Ny serie om Schackenborg: Tre mennesker holder Prins Joachims gamle slot i live

Mød personerne i serien 'Schackenborg'.
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

I en ny serie på TV SYD kan du få et indblik i tre personers arbejde med at drive Schackenborg Slot.

Hvem vil ikke gerne ind bag facaden på et slot?

Det kan du nu komme, for i den nye serie 'Schackenborg' følger TV SYD arbejdet med at åbne slottet i Møgeltønder for offentligheden. Serien sendes hver lørdag klokken 19.30 på TV SYD.

Men allerede nu kan du se det første afsnit ved at trykke her.

Indtil for 100 år siden var der 16 ansatte til at drive Schackenborg - i dag er der kun tre fuldtidsansatte, som også er hovedpersonerne i TV SYDs serie.

Direktøren

Trine Jepsen er direktør for Schackenborg Fonden. Det er hende, der står i spidsen for at åbne Schackenborg for offentligheden. Hendes mål er at gøre kulturen til en lige så vigtig indtægtskilde, som landbruget er.

Hvis Trine Jepsen ser bekendt ud, så er det måske fordi, hun har en fortid som sangerinde og musicalskuespiller. I 1999 vandt hun Melodi Grand Prix, og i 2001 vandt hun tv-programmet Popstars med popgruppen EyeQ, som hun var en del af. Senere blev hun direktør for Fonden Nørre Vosborg, som driver godset af samme navn i Nordvestjylland, inden hun kom til Schackenborg i 2019.

I serien ’Schackenborg’ følger vi Trines arbejde tæt – både på godt og på ondt. For siden hun startede i 2019, har coronaen været en altoverskyggende modspiller – ikke kun for hende, men for alle slottets ansatte.

Trine Jepsen er direktør for Schackenborg Fonden. Foto: Pressefoto.

Oldfruen

Som ethvert andet slot har Schackenborg en oldfrue. Men hvis du forestiller dig, at hun er en ældre, ugift dame, så kan du godt tro om igen. Schackenborgs oldfrue er nemlig kun 32 år. Hun hedder Christina Frühstük Hansen, og hun er oprindeligt uddannet tjener.

På spørgsmålet om, hvad hun så laver som oldfrue, er hendes svar:

- Det er lettere at spørge, hvad jeg ikke laver.

Christina Hansen har mange forskellige opgaver som oldfrue på Schackenborg. Foto: TV SYD

Efter at være blevet udlært fra Schackenborg Slotskro, hvor hun efterfølgende fik arbejde, blev hun spurgt, om hun ville være oldfrue på Schackenborg. Dét tilbud kunne hun ikke sige nej til. Alligevel har det været svært for den socialt anlagte oldfrue at omstille sig fra et job med en masse gæstekontakt til et arbejde, hvor hun i højere grad skal være selvkørende.

Du kan lære Christina endnu bedre at kende i portrættet af hende herunder.

Landbrugsmedarbejderen

Thorkild Morthorst Jensen er den sidste fuldtidsansatte. Med sine 41 år på stedet er han den person, der har været allerlængst på Schackenborg. Som landbrugsmedarbejder passer han landbruget, der omfatter knap 900 hektar jord.

Thorkild kom til i 1979 og var derfor på Schackenborg 14 år, inden Prins Joachim flyttede ind i 1993. Thorkild og prinsen fik naturligt et nært forhold, og landbrugsmedarbejderen har da også været til flere fester i kongehuset.

41 år har også betydet, at Thorkild bærer på mange historier fra sin tid på Schackenborg. Læs portrættet af ham herover, og få nogle af historierne.

Thorkild Morthorst Jensen har været landbrugsmedarbejder på Schackenborg Slot i 41 år. Foto: Søren Madsen, SUM Film

800 års historie skal fortælles

Schackenborgs historie rækker dog meget længere tilbage end Thorkilds 41 år.

Første gang, en gård på Schackenborgs placering bliver omtalt, er i 1200-tallet. Siden da har der været utallige ejere af slottet - blandt andre biskoppen i Ribe, kongen, 11 grever og Prins Joachim.

Hans Schack med Prins Joachim på dagen i 1978, hvor Schackenborg blev overdraget til prinsen. Foto: Willy Lund/Ritzau Scanpix

I 1978 overdrog det barnløse grevepar Hans Schack den 6. og Karin Grete Olsen Schackenborg til Prins Joachim, der på dét tidspunkt var ni år gammel. Indtil prinsen havde afsluttet sin landmandsuddannelse og flyttede ind på slottet i 1993, var Schackenborg derfor i kongehusets eje.

I 2014 købte en fond bestående af nogle af de største danske virksomheder så Schackenborg af Prins Joachim.

Med fondens køb er det meningen, at slottet skal åbnes for offentligheden for at slottets lange historie kan fortælles til offentligheden. Det betyder blandt andet, at gæster kan komme til koncerter, foredrag og rundvisninger.

Artiklen fortsætter under tidslinjen.

Når du har set serien og læst artiklerne om Schackenborg her på siden, kan det være, du har fået blod på tanden til at tage vores svære quiz om Schackenborg. Tryk herunder og se, hvor meget du ved om slottet i Møgeltønder.

Du kan selvfølgelig også bare prøve med det samme, hvis du føler dig uovervindelig. God fornøjelse!

Tema

Schackenborg

Mere støj i luften koster flere millioner end forventet

Der er kommet flere F35 fly til Skrydstrup.
Udgivet

Naboerne til Flyvestation Skrydstrup har tømt kassen for de penge, som politikerne har afsat til støjkompensation.

