Forskere kan ikke forklare, hvorfor tre jyske kommuner topper statistik over knoglemarvskræft

Tre kommuner i Syd- og Sønderjylland har usædvanligt mange tilfælde af knoglemarvskræft. Det viser en ny undersøgelse fra Aalborg Universitet.

Vejle, Vejen og Horsens er tre ud af fire kommuner i Danmark, der er stærkt overrepræsenterede i en ny undersøgelse over udbredelsen af knoglemarvskræft. 

Det skriver Dagens Medicin i sin nyeste udgave. 

quote

Der er umådeligt mange spørgsmål og få svar

Marianne Tang Severinsen, professor.

Den fjerde er Albertslund, en forstadskommune til København.

Undersøgelsen er den grundigste af sin art til dato. 5243 personer, der har fået konstateret knoglemarvskræft mellem 2005 og 2020, er blevet spurgt om, hvor de boede 6 måneder før, de fik deres diagnose. Og i de fire kommuner er der altså langt flere, end der burde være i forhold til, hvor mange mennesker der bor der.

Arkivfoto. Knoglemarvskræft er en uhelbredelig og dødelig blodsygdom.
Arkivfoto. Knoglemarvskræft er en uhelbredelig og dødelig blodsygdom.
Foto: Michael Nielsen, TV SYD

At det lige er de fire kommuner, der stikker ud, kan forskerne ikke forklare.

- Der er en geografisk fordeling af myelomatose (knoglemarvskræft, red.) tilfælde i Danmark, som ikke er forventelig, og som vi ikke kan forklare, fortæller professor Marianne Tang Severinsen fra Aalborg Universitet til Dagens Medicin.

Undersøgelsen er rent kvantitativ, det vil sige, at den kun forholder sig til tallene, og forskerne  skal nu i gang med se, om de kan finde en forklaring på det uforklarlige.

- At der i de fire kommuner er forskel på forekomsten af myelomatose mellem by- og landdistrikter betyder, at vi måske skal helt ned på sogne-niveau, fortæller professoren fra Aalborg.

Knoglemarvskræft er en relativt sjælden kræftform, der rammer cirka 350 personer hvert år i Danmark. Der er ingen, der ved, hvad der forårsager den, men alder, køn, gener eller udsættelse for farlige stoffer kan være forklaringen. 

- På nuværende tidspunkt er der umådeligt mange spørgsmål og meget få svar, siger Marianne Tang Severinsen.

Selvom det er påfaldende, at Vejen, Vejle og Horsens har uforholdsmæssigt mange tilfælde af knoglemarvskræft, er der dog ingen grund til at være nervøs for at bo i de tre kommuner.

- På nuværende tidspunkt skal vi være forsigtige med at overfortolke resultaterne af undersøgelsen. Der er ikke belæg for at sige, at det er farligt at bo i de dele af landet, siger Marianne Tang Severinsen.

Undersøgelsen af hvorfor, der er så mange tilfælde af den særlige kræftform i de fire kommuner, går i gang til sommer.