Vold og hærværk splittede kandidaterne

Uroligheder i nattelivet og utrygge borgere skabte uenighed, da 14 spidskandidater fra Haderslev mødtes til valgdebat.

Se hele debatten fra Haderslev her.

Vold, gruppeslagsmål, bilbrande og hærværk i nattelivet er bare nogle af de udfordringer, Haderslev Kommune har. Urolighederne var også et af de emner, der skabte uenighed blandt kommunens spidskandidater, da de tirsdag aften diskuterede emnet i TV SYDs valgdebat.

quote

 Hvis der er nogle, der laver kriminaliteten, så er det politiet, der sørger for at arrestere dem.

H.P Geil, borgmester, Venstre, Haderslev Kommune. 

Borgmester H.P Geil mener, kommunen har gjort alt, hvad de kan, ved problemerne i byen.

quote

Jeg synes, vi skal gøre meget mere. Vi skal sætte fokus på det her i fællesskab.

Henrik Rønnow, spidskandidat, Socialdemokratiet, Haderslev Kommune. 

- Det er jo ikke os, der laver kriminaliteten. Hvis der er nogle, der laver kriminaliteten, så er det politiet, der sørger for at arrestere dem, siger borgmester H.P Geil (V).

Frank Truelsen fra Alternativet er enig med ham i, at det ikke er kommunens opgave at få styr på de nuværende uroligheder.

- Den aktuelle vold er 100 procent en politiopgave. Kommunen skal forebygge og skabe nogle relationer og noget tillid, siger Frank Truelsen, spidskandidat, Alternativet, Haderslev Kommune. 

Fællesskab og forebyggelse er løsningen

Henrik Rønnow fra Socialdemokratiet er langt fra enig i, at kommunen har gjort nok. Fredag arrangerede han en demonstration mod vold og utryghed i Haderslevs natteliv.

- Jeg synes, vi skal gøre meget mere. Vi skal sætte fokus på det her i fællesskab, og ikke med en enkelt mands indsats, siger han, siger Henrik Rønnow, spidskandidat, Socialdemokratiet, Haderslev Kommune.

Otte politiske partier var med i demonstrationen. Mette Langdal, der er Retsforbundets spidskandidat, var en af dem, der var med. Hun blev inspireret af nogle af de ting, de unge sagde.

- De unge fortalte, de godt kunne tænke sig, de havde nogle, de havde tillid til. Jeg vil gerne have, vi får gademedarbejdere, som de har i de større byer, siger hun.

Børge Koch fra Radikale Venstre mener også, at forebyggelse er vejen frem, hvis kommunen skal urolighederne til livs.

- Det forebyggende arbejde skal vi fremadrettet arbejde meget mere i. Og så skal vi huske på, at når forebyggelsen virker, skal vi ikke spare den væk igen, siger Børge Koch, spidskandidat, Radikale Venstre,  Haderslev Kommune.

Politiet skal løse problemet

Besparelser er netop det, der har skabt problemerne. Sådan lød det fra Enhedslistens spidskandidat i debatten.

quote

Det er nogle utilpassede unge, og det er politiets opgave at få dem væk fra gaden.

Benny Bode, spidskandidat, Liberal Alliance, Haderslev Kommune. 

- Problemerne er opstået, fordi man for to-tre år siden skar ned på antallet af ressourcer og antallet af medarbejdere til gadearbejdet, siger Svend Brandt, spidskandidat, Enhedslisten.

Benny Bode, der er Liberal Alliances spidskandidat, var dog langt fra enig i, at gademedarbejdere og forebyggelse er løsningen. Han mener, det er politiet og ikke kommunen, der skal mindske uroen.   

- Det er det rene pjat, der bliver sagt. Det er ikke raketvidenskab, vi er udsat for her. Det er nogle utilpassede unge, og det er politiets opgave at få dem væk fra gaden. De skal have et tilhold, for de er så kriminelle, så man ikke kan redde dem med kaffe eller noget som helst andet, siger han.

I morgen er er igen debat. Her sender TV SYD fra Esbjerg. Se med klokken 19.55 på TV SYD plus. 

Hvis du endnu ikke ved, hvor du skal sætte dit kryds den 21. november, så tag kandidattesten her.