Senfølger efter covid: 70 patienter har været gennem klinikken

Der er to ugers ventetid til klinikken for senfølger på Kolding Sygehus, der har eksisteret siden den 1. december.

Efter at have overstået et forløb som smittet med covid-19 oplever nogle patienter senfølger i form af for eksempel længerevarende åndenød, muskelsmerter eller tab af smags- og lugtesans. Hvis ens egen læge ikke ser sig i stand til at hjælpe, bliver man henvist til klinik for senfølger på Kolding Sygehus.

Det er siden klinikkens oprettelse den 1. december sket for cirka 70 patienter, oplyser ledende overlæge Poul Henning Madsen, der til daglig leder senfølgeklinikken, der hører under afdelingen for Medicinske Sygdomme på Kolding Sygehus.

Der er i øjeblikket to ugers ventetid efter henvisning fra egen læge, og klinikken er “murstensløs” forstået på den måde, at i Kolding er afdelingen Medicinske Sygdomme ankerpunktet. Først undersøges patienterne af en speciallæge, som herefter henviser til en lungemediciner, neurolog eller infektionsmediciner til videre forløb.

- Vi forventer, at de fleste med covid-19 har milde symptomer, der kan klares ude hos de praktiserende læger. De begynder jo også at have en vis erfaring med sygdommen. Når patienterne så kommer på sygehuset, er det jo fordi de praktiserende læger er løbet tør for muligheder, fortæller Poul Henning Madsen.

De fleste bliver raske igen

I begyndelsen af pandemien fulgte Kolding Sygehus op på alle de 200 patienter, der havde været indlagt.

- Det gør vi ikke længere, for det giver ingen mening at kalde dem ind en måned senere og få at vide, at de har det godt. Det er spild af deres tid, siger overlægen.

Lægevidenskaben bliver hver dag klogere på senfølger efter covid-19, og Poul Henning Madsen fortæller, at man efterhånden er blevet gode til at diagnosticere senfølger.

- Hvis vi siger, at her en en patient med åndenød, som først opstod efter covid-19, så MÅ det være senfølge, for hvad skulle det ellers være. Det kan ikke tilskrives noget andet og passer tidsmæssigt med infektionen, beskriver han og forklarer, at kun meget få patienter har langtidsfølger af covid-19.

- Hos langt, langt de fleste patienter er det noget, der lige så stille fortager sig. Vi kan hjælpe og berolige langt de fleste patienter. Efterhånden har mange haft de samme symptomer, og vi kan se, at det bliver godt igen for de fleste. Det kunne vi jo ikke med nogensomhelst overbevisning i stemmen sige i starten, men det kan vi nu, siger han.

Det er umuligt at sige, hvor mange covid-19 patienter, der døjer med senfølger. Af den indlysende årsag, at man ikke ved, hvor mange, der har haft sygdommen. Ingen patienter med senfølger er indlagt.