Hannes far blev henrettet af tyskerne: Derfor har hun først turde læse afskedsbrevet nu

Foto: Jørgen Guldberg, TV SYD
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

I mange år lå hendes fars afskedsbrev ulæst hen. Hanne Normann fra Kolding kunne ikke rumme at læse det. Frihedskæmperen Svend Glendau blev henrettet kort før krigens afslutning i 1945, da datteren blot var fem måneder gammel.

Kæreste lille Mor,

Du må ikke bliver alt for fortvivlet, når du modtager dette brev.

Du har måske forstået, at min sag var alvorlig, og jeg har også selv været klar over, at den kunne tage den værste udgang.

I går aftes blev jeg dømt til døden.

Sådan indledte frihedskæmperen Svend Glendau sit afskedsbrev til sin mor, inden han kort før krigens afslutning 1945 blev henrettet af besættelsesmagtens hemmelige politi Gestapo.

Han blev henrettet få timer efter, han skrev disse linjer til sin mor. Et andet sted i byen lå hans lille fem måneder gamle datter og vidste ingenting.

Den lille pige, der kom til verden i september 1944 i København, var Hanne Normann, som i dag, 76 år senere, bor i Kolding.

Hun nåede kun at møde sin far én gang, inden han blev taget af tyskerne.

Svend blev stukket af en kvinde

Egentlig var han flygtet til Sverige, men vendte tilbage med den ene begrundelse, at han ville se sin lille pige.

Men i København stod Gestapo parat og arresterede ham. Han risikerede alt og mistede det for at se sin datter.

- Han blev stukket af en kvinde, og jeg ved ikke, hvem det var. Han var meget kvindekær, har jeg fået at vide. Han havde også været gift en enkelt gang, og der var aldrig kommet noget som helst ud af det. Så kom der pludselig mig ud af ingenting, fortæller Hanne Normann, mens hun viser billeder af sin far og graven i Ryvangen i København.

"Kæreste lille mor". Sådan begynder modstandsmanden Svend Glendau sit afskedsbrev til sin mor i 1945. Foto: Jørgen Guldberg, TV SYD

- Det er fra min fars grav, hvor jeg lagde min brudebuket, da jeg blev gift. Og det havde jeg hele tiden sagt, at jeg gerne ville. Jeg ville selvfølgelig gerne have haft lært ham at kende, men sådan skulle det altså ikke være, siger Hanne Normann, der kun har en lille håndfuld sort-hvide fotos tilbage fra den tid.

Datteren Hanne lagde sin brudebuket på sin fars grav i Ryvangen i København. Foto: Jørgen Guldberg, TV SYD

Meget til fælles med sin far

Seks måneder efter sin arrestation blev han skudt i Ryvangen i København, men han har været hos den lille pige hele livet. Hun er nu på vej mod de 77 år og bor i Sdr. Vilstrup uden for Kolding.

- Han kom tilbage, fordi han havde fået en datter, og han var utroligt glad for mig, har jeg fået at vide. Og det er også ham, der har bestemt, at jeg skulle hedde Hanne, fortæller hun.

- Jeg ville ønske, jeg havde haft ham. For jeg tror, vi havde meget til fælles. Min farmor har fortalt, at jeg ligner min far meget. Og det er jeg faktisk stolt af, for jeg kan forstå, at han var en lidt speciel mand med en kraftig vilje. Og det må han jo have haft, for ellers var han ikke frihedskæmper. Ellers lader man heller ikke livet for en sag, og det er jo det, han har gjort, siger Hanne Normann, der først fik kontakt med sin fars familie i skolealderen.

Den 76-årige har fået meget fortalt af sin farmor og Svends søster gennem tiden. Blandt andet at hendes mor gik for at være hendes søster, fordi det ikke var comme il faut at have et barn uden for ægteskab. Derfor troede hun i lang tid, at hendes mormor var hendes mor.

