Sydjysk milliardær gav sig selv fem år til at få den gode idé

Bent Jensen overtog i 1976, lidt modvilligt, farens maskinværksted. I dag er virksomheden en industrigigant, hvor kærligheden til Als er en vigtig grundsten.

Det er ikke så tit, at Bent Jensen vælger at stille op til et interview. 

Men fordi der netop er udkommet en bog om hans livsværk, har han denne gang sagt ja. 

- Vi har nok ikke været så gode til at fortælle historien om Linak, og jeg vil gerne have, at flere lader sig inspirere. Vi mangler nogle flere nye virksomheder i Danmark, mener han.

Den gode idé

71-årige Bent Jensen har gennem mange år været en fast del af Top 10-listen over Danmarks rigeste. Det er han, fordi han i 1979 fik ideen til en lineær aktuator, der i dag findes i hæve-sænke borde, på hospitalssenge og meget mere.

En lineær aktuator bliver blandt andet brugt i hæve-sænke borde. Når man trykker på en knap, kører bordet op og ned ved hjælp af en aktuator, der er monteret i bordbenet.

Grafik: Benjamin René Klint Nielsen

- Jeg gik på teknikum sammen med Peter Mads Clausen fra Danfoss. Da vi blev færdige, besluttede vi os for at lave en kørestol til ham (Peter Mads Clausen blev som 21-årig lammet efter en ulykke, red.). Han skulle jo komme ned at ligge og op at stå osv. Her opstod der en idé, hvor jeg tænkte, at her er der noget at arbejde videre med, fortæller Bent Jensen.

Bent Jensen havde på det tidspunkt givet sig selv fem år til at få en god idé. Ellers ville han lukke det maskinværksted, som han overtog fra sin far i 1976.

Billedet er fra 1912. Dengang stod Bent Jensens farfar i spidsen for det, der senere blev til Linak.
Billedet er fra 1912. Dengang stod Bent Jensens farfar i spidsen for det, der senere blev til Linak.
Foto: Linak

- Jeg ville noget andet med mit liv. Jeg havde ikke lyst til at gå rundt i en lille virksomhed med en syv-otte ansatte.

De rigeste Syd- og sønderjyder

Det findes flere top-10 lister over de rigeste i Danmark. På denne her liste fra Økonomisk Ugebrev har syd- og sønderjyder følgende placeringer med deres formue.

  • 1. Familien Kirk Kristiansen (Lego) 255 milliarder kroner.

  • 5. Familien Clausen (Danfoss) 44,4 milliarder kroner.

  • 9. Bent Jensen (Linak) 14,8 milliarder kroner.

Holder fast i Als

I dag er maskinværkstedet forvandlet til en virksomhed med 2500 ansatte i 30 lande, som Bent Jensen styrer fra sit kontor i Guderup lidt syd for Nordborg.

Her på Als har Linak godt 1200 ansatte, og der er ingen planer om at ændre på det, forsikrer Bent Jensen, der holder meget af det område, hvor han altid har boet.

- Jeg er vokset op her. Jeg føler et ansvar for området og vil gerne give noget tilbage. Nordborg lider hårdt. Da jeg var barn, var det en by, der havde det hele, fortæller Bent Jensen.

Det er netop for at hjælpe barndomsbyen, at Bent Jensen, sammen med Bitten og Mads Clausens Fond, er gået med til at finansiere det kommende store ferieresort på Nordals, der forventes at stå klart i 2025.

- Det var en god idé, der kom fra nogle af de lokale. Det synes jeg også, men jeg kunne jo godt se, at der ikke var andre end os, der kom til at betale, fortæller Bent Jensen med et smil.
- Men jeg er glad for det. Jeg tror, det kan være med til at vende den negative spiral for området.

Hvorfor hedder det Linak

Selskabet skiftede i 1984 navn til Linak.

Det er en sammenskrivning af det produkt, som har skabt hele succesen.

Lineær aktuator.

Hellere violin end netværk

Bent Jensen har også investeret i det store butikscenter Borgen i Sønderborg, samt i flere ingeniøruddannelser på Syddansk Universitet.

Lokalt afsætter han også hvert år fem millioner kroner til forskellige projekter.  Det er ikke penge, som man kan søge om. Familien finder selv frem til, hvor pengene skal gøre gavn.

I bogen "Den bedste idé" fortæller han også, at han bruger meget tid på at følge med i lokallivet. 

Han er også musikinteresseret og spiller violin i en trio, hvor de blandt andet besøger plejehjem. Det kan sagtens give mere værdi end at netværke med andre erhvervsledere, fortæller han.

Den bedste ide bog
Bogen "Den bedste idé" fortæller historien om erhvervseventyret på Als.
Foto: Ole Møller TV SYD

Bliver i familien

Bent Jensen har i dag ingen planer for, hvornår han har tænkt sig at træde tilbage fra sin post som CEO i Linak.

Men der er sørget for, at der kommer et generationsskifte, så virksomheden bliver i familien med hovedbase i Nordborg-området.

De to døtre har overtaget hver en tredjedel af ejerskabet, mens den sidste tredjedel ejes af Bent Jensen og hans kone.

- Jeg har ikke noget imod kapitalfonde, men hvis du sælger, har du ikke kontrol over det længere. Så risikerer vi bare, at det hele bliver flyttet til for eksempel Slovakiet, og vi vil gerne holde en vis del af produktionen her på Als, siger Bent Jensen.

Bent Jensen har let til smil og foretrækker at starte et møde med et godt grin.
Bent Jensen har let til smil og foretrækker at starte et møde med et godt grin.
Foto: Lucas Mæng, TV SYD

Kontoret her på 1. sal i Guderup har han heller ikke tænkt sig at give videre til andre.

- Kontoret er mit. Jeg går også og truer med at blive udstoppet. Så skal jeg sidde i min stol og holde øje. 

- Så skal jeg bare have en aktuator, der kan køre min arm op og ned, så jeg kan hilse på folk, der går forbi.