Britta lærer børn at afprøve grænserne for, hvad mad kan - nu er hun nomineret til pris

Britta Petersen er madkundskabslærer, og i hendes undervisning er der særligt stort fokus på at undgå madspild. Nu er hun nomineret til prisen som Årets Madspildshelt.

Kartofler på ti forskellige måder, græskar i både søde og salte retter, og yoghurt der var bedst før i går.

Det er bare nogle af overskrifterne på den madkundskabsundervisning, børnene på Sct. Michaels Skole i Kolding modtager.

I mere end otte år har skolens madkundskabslærer Britta Petersen nemlig hentet rester af frugt og grønt fra den lokale brugs og brugt dem i sine madkundskabstimer og i sit tidligere valgfag Upcycle Food.

Eleverne på Sct. Michaels Skole i Kolding lærer blandt andet at sylte grøntsager, da det er en god måde at konservere en madvare, der nok ellers ville være endt i skraldespanden.
Eleverne på Sct. Michaels Skole i Kolding lærer blandt andet at sylte grøntsager, da det er en god måde at konservere en madvare, der nok ellers ville være endt i skraldespanden.
Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard

- For mig handler det om at lære eleverne at være nysgerrige og at afprøve grænserne for, hvad en råvare kan. Jo før vi kan bryde med vores madspildsvaner, jo nemmere bliver det at bibeholde det resten af livet, siger Britta Petersen og fortsætter:

- Det gør mig glad helt ned i maven, når jeg kan se, at eleverne tænker over deres madspild, og når de stolt fortæller mig, at de har kyllingerester fra aftensmaden med som pålæg i madpakken.

Nu har hendes store passion for at undgå madspild og at eksperimentere med råvarernes mange muligheder i sin undervisning sat hende i spil til at vinde ’Årets Madspildshelt’ til Arlas årlige prisuddeling Generation Food Award.

Hvad er Generation Food Award?

Generation Food Award er et initiativ fra Arla, der blev afholdt første gang i 2017.

I år afholdes prisuddelingen mandag den 3. oktober i Industriens Hus på Rådhuspladsen i København.

Juryen til Generation Food Award 2022 består af Sanne Vinther, direktør for Arla Fonden, Judith Kyst, direktør for Madkulturen, Claus Hjortdal, formand i Skolelederforeningen, Louisa Lorang, kok og opskriftsudvikler, Jon Fuglsang, lektor og forsker i børns maddannelse og Mie Reihs, sidste års Madsjæl.

Generation Food Award hylder de aktører, som har gjort noget særligt i årets løb for at skabe bedre madvaner til næste generation.

Awardpartnernes bidrag går ubeskåret til Arla Fondens arbejde for at fremme sundere og mere bæredygtige madvaner hos den næste generation.

Årets awardpartnere er Too Good To Go, føtex, Madkulturen, DI Fødevarer, Danmarks Fiskeriforening, FødevareDanmark og Arla.

Kilde: Arla Danmark

Udvalgt for sin inspirerende nyfortolkning af madrester

Der er i alt otte priser til Generation Food Award 2022. Og formålet er at hylde de lokale ildsjæle, der gør en særlig indsats for at inspirere børn og unge til sunde og bæredygtige madvaner.

Ifølge Sanne Vinther, som er direktør i Arla Fonden og formand for den jury, som beslutter, hvem der skal vinde prisen for ’Årets Madspildshelt’, er det lige præcis det, Britta Hovad Petersen gør i sit daglige arbejde som madkundskabslærer.

- Brittas begejstring for at undgå madspild smitter af på eleverne og skaber grobund for bæredygtige madvaner, som de kan tage med sig resten af livet, siger Sanne Vinther. 

Det er Britta Petersens kollega Mathilde Kristensen (til venstre), der har indstillet Britta Petersen (til højre) til prisen som Årets Madhelt 2022.
Det er Britta Petersens kollega Mathilde Kristensen (til venstre), der har indstillet Britta Petersen (til højre) til prisen som Årets Madhelt 2022.

Og for Britta Petersen er det da også et stort skulderklap, at hun er med i opløbet til at vinde prisen som Årets Madhelt. 