Lydbogen De Sidste Timer

  • Indeholder 112 afskedsbreve fra danske modstandsfolk, der blev dømt til døden af besættelsesmagten.
  • 88 danske skuespillere lægger stemme til de dødsdømte.
  • Skuespillerne kommer fra de samme steder i Danmark, som afsenderen af brevet.
  • Lydbogen udkom i år den 9. april og er blevet til i et samarbejde med Mofibo, der udbyder lydbøger. Udgivelsen er dog speciel, hvor enhver fortjeneste går til Frihedsmuseets Venners Forlags Fond. Alle de medvirkende skuespillere medvirker gratis, og hvis lydbogen skal streames andre steder, bliver det også non-profit.
  • Idemanden bag lydbogen er Henrik Hartvig Jørgensen, hvis far selv var modstandsmand.

Af afskedsbrevet kan man også slå fast, at Hanne var i sin fars tanker i de sidste timer af hans liv. I brevet står der:

Jeg må fortælle en ting, som jeg ikke før har nævnt. Jeg har en datter, der er godt fem måneder gammel. Hun bor hos Skovstad Mogensen, Store Kongensgade 64, 3. sal. Fruen er barnets bedstemor.

Hun skal arve mine rede penge, og de skal anvendes til hendes opdragelse.

Svend Glendau slutter sit brev med en opfordring til sine kære:

Vi skal bare leve livet og få så meget ud af det som muligt. Hav det godt, alle sammen. Farvel.

De kærligste hilsener, Svend

Hanne har først for nylig læst faderens afskedsbrev, selvom hun haft det liggende i mange år.

- Jeg har ikke læst det, men bare lagt det ned i en kiste. Det var for tæt på mig på en eller anden mystisk facon. Jeg kunne ikke kapere det, forklarer hun.

Modstandsmanden Svend Glendau sendte dette afskedsbrev til sin mor efter at være taget til fange af Gestapo under 2. verdenskrig. Foto: Jørgen Guldberg, TV SYD

Svend Glendaus afskedsbrev indgår i lydbogen "De Sidste Timer", som er en samling af breve fra dødsdømte frihedskæmpere. De fik deres helt egen stemme, da brevene udkom som lydbog i forbindelse med 81-året for Danmarks besættelse den 9. april i år.

Lokale ildsjæle mener at have knækket koden til at tjene penge på papiraviser

Udgivet

For godt et år siden startede journalist Jim Hoff og salgskonsulent Søren Grundet mod alle odds deres helt egen lokalavis. Planen var to årlige avisudgivelser og resten online. Nu udkommer deres avis hver uge.

Siden den 15. marts i år er Vores LokalAvis i Give udkommet på papir én gang om ugen.

Det er langt hyppigere, end de to stiftere af avisen havde drømt om, da de lancerede lokalavisen den 30. maj sidste år.

- Vi er nærmest blæst bag over af den store opbakning, der er til avisen fra både læserne, men også de lokale annoncører. Så det er gået så godt, at vi allerede i marts i år turde satse på at få en ugentlig avis på gaden også, fortæller Jim Hoff, der er avisens eneste journalist.

Ugeavisen udkommer i 5.000 eksemplarer, som fordeles hver mandag over middag til 19 forskellige pick-up steder i den gamle Give Kommune, hvor folk så kan hente den.

Vores Lokalavis i Give udkommer som papiravis en gang om ugen. Fotoarkiv.

Annoncører fordoblede annoncering

- Vi har en gruppe læsere, som meget gerne vil have nyhederne i en papiravis, selvom mange af dem også kan læses online. Og da vi spurgte vores annoncører, om det var noget, de kunne støtte, sagde de alle ja, og flere af dem har endda fordoblet deres annoncering, fortæller Jim Hoff.

Papiravisen udkommer også som E-avis, og ligger online og kan tilgås på Vores Lokalavis online side.

Desuden udkommer, der som planlagt fra begyndelsen, årligt to 'store' temaaviser, som husstandsomdeles i 21.000 eksemplarer.

Seneste udgave var på 80 sider med 103 annoncer. Ugeavisen har ifølge Jim Hoff gennemsnitligt mellem 50 og 60 annoncører.

