Forhandlinger om vagtlæger kollapset

Forhandlingerne om en ny vagtlægeaftale i Region Syddanmark er gået i hårdknude. Det kan ifølge en professor betyde, at regionen selv må overtage driften.

Det er ikke lykkes for Region Syddanmark og De praktiserende lægers organisation (PLO Syddanmark) at blive enige om en nye aftale for vagtlægerne.

Nu afbryder regionen forhandlingerne.

Det oplyser Region Syddanmark og PLO Syddanmark i to pressemeddelelser.

Det er regionen, der tilrettelægger vagtlægeordningen, mens PLO bemander den.

Bemandingen af lægevagterne i Region Syddanmark fortsætter derfor indtil videre på PLO's vilkår alene.

quote

Jeg mener, at vi har nærmet os hinanden, og jeg tror bestemt, det er muligt at lande en aftale om lægevagten

Birgitte Ries Møller, formand, PLO Syddanmark

Både regionen og PLO forsikrer, at man stadig kan ringe til lægevagten, men at ventetiderne kan være længere.

Når regionen og PLO har forhandlet, er det fordi, PLO i marts opsagde deres aftale med Region Syddanmark om driften af vagtlægeordningen.

Forhandlingerne har stået på siden februar.

Formand for det nære sundhedsvæsen i Region Syddanmark, Bo Libergren (Venstre), siger i pressemeddelelsen, at han har strukket sig langt og søgt kompromiser i forhandlingerne.

-  Vi har forsøgt at finde kompromiser i forhold til nogle af de øvrige krav, som PLO Syddanmark er kommet med. Vi har kort sagt været villige til at se på en lang række løsninger, men vi må konstatere, at vi er for langt væk fra hinanden i forhold til, hvad vi hver især mener, vi kan byde borgerne, siger Bo Libergren.

Formand for PLO Syddanmark, Birgitte Ries Møller, mener derimod, at der stadig er mulighed for at nå til enighed, og opfordrer regionen til at komme tilbage i forhandlingerne.

- Det er ærgerligt, at regionen har ønsket at afbryde forhandlingerne. Jeg mener, at vi har nærmet os hinanden, og jeg tror bestemt, det er muligt at lande en aftale om lægevagten. Så jeg håber, at vi kan vende tilbage til forhandlingsbordet snarest muligt, siger hun.

quote

Jeg havde alligevel troet, at man kunne finde en fælles vej

Jakob Kjellberg, professor i sundhedsøkonomi, VIVE

Voldgiftssag og fratagelse af tilskud

Ifølge Region Syddanmark har PLO Syddanmark fortsat en forpligtigelse i forhold til at bemande lægevagten, da det er en del af den nationale overenskomst, der er indgået mellem PLO og Danske Regioner.

Men dén overenskomst bryder PLO Syddanmark ifølge regionen, fordi lægerne selv beslutter, hvordan lægevagtordningen skal se ud. 

Region Syddanmark oplyser i pressemeddelelsen, at Danske Regioner overvejer at trække PLO i Voldgiftsnævnet, med henblik på at fratage dem et tilskud på 5 millioner kroner, som PLO Syddanmark får som driftstilskud til lægevagtssekretariatet.

Den vej, udviklingen går

Professor i sundhedsøkonomi ved Det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd (VIVE), Jakob Kjellberg, havde i første omgang troet, at parterne kunne nå frem til en aftale.

- Det har været et svært forhandlingsforløb, ellers var man også mødtes tidligere. Parterne har stået langt fra hinanden, men jeg havde alligevel troet, at man kunne finde en fælles vej, siger han.

Alligevel er det ikke overraskende for ham, for det kan være tegn på, at Region Syddanmark kan blive en del af en tendens, som man ser i andre regioner, hvis ikke parterne kommer tilbage til forhandlingsbordet.

- Det er den vej, udviklingen går, hvor regionerne hjemtager opgaven med lægevagterne, så de selv står for driften i stedet for, at PLO gør det. Så i den forstand er det ikke overraskende, siger Jakob Kjellberg.

Otte lægevagter holdes lukket

På papiret er der egentlig 13 lægevagter i den jyske del af Region Syddanmark.

Men otte af lægevagterne har de facto været lukket siden 2020, hvor coronapandemien pressede lægerne, så PLO ikke kunne bemande samtlige 13 lægevagtsteder.

Derfor er PLO Syddanmark gået til forhandlingerne med regionen om at nedlægge de otte lægevagter permanent med argumentet om, at borgerne generelt får en bedre behandling, når kræfterne bliver centraliseret i de større byer.

Og det ser ud til, at det nu er en realitet, når parterne ikke er nået til enighed.

Omvendt er Region Syddanmark gået til forhandlingerne med ønsket om at holde samtlige 13 lægevagtsteder åbne, men det er altså ikke lykkes.

Lægevagter i Region Syddanmark (Jylland)

Oversigt over alle de nuværende vagtlæger. Nederst de vagtlæger, der står til lukning, fordi regionen og lægerne ikke er nået til enighed.


Esbjerg: 

  • Sydvestjysk Sygehus Esbjerg, Finsensgade 35, 6700 Esbjerg

Vejle: 

  • Vejle Sygehus, Kabbeltoft 25, 7100 Vejle

Kolding: 

  • Sygehus Lillebælt Kolding, Skovvangen 2-8, 6000 Kolding

Aabenraa: 

  • Sygehus Sønderjylland, Kresten Philipsens Vej 15, 6200 Aabenraa

Sønderborg: 

  • Sønderborg Sygehus, Sydvang 1, 6400 Sønderborg

____________________________________


Lægevagter der står til lukning

Fredericia:

  • Fredericia Sundhedshus, Dronningensgade 97, 7000 Fredericia

Fanø:

  • Lægevagten Fanø, Sundhedshuset Vestervejen1, 6270 Fanø

Grindsted:

  • Sydvestjysk Sygehus Grindsted, Engparken 1, 7200 Grindsted

Brørup:

  • Sydvestjysk Sygehus Brørup, Fredensvej 3B, 6650 Brørup

Ribe:

  • Ribe Sundhedscenter, Tangevej 8, 6760 Ribe

Varde:

  • Varde Sundhedscenter, Frisvadvej 35, bygning 5 st., 6800 Varde

Haderslev:

  • Sygehus Sønderjylland, Clausensvej 25, 6100 Haderslev

Tønder:

  • Sygehus Sønderjylland, Carstensgade 6-10, 6270 Tønder

Hver femte besøg på lukkede lægevagter

I oktober kunne TV SYD fortælle, at hvert femte besøg hos en lægevagt i Syd- og Sønderjylland var sket på et af de otte lægevagtsteder.

I 2019 blev lægevagterne i den jyske del af Region Syddanmark brugt 147.378 gange.

Knap hver femte (17 procent) af dem skete på et af de otte lukningstruede lægevagtsteder svarende til 25.340 besøg.

Se en præcis oversigt over antal besøg ved de forskellige lægevagter her.

Som en konsekvens af de lukkede lægevagter vil flere syd- og sønderjyder helt droppe at tage til vagtlægen, sagde Jakob Kjellberg i oktober til TV SYD.