Mangeårig pubejer åbner museum med unikke artefakter

Foto: Daniel Just Schram, TV SYD
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

VM i fodbold blev første gang spillet i 1930, og snart inviterer Den Engelske Pub i Kolding på en sportsmæssig tidsrejse, når de åbner et nyt fodboldmuseum i den centrale af byen.

Efter en køretur på mere end syv timer sad Torben Matthews i marts sidste år ansigt til ansigt med et af sine ungdomsidoler fra den sagnomspundne sommer i 1974.

Han havde nemlig købt den tidligere hollandske fodboldspiller Johnny Reps sølvmedalje fra VM i fodbold på auktion. Overbringelsen af det unikke klenodie blev foretaget af fodboldstjernen selv.

- Det var helt surrealistisk. Han kunne slet ikke forstå, at vi ville køre fra Danmark til Holland for at hente sådan noget, men jeg ville gerne køre fra Danmark til Holland bare for at møde ham. Han var jo en superstjerne, siger Torben Matthews.

Den lille mønt er blot en af de seneste genstande i en imposant samling af originale fodboldartefakter, som kan få de mest inkarneredes øjne til at løbe i vand af nostalgisk lykke.

Selvom museet i Kolding omhandler VM, er der alligevel tegn på, hvad favoritholdet er for Torben Matthews. Foto: Daniel Just Schram, TV SYD

Og det store mindekammer bliver inden længe udstillet til offentligt skue. Torben Matthews åbner nemlig i samarbejde med sin søn og kollega, Hotan Matthews, et museum i forlængelse af Den Engelske Pub i Kolding.

Et liv viet til fodbold

Torben Matthews er født og opvokset i fodboldens hjemland, England. Som 12-årig flyttede han med familien til Danmark, og efter tre måneder i København havnede han i moderens fødeby, Vamdrup.

Skiftet væk fra de britiske øer svækkede dog ikke hans inkarnation for fodbold. Han fulgte ikke sin fars fodspor, når det kom til favorithold.

Selvom museet i Kolding omhandler VM, er der alligevel tegn på, hvad favoritholdet er for Torben Matthews. Foto: Daniel Just Schram, TV SYD

Faderen var supporter af Tottenham Hotspur, mens Torben Matthews kastede sin kærlighed over Leicester City, som på mirakuløs vis nåede finalen mod farens favorithold i FA Cup-finalen i 1961. En klub der i nyere tid er kendt for på overraskende vis at vinde verdens største liga, Premier League, i 2016 med danske Kasper Schmeichel på mål.

- Jeg kunne ikke forestille mig en verden uden fodbold. Nogle af afskygningerne i dag med uanstændige lønninger og for meget ballerina har fået min interesse til at falme. Den er dog ikke falmet, når Leicester spiller, det lover jeg dig for, siger fanen gennem 63 år.

Kærligheden til sporten og Leicester City kan ses på den 33 år gamle sportsbar, Den Engelske Pub, i det centrale Kolding, hvor Torben Matthews har været indehaver, siden den første øl blev skænket.

Selvom museet i Kolding omhandler VM, er der alligevel tegn på, hvad favoritholdet er for Torben Matthews. Foto: Daniel Just Schram, TV SYD

Unik samling

Ideen til et fodboldmuseum opstod, da Torben Matthews for to år siden fandt en avissamling fra Manchester Evening News fra 1966, som i 20 år var gemt bag en bogreol. 

- Jeg synes, vores samling er enestående, og når jeg nu fandt diverse ting, som havde stået 20 år derhjemme, så tænkte jeg, at det måtte andre se, siger Torben Matthews.

Det var året, hvor den mangeårige barejers fødested, England, løb med VM-trofæet for første og hidtil eneste gang. Derfor skulle Koldings nye fodboldmuseum fokusere på turneringen, som klodens bedste nationer dyster om at vinde hvert fjerde år.

Han nævnte ideen for sin søn, Hotan Matthews, som var solgt ved første tankestrejf.

