Men det skal der laves om på, mener festivalen. Det skal ske ved, at gæsterne tænker sig om, allerede inden de kommer på festival.

- Vi drømmer om en festivalcamp, der både fremstår renere og mere indbydende under festivalen, og som er bedre ryddet op, når festivalen er slut, siger Peter Caspersen, der udvikler festivalens bæredygtighedstiltag. 

Derfor lyder opfordringen til alle gæster på at overveje, hvor meget grej, det er nødvendigt at have med, og hvordan man får det med hjem igen.

Tre råd fra Jelling Festival:

1. Pak så let som muligt og køb campingudstyr i en ordentlig kvalitet

2. Aftal rutiner og ryd løbende op i din camp

3. Tag alt dit grej med hjem eller pak det sammen og donér det

Genbruges til Tour de France

Jelling Musikfestival har allieret sig med Brandbjerg Højskole for at komme i mål med affaldsudfordringen. Her skal højskoleelever stå for at sortere de efterladte ejendele, når festivalen er slut.

Alt, der kan genbruges, kommer med i en reuse-fanzone til Tour de France i Vejle, hvor grejet kan blive genbrugt af den store publikumskare, der forventes til cykelløbet den 3. juli. 

Og at være en del af den proces giver noget mere end bare genbrug, fortæller Gro Mygind, der er lærer på Brandbjerg Højskole:

- Det er samtidig en dag, hvor vores elever får øje på den skævvridning, der er i forhold til materielle goder.  Flere af dem bliver ret flove over, at de selv har været dem, der efterlod telt og affald på andre festivaler – det gør de så aldrig mere, siger hun. 

Dén bevidsthed er også vigtig hos de øvrige campinggæster, hvis festivalen skal i mål med at nedbringe affaldet.

- Der skal en adfærdsændring til for at nå dertil, og den opstår ikke automatisk, siger Peter Caspersen.

Under festivalen vil 300 frivillige fra Firehøje IF løbende hjælpe med at rydde op.

En del affald vil stadig ende på forbrændingen, men målsætningen er at nedbringe mængden over de næste år.