- Det betyder jo, at der er nogen, der har lagt mærke til, at det jeg render og laver faktisk giver mening. Til dagligt er det jo bare noget, jeg gør, men det er ret sejt lige at få at vide, at det, man gør, faktisk er megafedt, siger Britta Petersen. 

Om Britta Petersen så rent faktisk vinder prisen, det finder vi ud af mandag, hvor prisuddelingen finder sted i Industriens Hus på Rådhuspladsen i København.

Alle nominerede ved Generation Food Award 2022:

1. ’Børnenes Pris’ – uddeles af Arla Fondens Børnepanel

Ildsjæle som inspirerer børn til at gå i køkkenet og lave mad – udpeget af børnene selv.

De nominerede er:

• Gorm Wisweh & Micki Cheng for deres parterneskab omkring GoCook

• Louise Lyshøj, kendt som Louise og Bearnaisen

• Mette Ibsen, kendt som Ibsens Mad


2. ’Årets Madspildshelt’ – awardpartner Too Good To Go

Ildsjæle som gør en forskel for børn og unges forståelse af madspild.

De nominerede er:

• Ida Marie Lüders Rusbjerg, madmor i Vuggestuen Jægergårdsgade/Børnehuset Jægergårdsgade

• Michael Folman Jensen, konsulent på Hotel- og Restaurantskolen i Valby, Solrød Strand

Britta Hovad Petersen, madkundskabslærer på Sct. Michaels skole i Kolding


3. ’Årets Råvareinspirator – awardpartner føtex

Ildsjæle som inspirerer børn og unge til at træffe valg om råvarer med omtanke for dem selv og klimaet.

De nominerede er:

• Martin Robert Bacher, spejderleder i Holbæk

• Benita Thygesen, madmor i børnehuset Regnbuen, Mariager

• Jonas G. Greve, børnehavepædagog og ejer af Instagram- og Facebookprofilen: ”Ud-med-ungerne”


4. ’Årets Madformidler’ – awardpartner Madkulturen

Ildsjæle som gennem en stærk formidling arbejder for at fremme bedre madvaner blandt børn og unge i

grundskolen.

De nominerede er:

• Yves Tra Bi, madkundskabslærer på Birkerød Privatskole

• Charlotte Nowak, køkkenchef på Skorpeskolen

• Julie Kongstad Larsen, madkundskabslærer på Nykøbing Skole, Nykøbing Sjælland


5. ’Årets Fællesskaber’ – awardpartner Dansk Industri Fødevarer

Ildsjæle som bruger maden og måltidet til at skabe stærke fællesskaber blandt børn og unge.

De nominerede er:

• Christina May Jørgensen, lærer i specialafdeling, Korup Skole i Odense

• Mathilde Baade Høberg, frivillig i DFUNK Madmekka i Aarhus

• Sussie Holmtoft, folkeskolelærer samt idékvinde og leder af 4H på Bornholm


6. ’Årets Stjerneskud’ – awardpartner Danmarks Fiskeriforening

Ildsjæle som inspirerer børn og unge til at dykke ned i havets spisekammer.

De nominerede er:

• Sanne Busk Hansen, tovholder og madmor i Egense Sejlklubs børneklub

• Jakob Clausen, P. Clausens Fiskehandel i Aarhus

• Marie Mejlhede Krog, grundlægger af Krog Nobis


7. ’Årets Butikspioner’ – Awardpartner FødevareDanmark

Ildsjæle i små og mellemstore butikker som tager et ansvar for at fremme gode madvaner blandt børn og

unge.

De nominerede er:

• Rune Ring, slagtermester Islands Brygge

• Tommy Raabo Fischer, ejer af fiskehandlen Hav i Torvehallerne

• Gitte Sjøltov, ejer af ostehandel Lynhjem eftf. Ole Jensen i Helsingør


8. Hovedprisen: ’Årets Madsjæl 2022’ – Awardpartner Arla

Madsjæle som gør en ekstraordinær forskel for børn og unges madvaner.

De nominerede er:

• Lisbeth Pedersen, dagplejer i Agedrup

• Henrik Byrial, frivillig samt skolehaveleder og underviser på Vibevadgaard i Lejre

• Michael Dinesen, kantinechef på Hotel og Restaurantskolen i København


Kilde: Arla Danmark