De mener selv, at deres lokalkendskab og redaktionelle frihed kan mærkes af læserne, som kvitterer med gode læsertal. Oveni det har de lokale annoncører, der tror på de to iværksættere. Det er dét, der er deres opskrift.

Søren Grundet (tv) står for annoncesalg og Jim Hoff (tv) står for journalistikken i Vores LokalAvis. Fotoarkiv.

Alle aviser er gratis - det samme er online-avisen.

- Det har fra starten været vigtigt for os, at det skulle være gratis for folk at tilgå nyhederne i Vores LokalAvis, og det kan vi, fordi vi bakkes op af hele lokalsamfundet og de handlende, som støtter med annoncekroner.

Da Lokalavisen gik i luften for godt et år siden, var det med med planer om to årlige avisudgivelser og ellers daglige nyheder på avisens onlineplatform.

Og annoncørerne lovede, at de som minimum ville støtte avisen i to år, så der var tid til at få den løbet i gang.

Online nyheder holder ikke ferie

Ifølge Jim Hoff udkommer der mellem to og fire nyheder dagligt på Vores LokalAvis. Lidt mindre i weekenden og i ferier.

- Vi har meddelt, at vi holder fire ugers ferie, så ugeavisen udkommer først igen den 29. juli. Men selvom jeg sidder i min bil på vej på ferie, så skriver jeg stadig lidt til online-avisen, hvis der tikker nyheder ind, fortæller Jim Hoff.

Det betyder meget arbejde for den tidligere journalist ved Jydske Vestkysten og Give Ugeavis, men han vil ikke bytte for noget.

- Det giver mig så meget energi at have redaktionel frihed til at skrive om, hvad der sker i lokalsamfundet, og at folk har lyst til at læse det. Så det betyder ikke så meget, at det er skæve arbejdstider og en arbejdsuge på mere end 37 timer, siger Jim Hoff.

Tyve holder i stigende grad nallerne fra lastbilers presenninger

Foto: Jakob Schjødt-Pedersen, TV SYD
Udgivet

Udlændingekontrolafdeling Vest (UKA Vest) i Padborg og Rigspolitiet har i nogle år samarbejdet med en række europæiske lande og myndigheder om at få stoppet 'kighulstyverier fra lastbiler.

I 2023 blev der begået 10 såkaldte kighulstyverier fra lastbiler i Danmark.

Det er det laveste i mange år.

Tilbage i 2017 skete det 234 gange, at kriminelle skar huller i presenninger på lastbiler for at stjæle værdifuldt gods, når lastbilerne holdt på rastepladser for natten.

I 2018 indgik Udlændingekontrolafdeling Vest (UKA Vest) i Padborg og Rigspolitiet et samarbejde med en række europæiske lande og myndigheder om at få stoppet den form for kriminalitet.

Og det ser ud til, at indsatsen med at bremse den form for tyveri fra lastbiler fortsat holder ved.

I 2018 var antallet af kighulstyveriet faldet til under det halve med 105 sager. I 2022 blev der anmeldt 20 sager, og 10 sager i 2023.

Det viser tal, som TV SYD har fået fra Syd- og Sønderjyllands Politi.

- Vi har ikke en forklaring på den markante nedgang, som vi selvfølgelig har noteret os, og vi moniterer fortsat på udviklingen fremadrettet, siger vicepolitiinspektør Jan Rasmussen, UKA Vest, Syd- og Sønderjyllands Politi, til TV SYD.

Antal anmeldelser af kighulstyverier i Danmark

2017: 234 sager

2018: 105 sager

2019: 44 sager

2020: 86 sager

2021: 84 sager

2022: 30 sager

2023: 10 sager

2024: 6 sager (til og med 31.03.2024)

Kilde: Politiets sagsstyringssystem (Polsas)

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendig cookies

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelcookies

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn

Markedsføringcookies

Navn Udbyder
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube

Præferencercookies

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Brugeroplevelsecookies

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com