Kan jeg indånde PFAS-damp og kan det koges væk? Professor giver dig svaret

Ekspert i miljømedicin besvarer her de vigtigste spørgsmål, du måtte have om giftstofferne PFAS.

De sidste par år har fire bogstaver fyldt i nyhedsspalterne og på tv: PFAS.

En række giftige stoffer der findes i vores grundvand, og som er svære at undgå at få ind i kroppen.

Men hvad gemmer der sig bag de bogstaver, og hvor farligt er det egentlig?

Det har vi fået Philippe Grandjean, der er professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet, til at hjælpe med at svare på.

10 spørgsmål og svar fra professoren om PFAS

1

Hvad er PFAS?

PFAS er en fællesbetegnelse for en stor gruppe af fluorholdige stoffer, der er blevet brugt siden 1950'erne. Der findes flere forskellige typer af stofferne. PFOS er et af dem, og det blev brugt i brandslukningsskum før 2011. Giftstofferne er industrielt fremstillet og bliver ikke nedbrudt i naturen.

I juni 2021 blev grænseværdien for fire PFAS-stoffer i grundvandet skærpet. Miljøstyrelsen fastsatte grænsen til at være to nanogram per liter, hvor den tidligere var 100. Til sammenligning er grænseværdien 500 nanogram per liter for pesticider. 

2

Hvilke produkter findes PFAS i?

PFAS-stofferne gør produkter fedt- og vandafvisende. De har været brugt i alt fra fødevareemballage, brandslukningsskum til imprægnering af tekstil, tæpper og i maling. De var også at finde i tandtråd, makeup og guitarstrenge.

I 2020 blev det forbudt at bruge PFAS-stoffer i pap og papir, der bruges til fødevareemballage. 

3

Hvorfor er PFAS farligt?

PFAS-stofferne er ikke akut farlige ved indtagelsen. På længere sigt er der risiko for skadevirkninger, fordi stofferne ophober og gemmer sig i kroppen. Stofferne kan være hormonforstyrrende og skadelige for immunforsvaret. 

Ifølge forskere kan de øge risikoen for visse former for kræft, skade reproduktionen, mindske fødselsvægten og medføre ufrivillig abort hos kvinder. De kan desuden også medføre forhøjet kolesterol i blodet.

4

Hvordan kan jeg undgå at indtage PFAS?

Det er svært helt at undgå PFAS, da fluorstofferne er blevet brugt i mange forskellige produkter. Et aktivt kulfilter til vandhanen, der installeres under køkkenvasken, kan være en god idé. Det burde ikke være nødvendigt her i landet og er ikke helt billigt, mener ekspert Philippe Grandjean. 

5

Hvorfor skal gravide og ammende være opmærksomme på PFAS?

Det kan især være farligt for gravide og ammende kvinder at indtage PFAS. Under graviditeten og amningen bliver de ophobede giftstoffer givet videre til fosteret. Børn under et år er yderligere udsat, fordi de bliver ammet. Efter langvarig amning kan spædbarnet opnå op til 10 gange så meget PFAS, som den koncentration moderen havde i blodet.

Fostre og spædbørn er særligt sårbare, fordi de er i gang med at udvikle immunsystemet og andre vigtige organfunktioner. 

PFAS kan føre til øget hyppighed af smitsomme sygdomme for børn. Det kan resultere i flere hospitalsindlæggelser med særligt lungebetændelse og større risiko for kroniske sygdomme som fedme og type 2-diabetes.

6

Kan jeg gøre noget for at udskille PFAS fra kroppen?

PFAS-stofferne er stabile og svære at nedbryde. Der er derfor ingen måde til at udskille stofferne på. De udskilles langsomt fra kroppen. De forskellige PFAS-stoffer nedbrydes på forskellig tid. Størstedelen halveres på otte år. Det gælder dog ikke, hvis der indtages flere PFAS-stoffer. 

7

Forsvinder PFAS i drikkevandet, hvis det koges?

Nej, PFAS-stofferne forsvinder ikke ved at blive kogt. De destrueres kun ved meget høje temperaturer.

8

Er det farligt at bade i vand, der indeholder PFAS?

PFAS optages ikke gennem huden, men gennem munden eller ved at blive indåndet. Det optages gennem den mad og drikke, vi indtager. Badevandet eller dampene fra i brusebadet er derfor ikke farlige. 

9

Hvad gør jeg, hvis jeg har PFAS i mit drikkevand?

Hvis der er fundet forhøjede PFAS-værdier i vandforsyningen i dit område, vil boringen blive lukket. Der vil i stedet for blive boret i andre områder, hvor PFAS-niveauet ligger under grænseværdien. 

10

Kan der være PFAS i købevand?

Købevand i plastikflasker står ikke på listen over vand, der indeholder PFAS-stoffer. Det betyder ikke, at det er helt rent. Flaskevand kan indeholde bakterier. Hvis det er kildevand, der kommer fra grundvandet, kan det også indeholde PFAS-stoffer som postevand. I USA er der fundet enkelte mærker af flaskevand, der var forurenede.