GPS-sender afslører ny viden: - De to storkeunger døde ikke forgæves

Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Midt i alt det sørgelige har vi fået ny vigtig viden, siger Jess Frederiksen fra storkene.dk dagen efter, at storkeungerne, Astra og Zeneca, på tragisk vis blev fundet druknet i en gylletank tæt på deres rede.

- Vi må nok erkende, at vi ikke før i går vidste, at gylletanke ville være så farlige for storke, siger Jess Frederiksen, der er formand for foreningen Storkene.dk, dagen efter, at de to storkeunger fra Smedager, Astra og Zeneca, er fundet døde i en nærliggende gylletank.

- Det så tragisk, at de skulle ende deres liv i en gylletank, og vi er stadig utroligt kede af, at det er sket. Vi har virkelig knoklet for at give ungerne den bedste start i livet, så vi kan få storken tilbage til Danmark, siger han.

De to storkes død betyder, at andre storke ikke kommer til at lide samme død, hvis det står til os. De har taget en for holdet – eller hele arten.

Jess Frederiksen, formand, storkene.dk

Men midt i alt det ulykkelige så er det takket være den GPS-sender, som hanstorken Zeneca fik påmonteret den 5. juli, at man via Animal Tracker har kunnet følge storkens færden rundt i området ved Smedager. Og den viste fredag helt præcist hen til gylletanken, hvor både Zeneca og Astra senere blev fundet døde. Den viden ville ingen have haft uden senderen på ryggen af storkeungen.

Måske forsvandt Tommy også i en gylletank

- Selvom vi havde forestillet os, at GPS-trackeren skulle hjælpe os med at følge Zenecas trækrute ud i verden, og at vi alle skulle blive klogere på den del af storkenes liv, så ved vi nu takket være den sender, at gylletanke er langt farligere for storke, end vi nogensinde har troet. Og hvem ved, måske endte Tommy også sine dage i en gylletank, og måske også storkeungen Pippi? funderer Jess Frederiksen.

Tommy forsvandt pludseligt fra en redefuld æg og Annika en af de første dage i maj sidste år. Også storkeungen Pippi fra årets kuld i 2016 var en dag pist væk. Ingen har nogensinde fundet spor efter de to storke. Hvis de var blevet taget af et rovdyr,  eller de var fløjet ind i en vindmølle eller elmast, ville det ifølge Jess Frederiksen med stor sandsynlighed være blevet opdaget, da man ville have fundet efterladenskaber fra fuglenes kadavere. 

Intet krav om fast overdækning af gylletanke

Ifølge husdyrgødningsbekendtgørelsen tillader man i Danmark to typer af overdækning af gylletanke: En med såkaldt teltoverdækning, en anden med flydelag, som må ligge brudt i overfladen op til syv dage efter at der har været arbejdet i tanken f.eks. i forbindelse med udkørsel af gylle.

Det betyder, at når fugle som f.eks. storke forveksler en gylletank for en rede, en mose eller vandhul, eller hvad de nu 'tror', de lander på, så kan de let gå gennem sådan et flydelag, hvor de lider druknedøden, da det er meget svært for en fugl at komme op fra sådan en tank, når fjerdragten først er smurt ind i gylle. 

Derfor vil de nu i storkeforeningen kæmpe for, at gylletanke bliver overdækkede:

- Faktum er, at vi kommer til at lave en kampagne målrettet de gylletanke, der findes i nærheden af storkereder. Og dem er der nok en del af, siger Jess Frederiksen

- Astra og Zeneca tog en for hele holdet

Så midt i alt det tragiske, så har Astra og Zeneca ikke lidt døden forgæves:

- De to storkes død betyder, at andre storke ikke kommer til at lide samme død, hvis det står til os. De har taget en for holdet – eller taget en for hele arten, slår Jess Frederiksen fast. 

Søndag sættes GPS-trackere på unger i Broderup og Rens

Søndag eftermiddag sættes der en GPS-tracker på en af de fire unger i reden i Broderup. Det samme sker i Rens, hvor en af Annikas tre unger også får påmonteret en GPS af den tyske storkeprofessor Michael Kaatz fra Magdeburg i Tyskland. Forskeren satte også GPS'en på nu afdøde Zeneca.

Tema

Storkene 2021

Alle hans konkurrenter er på alder med hans forældre

Foto: Privatfoto
Udgivet

I disse dage mødes 2.500 atleter for at kæmpe i DM-ugen i Herning. En af dem er en ung dreng fra Varde.

Hvordan ville du have det, hvis næsten alle dine konkurrenter var 30 år ældre end dig?

Det er helt normalt for 14-årige Thies Reinerink. Han skyder langbue og skal her i weekenden deltage i DM-ugen i Herning.

- Jeg er lidt spændt, lyder det fra den unge bueskytte fra Varde Bueskyttelaug.

Langbuen er, hvad man kan kalde for en klassisk buetype, men i dag har den fået en del konkurrence.

Moderne bueskydning er domineret af mere teknologiske og avancerede buetyper. Disse kaldes blandt andet for recurve- og compoundbuer. Derfor er der ikke mange bueskyttere på hans alder, der konkurrerer med den gamle træbue.

