Oversvømmelser sker gang på gang: - Ingen gider betale for at løse det

Det er op til kommunerne selv at klimasikre mod oversvømmelser, men ingen vil betale for løsningerne, når vandet kommer skyllende ind over kommunegrænserne. Derfor bør regionen tage ansvaret, mener udvalgsformand i Region Syddanmark.

I 1911 gik man i gang med at bygge Kammerslusen i Ribe. Et omfattende bygningsværk, der skulle skærme mod vandmasserne. Men 110 år senere er vind og vand fortsat en udfordring. 

Oversvømmelserne sker nemlig stadig, og ifølge FN's nye klimarapport kommer der kun flere i løbet af de næste år. 

Og det kommer man til at mærke på marskerne i Ribe og i Tønder. Kammersluse eller ej.

- Problemet er, at når der er en rigtig storm ude fra Vesterhavet, lukker man slusen hernede. Hvis det samtidig regner, kommer der en masse vand fra Vejen, som så ikke kan komme ud, fordi slusen er lukket, og så er katastrofen med oversvømmelse af hele marsken her, siger Jørn Lemann Petersen fra Socialdemokratiet (S), som er miljøudvalgsformand i Region Syddanmark. 

Klimasikring mod oversvømmelser skal være regionens opgave, hvis det står til Jørn Lemann Petersen (S), der er miljøudvalgsformand i Region Syddanmark.
Klimasikring mod oversvømmelser skal være regionens opgave, hvis det står til Jørn Lemann Petersen (S), der er miljøudvalgsformand i Region Syddanmark.
Foto: Thomas Møller, TV SYD

Vandmasserne er ligeglade med kommunale grænser. Når regnvandet falder i Vejen Kommune, bliver det der ikke. I stedet skyller det ned over kommunegrænsen, og marsklandet bliver oversvømmet.

- Man skal fortælle folk i Vejen, at de må investere i nogle bassiner, som kan opsamle vandet, så det ikke oversvømmer marsken, og det kan være meget vanskeligt at få folk i Vejen og Aabenraa kommuner til at forstå, hvorfor de skal betale for nogle anlæg, de faktisk ikke har gavn af, siger Jørn Lemann Petersen. 

Det ville dog være til gavn i Ribe og Tønder, og derfor vil Jørn Lemann Petersen (S) have ansvaret for klimasikring efter kommunerne.

- Regionerne vil være oplagte til det. Dels har vi geologer, dels har vi overblikket, og dels har vi den koordinerende funktion inden for mange andre område, siger han.

De forsøgte at holde vandet tilbage med sandsække i februar 2020, da Ribe blev oversvømmet.
De forsøgte at holde vandet tilbage med sandsække i februar 2020, da Ribe blev oversvømmet.
Foto: Thomas Møller, TV SYD

Vand til knæene i restauranten

Oversvømmelserne rammer mange, når de kommer. I februar 2020 steg vandstanden i Ribe kraftigt, og her blev restaurant Kolvig ramt.

quote

Man kan se det på væggen endnu.

Tobias Skovmose, direktør på restaurant Kolvig i Ribe.

- Vi havde tre sandsække, som stod oven på hinanden, til at holde vandet væk. Vi havde simpelthen pumper til at pumpe vandet væk og op over sandsækkene, for der var vand næsten i knæhøjde, siger Tobias Skovmose direktør på restaurant Kolvig i Ribe.

Skaderne var så store efter vandmasserne, at restauranten blev nødt til at holde lukket i tre måneder, og der er stadig spor efter skaderne i dag. 

- Man kan se det på væggen endnu. Vi er stadig i fuld gang med at gå det tørret, og der kommer malere i næste uge, for at få malet det op, siger han. 

Slusen her vil i fremtiden skulle holde endnu større vandmasser tilbage.
Slusen her vil i fremtiden skulle holde endnu større vandmasser tilbage.
Foto: Thomas Møller, TV SYD

Endnu flere oversvømmelser i fremtiden

De mange oversvømmelser, der har været i Syd- og Sønderjylland i de senere år, har været kendt som 100-årshændelser. Klimaforandringerne gør dog, at 100-årshændelserne kan ske hver eneste år, fastslår FN's klimarapport. Den forudser også, at vi i løbet af de næste ti år vil få temperaturstigninger på 1,5 grader. 

Det vil betyde større regnmængder og flere oversvømmelser, og derfor skal der gøres noget nu, for at klimasikre fremtiden, mener Jørn Lemann Petersen (S).

- Ingen tager initiativ, og ingen vil betale. Derfor bliver vi nødt til at foretage en justering, for vi kan ikke se stiltiende på, at hele Tøndermarsken og Ribemarsken bliver oversvømmet gang på gang i fremtiden, siger han.