Forbud var vedtaget - men nu kan Stig fortsætte med at skrabe havbunden for muslinger

Stig Wittrup glæder sig over, at den nye regering har valgt at udskyde beslutningen om forbud mod blandt andet muslingeskrab og trawlfiskeri. Foto: Jonas Ravnkilde Johansen, TV SYD
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

DTU Aqua peger på, at muslingeskrab og andre bundslæbende redskaber ikke er det største problem for hverken havmiljø eller fiskebestanden.

Muslingeskrabere og trawlfiskere kan fortsat bruge deres stærkt omdiskuterede redskaber til at fiske efter fisk og muslinger. Det glæder Stig Wittrup, der har en virksomhed, hvor de skraber efter muslinger i flere af de sønderjyske fjorde. 

I efteråret blev det ellers skrevet sort på hvidt i en bekendtgørelse fra den daværende regering og dens støttepartier, at der fra årsskiftet skulle være et forbud mod bundslæbende fiskemetoder i området fra Trelde Næs og ned til grænsen til Flensborg Fjord.

Det er blandt andet skrabere som denne, der i mange år har mødt modstand, fordi den slæbes henover havbunden. Muslingerne bliver revet op og ryger ind i nettet.

Men folketingsvalget skabte et nyt flertal og en ny regering, der har besluttet sig for at udskyde beslutningen om at forbyde metoden som blandt andet muslingeskrabere, som Stig Wittrup bruger. 

- Nu skal Fiskerikommissionen kigge på det, og det er jeg faktisk glad for. Så bliver der ikke kun lavet et forbud ud fra en mavefornemmelse, siger Stig Wittrup.

Han mener, at muslingefiskeriet er så reguleret, og at han skraber så lidt, at det ikke har en afgørende effekt på havmiljøet i de fjorde, han skraber i. 

- Vi taler måske om, at vi fisker i en procent af det område, vi rent faktisk må, og muslingerne vender tilbage, selvom vi har skrabet. Vi bliver talt til som om, at det er det værste, man kan gøre ved vores havmiljø, men det er faktisk bæredygtigt, siger han. 

Borgmestre i oprør

Det var en glædens dag for de sønderjyske borgmestre og Danmarks Naturfredningsforening, da et forbud blev vedtaget. En lige så stor skuffelse var det for dem, da det blev udskudt.

Længe har interessenterne kæmpet for at få et forbud mod de bundslæbende redskaber. 

- Det har været en debat i rigtig lang tid. Vi har arbejdet med det her længe, og nu må vi se noget handling, lyder det fra Jan Riber Jakobsen, borgmester i Aabenraa Kommune (K), der i april skrev til Mijø- og Fødevareudvalget, at der skulle laves et forbud mod trawl og muslingeskrab.

Det er båden her, der trækker muslingeskraberen henover havbunden. I et par måneder har den sejlet i de sønderjyske fjorde. Foto: Jonas Ravnkilde Johansen, TV SYD

Ifølge en undersøgelse fra Danmarks Naturfredningsforening vil tre ud af fire danskere forbyde de bundslæbende redskaber, som trawlfiskere og muslingeskrabere bruger. 

Formand for foreningen i Sønderborg, Birgitte Marcussen, mener, at man skulle holde fast i et forbud, da der har været en høringsperiode, hvor alle, der vil høres, kan få lov til det. 

Hun er ikke i tvivl om, at et forbud vil være det rigtige.

- Man ødelægger havbunden, de steder man skraber. Alle de bunddyr, der er med til at ilte havbunden og som giver føde til fisk og andre dyr, de får ødelagt deres gravegange. Så det er under alle omstændigheder skadeligt for havmiljøet, at man skraber, siger hun.

Kompliceret stof

Ifølge professor og sektionsleder ved DTU Aqua, Jens Kjerulf, er det kompliceret, og der er ikke noget klart svar på, om et forbud vil gavne havmiljøet som helhed.

Men han fremhæver, at et forbud mod præcis muslingeskrab vil have en begrænset effekt. 