Det kommer til at koste væsentlig flere millioner kroner at give naboerne til de nye F-35 kampfly i Skrydstrup støjkompensation.

En ny opgørelse fra Forsvarets Ejendomsstyrelsen viser, at der frem til midten af november 2024 er blevet udbetalt 315,5 millioner kroner i kompensation til de naboer, der bor nærmest på flyvestationen.

Men ifølge den aftale der blev lavet i Folketinget i november 2019, er der kun afsat 250 millioner kroner til en F-35 kompensationsordning.

De penge skal findes

Det dur ikke, mener Peter Kofod, der er Dansk Folkepartis finansordfører. Han mener, at hvis der er brug for flere penge, så skal de også findes.

- Jeg synes, vi skal tage en snak med regeringen om, hvordan vi får fyldt penge i, så der er nok til dem, der skal have, siger Peter Kofod.

F-35 støjkompensationsordningen har foreløbigt behandlet 1.374 ansøgninger om kompensation.

61 borgere har ønsket at få deres ejendom opkøbt af staten, fordi de bor i den røde zone tæt på flyvestationen. De resterende borgere har søgt om en kontant kompensation eller penge til dækning af udgifter til støjisolering.

Mange afventer

Selvom den pulje, der er afsat til støjkompensation for længst er overskredet, har knap hver fjerde nabo til Flyvestation Skrydstrup endnu ikke taget stilling til, om de vil opkøbes af staten eller have penge som kompensation.

Derfor er der også behov for at få styr på, at der er penge nok, mener Peter Kofod.

- Vi er glade for, at forsvaret og flyvevåbnet er tilstede i Sønderjylland. Men det er klart, at det koster noget for de mennesker, der skal bo op ad det og som oplever gener i forbindelse med det, siger Peter Kofod.

De borgere, der bor i henholdsvis gul og rød zone, skal senest 30. juni 2030 beslutte sig for, hvad de vælger at gøre. Bor de i rød zone, kan de blive opkøbt af staten. Bor de i gul zone, kan de få et kontant beløb eller økonomisk hjælp til støjisolering.

Fredag ankom fire nye F-35 kampfly til Skrydstrup. Samlet er det planen, at der skal være 21 F-35 fly på flyvestationen.

TV SYD har i dag forsøgt at få en kommentar fra forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V), men det har desværre ikke været muligt.

Landmand skal muligvis af med 40 procent af sin jord: "Det er vemodigt"

Landman Johannes Lauridsen står overfor at skulle afgive 50 hektar af sin landbrugsjord for at Kongeåen kan genslynges. Foto: Grafik: Lasse Hansen Bundgaard
Udgivet

Et stort område med landbrugsjord skal omdannes til natur, så den gamle Kongeå kan genslynges. 50 hektar af Johannes Lauridsens 135 hektar jord skal måske gå til projektet.

I 2003 overtog Johannes Lauridsen sin fars landbrugsjord i Hillerup nær Ribe. Jorden købte faren tilbage i 1963, men nu skal 40 procent af den jord måske omdannes til natur.

- Jeg er født og opvokset derude, så jeg kender markerne godt, så bliver det lidt vemodigt, siger Johannes Lauridsen, der er landmand.

Mandag klokken 12 blev der afholdt pressemøde ved Kongeåslusen for at præsentere, hvad der kaldes et af landets største naturprojekter. 780 hektar landbrugsjord skal omdannes til natur for at de 3,5 kilometer af Kongeåen, som ligger ud mod Vadehavet, kan genslynges.

Den beslutning blev præsenteret af blandt andre ministeren for Grøn Trepart, Jeppe Bruus.

60 landmænd skal af med jord

Naturprojektet vil reducere udledningen af kvælstof til Vadehavet med 35 tons, samtidig med at udledningen af CO2 kan blive reduceret med 260 tons om året. Det vil også give bedre levesteder for dyr og planter. Men for at det kan ske, skal 60 landmænd afgive jord til projektet.

- Det er jo den vej, det går, og hvis vi kan blive enige om at finde erstatningsjord til en jordfordeling, sikre afvandingen af den jord, som vi skal have i fremtiden plus klimasikre Vilslev by i fremtiden, så kan det godt være en god ide, siger Johannes Lauridsen.

De 60 landmænd får mulighed for enten at sælge deres jord eller bytte det til noget jord et andet sted, hvis de vælger at være med i projektet.

- Meget af det jord, der bliver peget på som erstatningsjord vil være dyrere, så der bliver en difference, som nogen skal finansiere. Der er lagt op til, at det er mig, der skal finansiere det. Skal jeg være lidt fræk, så skal jeg betale for, at det danske samfund kan få noget natur, siger landmanden.

En løsning på det hele

Det store naturprojekt vil betyde bedre natur, vandmiljø og klima, og landmanden vil heller ikke være en sten på vejen i at opnå det mål.

- Hvis jeg bare kan få noget andet jord så jeg kan drive min bedrift videre, så kan man jo finde ud af en løsning, siger Johannes Lauridsen.

Er du villig til at afgive mere jord endnu, hvis det nu skulle blive aktuelt, at de spørger dig om det?

- Måske om tyve år, når jeg skal på pension. Men jeg vil gerne være landmand lidt endnu, slutter landmanden.

Udover at genslynge de sidste 3,5 kilometer af Kongeåen, inden den udmunder i Vadehavet, så skal der også genoprettes enge, moser og søer.

Planen er, at projektet står færdigt i 2030.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com