- Vi begynder alle sammen at smile, når vi tænker på VM, og det bringer bare gode historier frem. Det gør det især for mig, og det tænker jeg også for alle andre, siger han.

VM i fodbold

Verdensmesterskaberne i herrefodbold er siden 1930 blevet spillet hvert fjerde år. Turneringen var dog aflyst i 1942 og 1946 grundet 2. verdenskrig.

Til VM i fodbold samles verdens bedste fodboldnationer i et eller flere værtslande. Qatar var seneste værtsnation i 2022, hvor 32 lande deltog. Næste VM bliver i USA, Canada og Mexico i 2026.

Brasilien, Frankrig, Italien, Tyskland, Uruguay, Spanien og England er landene, som har præsteret at blive verdensmestre.

Danmark kvalificerede sig første gang til turneringen i 1986 og har i alt deltaget seks gange.

Hotan Matthews har de seneste tre år været tilknyttet sin fars bar. I dag er han kommerciel chef, og så har han sørget for at holde liv i et stykke fodboldhistorie, som hans far erhvervede sig i 2001. Et lille stykke græs fra målstregen i VM-finalen i 1966.

Græsset er i øjeblikket gemt væk et hemmeligt sted for at blive udstillingsklar, når museet åbner.

Hotan Matthews glæder sig til at byde gæsterne velkommen. Ifølge ham tilhører 95 procent af artefakterne hans far, men sønnike har også sat sit præg på museet i form af to orange hollandske landsholdstrøjer, som Frank og Ronald De Boer spillede i under 1990´erne.

Selvom museet i Kolding omhandler VM, er der alligevel tegn på, hvad favoritholdet er for Torben Matthews. Foto: Daniel Just Schram, TV SYD

Ligesom Torben Matthews' VM-sølvmedalje fra Johnny Rep, fik Hotan Matthews også spillertrikoterne af tvillingerne selv.

Den Engelske Pubs VM-museum er placeret i et gammelt selskabslokale ved siden af pubben. Genstandene er så mange, at far og søn har taget loftet i brug med klenodier fra det første verdensmesterskab i 1930 frem til 2022. Målsætningen er, at man skal kunne se så lidt af væggen og loftet som muligt.

Selvom museet i Kolding omhandler VM, er der alligevel tegn på, hvad favoritholdet er for Torben Matthews. Foto: Daniel Just Schram, TV SYD

- Jeg aner ikke, hvor meget vi har, men jeg ved, at der er plads til meget mere. Det er sjovt og nørderi på højt plan, så hvorfor ikke fortsætte, siger Hotan Matthews.

Og Torben Matthews ved også, hvad han vil have fingrene i, hvis hans pengetank er på størrelse med Joakim von Ands.

- Bolden fra den famøse kamp (VM-finalen 1986 mellem Argentina og England, red.), hvor guds hånd snød Peter Shilton, min kære Leicester-målmand. Det ville være stort, hvis vi kunne få fat i den bold og tage fingeraftrykket og vise, at Diego Maradona havde sin snydende hånd.

Åbningsdatoen for VM-museet er endnu ikke fastlagt. Torben og Hotan Matthews ved dog, at åbningstiderne vil fungere via et bookingsystem, når de skal fortælle anekdoter fra mere end 90 års VM-historie.

Ungt par kan være starten på øens generationsskifte

Udgivet

Mange unge rejser til Asien, Afrika eller Amerika i deres sabbatår, men ikke kæresteparret Ida og Anton. De har valgt at tilbringe en del af deres sabbatår på Endelave.

Inde i køkkenet på Kroen Endelave bliver der lavet burgere, pommes friter og stjerneskud en masse.

I receptionen ringer klokken. Der bliver spurgt om et bord til to.

- Vi kan godt lige klemme to mere ind, siger 21-årige Ida Elmgreen Bach Sørensen, der er daglig leder af Kroen Endelave.

Men så er der hellere ikke plads til flere, for det vælter ind med spisende sommergæster.

- Vi arbejder omkring 13 timer om dagen, fortæller Ida Elmgreen Bach Sørensen.