Man skraber oftest mellem 5-10 minutter per skrab og fanger cirka 700 kilo muslinger, forklarer Stig Wittrup. Foto: Jonas Ravnkilde Johansen, TV SYD

Han fremhæver Natur2000-området i Lillebælt, hvor man ikke har set muslingeskrab i mange år, hvor der ham bekendt ikke er sket nogen umiddelbar effekt.

- Muslingeskrab har en selvfølgelig effekt på havbunden i øjeblikket og måneder efter, og man kan anlægge det synspunkt, at enhver skade er skidt. Men det er også rigtigt, at i præcis de miljøer og i det omfang, muslingefiskeri foregår, gør det ikke den store forskel, siger han.

Når det handler om et generelt forbud mod flere af de bundskrabende fiskemetoder, øges det geografiske område, hvorpå bunden påvirkes, og det har han ikke det fulde kendskab til.

- Lidt mere forsigtigt vil jeg stadig vurdere, at det er begrænset, hvor stor skade trawling, snurrevod og muslingeskrab gør. Der er andre ting, som tab af næringsstoffer fra landbruget og spildevand, der er en større presfaktor, fortæller Jens Kjerulf fra DTU Aqua.

Fremtidens fiskeri skal nu kigges på af Fiskerikommissionen, der er en sammensætning af fagfolk. Her skal de også finde ud af, hvad der skal ske med blandt andet trawl, snurrevod og muslingeskrab.

Fiskerikommissionen

  • Liselotte Hohwy Stokholm (direktør for Tænketanken Hav, tidligere CEO for erhvervscenter København)

  • Simon Jul (madiværksætter og komiker)

  • Birthe Larsen (lektor i økonomi ved Copenhagen Business School)

  • Peder Andersen (professor emeritus i ressourceøkonomi ved Københavns Universitet)

  • Poul Degnbol (tidligere Head of Advice, International Council for the Exploration of the Sea (ICES))

  • Troels Hegland (lektor i fiskeriforvaltning ved Aalborg Universitet)

  • Peter Grønkær (lektor i marinøkologi ved Aarhus Universitet)

  • Grethe Elisabeth Dinesen (seniorkonsulent i økosystembaseret fiskeriforvaltning ved Danmarks Tekniske Universitet)

  • Niels Buus Kristensen (forskningsleder ved Transportøkonomisk Institutt, Oslo.)

  • Forhenværende minister, Lars Barfoed, er formand.


Kilde: Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Sjælden sygdom gør hendes liv til et helvede, men en anonym donation på 20 millioner giver håb

Stine Olesen fra Horne fik allerede de første symptomer som 13 årig. Foto: Ole Møller, TV SYD
Udgivet

Stine Olesen fra Horne lider af den alvorlige bindevævssygdom MCTD. Den rammer især yngre kvinder og er svær at behandle, fordi der mangler viden om sygdommen.

De første symptomer dukkede allerede op, da hun var 13 år. Hun kunne mærke, at der var noget galt, men lægerne mente ikke, at det var noget alvorligt.

I dag er Stine Olesen 44 år og er en af de godt 200 danskere, der dagligt lever med sygdommen MCTD (Mixed Connective Tissue Disease).

Stine Olesen bruger meget tid sammen med sin hest Guapo. Foto: Ole Møller, TV SYD

- Det er forfærdeligt. Det er som at bestige Mount Everest hver eneste dag, fortæller hun.

Mange forskellige symptoner

Sygdommen er en autoimmun bindevævssygdom, der når den er værst, kan have stor indflydelse på livskvaliteten hos de patienter, der er ramt.

Det har det også for Stine Olesen.

- Jeg bliver hurtigt træt og har ondt i alle de store led. Knæ, albuer, bækken. Samtidig angriber sygdommen også mine indre organer. Det kan være leveren. Det kan være hjertet, siger Stine Olesen.

13 år før diagnose

Det tog 13 år, før lægerne fandt frem til, at Stine Olesen var en af de få danskere, som lider af sygdommen. Diagnosen blev først stillet, da hun som 26-årig var gravid og blev alvorlig syg.

To år senere blev hun førtidspensionist som 28-årig.

Flest kvinder

Det er især kvinder i 20'erne og 30'erne, der bliver ramt af sygdommen og behandlingsmulighederne er i dag begrænsede, oplyser Gigtforeningen.