21-årige Ida Elmgreen Bach Sørensen står for den daglige drift på Endelave Kro sammen med sin kæreste.

Den unge kvinde står for den daglige ledelse af kroen sammen med sin kæreste, 22-årige Anton Willum Kousgaard. De har taget rejsen fra henholdsvis København og Odder for at bo på øen og drive kroen.

- Jeg startede i marts, og så kom Anton i april. Planen er, at vi skal være her året ud eller måske til starten af næste år, siger Ida Elmgreen Bach Sørensen.

To om samme opgave

Et tidligere job på røgeriet på Tunø har gjort, at de to unge mennesker er blevet tilbudt at stå for den daglige drift af kroen. En opgave de deler.

- Det er hyggeligt at arbejde med sin kæreste, siger Anton Willum Kousgaard.

- Det er dejligt at arbejde med ham, siger Ida Elmgreen Bach Sørensen.

Men som alle andre par kan de godt blive uenige.

- Når vi har travlt, kan vi godt komme op at toppes, men det bliver altid løst inden sengetid, Anton Willum Kousgaard.

Anton Willum Kousgaard er fra Odder, men lige nu bor han på Endelave.

En kæmpe villavej

Som på mange andre øer vælter det ind med gæster på Endelave om sommeren, men ikke i de kolde måneder.

- Det er skørt. Det er som to forskellige steder, alt efter hvornår man er her, siger Anton Willum Kousgaard.

Endelave

Endelave er 13,2 km² stor.

Øen er en del af Horsens Kommune.

Der bor 151 personer på øen.

Gennemsnitsalderen på øen er 65,3 år.

Øen er kendt for sine vilde kaniner.

Færgen sejler mellem Endelave og Snaptun Færgehavn, og sejladsen tager omkring en time.

Kilde: Endelave og Danmarks Statistik

Til daglig bor der 151 mennesker på øen, og selvom det er få, er der altid en hjælpende hånd at finde.

En dag manglede kroen estragon for at kunne køre aftenserveringen, så Ida Elmgreen Bach Sørensen tog hen til campingpladsen for at høre, om de havde noget liggende. I stedet for estragon gav de gav hende et privatnummer på Tove, som havde krydderuter i haven, og så var det fikset.

- Det er ligesom at bo på en kæmpe villavej. Alle kender alle og er klar til at hjælpe, siger Ida Elmgreen Bach Sørensen.

Kroen Endelave tilbyder både spisning og overnatning.

Ø-holdet håber på et generationsskift

På øen har de oprettet "Ø-holdet", som skal forsøge at få unge til at flytte til øen, så der kan komme et generationsskifte.

- Vi er oppe i årene, så vi skal have nogle af de unge til at komme og overtage, siger Lene Iversen, der er beboer på Endelave og en del af Ø-holdet.

Lene Iversen håber, flere unge vil flytte til øen.

Ø-holdet arrangerer samtaler med unge mennesker, der overvejer at flytte til øen, for at snakke deres problematikker ved at flytte til øen igennem.

- Vi har fået Ida og Anton over, men ellers er der ikke kommet flere. Jeg er dog optimistisk, siger Lene Iversen.

Gennemsnitsalderen på øen er 65,3 år, og beboerne håber, at flere unge mennesker vil slå sig ned i fremtiden.

- Vi kan sagtens få tiden til at gå, men det er dejligt med noget larm og børnelatter, siger Lene Iversen.

Langt hjem

Det unge par har boet på øen i nogle måneder, og de har allerede fået en idé om, hvor de skal hen i fremtiden.

- Det er dejligt at bo her, men der er langt hjem. Jeg vil gerne tilbage til København på et tidspunkt, fortæller Ida Elmgreen Bach Sørensen.

- Jeg ved ikke, om vi vil blive boende, men vi vil helt klart komme på besøg, siger Anton Willum Kousgaard.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendig cookies

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelcookies

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn

Markedsføringcookies

Navn Udbyder
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube

Præferencercookies

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Brugeroplevelsecookies

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com