Derfor er der også stor glæde over, at der nu er dukket uventet økonomisk hjælp op på 20 millioner kroner, der udelukkende skal gå til at blive klogere på MCTD.

Overlæge Karen Schreiber skal lede forskningen i MCTD. Foto: Ole Møller, TV SYD

Anonym giver

Pengene kommer fra en anonym giver, der har ønsket, at alle pengene skal gå til forskning i netop den sygdom.

- Det er en helt unik mulighed for, at vi kan gøre en forskel for patienterne. Vi kan sætte os sammen og blive klogere på, hvordan vi bliver hurtigere til at stille diagnosen, og hvordan vi kan behandle de patienter, der har sygdommen, siger Karen Schreiber, der er leder af forskningsafdelingen på Dansk Gigthospital i Sønderborg.

Mange af patienterne med MCTD lider også af hvide fingre og hævede led. Foto: Ole Møller, TV SYD

Et håb er tændt

De 20 millioner kroner er den største donation, som Gigtforeningen nogensinde har modtaget, og Karen Schreiber tror på, at det kommer til at gøre en forskel for helbredet og livskvaliteten hos en overset patientgruppe.

Det håb er nu også blevet vækket hos Stine Olesen som dagligt døjer med træthed og stort set har smerter hele tiden.

- Den her donation er ligesom det mirakel, man har ventet på. Jeg vil så gerne takke den, der har givet pengene Jeg ved godt, at jeg ikke bliver helbredt i dag eller i morgen. Men bare det, at man nu kan komme et skridt videre, siger Stine Olesen.

Mand kom til at købe en øl til 6.000 kroner

Kay-Verner Christiansen (tv) får her overrakt skattekisten med den kostbare øl. Foto: Frisk Bryg
Udgivet

Et lille iværksætterfirma fra Aabenraa har netop haft release på deres nye øl. Den første aftapning blev solgt for 6.000 kroner på en auktion.

Du kan købe tre kasser Slots øl ved Fleggaard for 160 kroner, eller du kan købe en enkelt flaske øl for 6.000 kroner.

Kay-Verner Christiansen fra Korsør valgte det sidste, da han for nylig var med til lanceringen af en ny øl hos Frisk Bryg i Aabenraa.

Her blev den allerførste flaske med stempel nummer '1' på etiketten sat på auktion.

- Jeg blev nok revet lidt med af stemningen på auktionen. Samtidig kunne jeg mærke, at de andre bydere var ved at blive møre, fortæller Kay-Verner Christiansen.

Den nye øl er inspireret af en vikingeskat, der er fundet i Bjerndrup. Foto: Frisk Bryg

Kom i en skattekiste

Den sønderjyske øl, som nu står på en hylde i Korsør, har navnet Thorvigs Mjølner og er inspireret af en vikingeskat, der i 2019 blev fundet i nærheden af Bjerndrup tæt ved Aabenraa.

Derfor fulgte der også en skattekiste, to ekstra øl, en vikingekniv, en økse og nogle sølvmønter med i købet.

Og det var nok også derfor, at prisen blev hele 6.000 kroner.

- Jeg har altid interesseret mig for historie og har en særlig forkærlighed for Sønderjylland. Samtidig samler jeg på øletiketter, så det er helt perfekt, siger Kay-Verner Christiansen.

Et samlerkøb

Hvad der nu skal ske med den kostbare øl, har Kay-Verner Christiansen ikke besluttet.

Men den skal i hvert fald ikke drikkes.

- Jeg ved jo godt, at den ikke er pengene værd, men når man er samler, er det ikke altid, at fornuften den sejrer, erkender han.

Ikke den første dyre øl

Frisk Bryg er et forholdsvis nystartet bryghus, der godt kan lide at gøre lidt ekstra ud af lanceringen af en ny øltype.

Ved en tidligere auktion i Aarhus solgte de førsteudgaven af øllen Sloe Death for 3.500 kroner.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_cbt Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
Chartbeat
_cb Chartbeat
userId tvsyd.dk
_chartbeat4_expires Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
visitedPagesV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
lidc LinkedIn
bscookie LinkedIn
li_gc LinkedIn
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
JSESSIONID LinkedIn
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com