Så det i avisen

Det var tæt på en tilfældighed, at den unge dreng fra Varde faldt over den gamle sportsgren.

- Jeg så et billede i avisen, og så syntes jeg, at det så meget spændende ud, forklarer han.

- Jeg tænkte, at det kunne godt være sjovt at prøve.

Thies Reinerink har skudt med langbue i seks år. Foto: Privatfoto

Andre sportsgrene havde aldrig rigtig vækket hans interesse, så det her var nyt. Han havde før prøvet kræfter med fodbold, men det holdt dog kun i et par uger.

Så han tog til en prøvetræning i Varde Bueskyttelaug, og han har nærmest ikke sluppet buen siden.

- Og så blev det bare langsomt mere og mere, forklarer den unge langbueskytte.

Fakta om langbuen

Langbuen har en særlig plads i bueskydningens historie og kultur. Kendt for sin enkelhed og elegante linjer, repræsenterer langbuen en af de mest grundlæggende former for bue, som både nybegyndere og erfarne bueskytter værdsætter for dens autenticitet og udfordring.

Oprindelse og Historie

Langbuen har rødder, der strækker sig tilbage til forhistorisk tid, men den blev især berømt i middelalderens Europa. Engelske langbueskytter brugte den med stor effektivitet i militære konflikter, mest notabelt under Hundredårskrigen. Dens enkelhed og dødbringende effektivitet gjorde den til en afgørende faktor på de europæiske slagmarker.

Design og karakteristika

En typisk langbue er fremstillet af et enkelt stykke træ, ofte yew, elm eller ask, og dens længde kan variere, men overstiger ofte skyttens egen højde. Buerne er karakteriseret ved deres dybe D-formede tværsnit og manglen på markante recurve-endestykker. Dette simple design tillader en glat trækkurve, som mange bueskytter værdsætter.

Brug og teknik

Skydning med langbue kræver styrke, teknik og øvelse, da bue uden hjælpemidler som sigte eller stabilisatorer afhænger helt af skyttens evne til at bedømme afstand og vind. Langbueskydning praktiseres både som rekreativ aktivitet, i historisk reenactment og i konkurrenceform, hvor det at mestre denne antikke færdighed stadig holder stor appel.

Langbuen i moderne tid

Selvom moderne bueskydning ofte er domineret af mere teknologisk avancerede buetyper som recurve- og compoundbuer, opretholder langbuen sin plads som en elsket klassiker. Mange bueskydningsklubber og -foreninger tilbyder træning og arrangementer dedikeret til langbueskydning, hvilket understreger dens vedvarende popularitet og charme.

Kilde: Varde Bueskyttelaug

Karriere med fart på

Og mere og mere må man sige, at han har opnået. I de seks år han har været langbueskytte, har han vundet otte Danske Mesterskab guldmedaljer, tre i sølv og en enkelt i bronze. Han har også deltaget i NUM, Nordisk Ungdom Mesterskab, hvor han hev en 2. plads hjem i både hold og individuelt.

Nå ja, og så har han lige seks danske rekorder i sit navn.

- Jeg tog allerede til mit første stævne efter en måned. Det er vist ikke helt normalt, fortæller den beskedne mester.

Thies Reinerink har først tænkt sig at stoppe med at skyde med langbue, den dag han ikke synes, at det er sjovt længere. Foto: Privatfoto

Hans mor har også nydt at følge med i sin søns hurtige udvikling i sporten.

- Det er sjovt at se, hvor meget han rykker sig. Han har lige haft en periode, hvor han er vokset rigtig meget. Han voksede 30 centimeter på et år. Han kunne slet ikke styre sine kræfter, fortæller Pascalle Reinerink.

Det har han heldigvis fået styr på igen, og nu venter så DM-ugen i Herning, hvor han lørdag stiller op med sine to 43-årige trænere fra klubben i holddisciplinen.

Thies Reinerink har efterhånden deltaget i mange konkurrencer. Han håber at kunne deltage i nogle større nogle i fremtiden. Foto: Privatfoto

Meget mere end bare en bue

I sine år som langbueskytte har Thies dog lært meget andet end at ramme plet. Både om andre og om sig selv.

- Jeg har fået bedre indblik i, hvordan man socialiserer. Her møder jeg hele tiden nye folk, og jeg har fået mange venner, fortæller han.

Vidste du...

  • at når profferne skyder med sin bue, er pilen 3,5 meter oppe i luften inden den rammer skydeskiven? 

  • at du kan skyde en Robin Hood? Det sker ved, at du rammer en anden pil, som allerede sidder i skiven, lige bag i.

  • at de professionelle skyder pilen afsted med 200 km/t?

  • at det er meget forbudt at skyde i sandaler?

Kilde: Danmarks Idrætsforbund

- Jeg har også lært, at jeg ikke altid har nok tålmodighed. Nogle gange gør jeg tingene lidt for hurtigt.

Og at skrue en smule ned for tempoet, er noget, han særligt bruger, når han står med buen i hånden.

- Jeg holder vejret, så jeg kan stå så stabilt som muligt. Hvis jeg tænker på noget, tænker jeg: Træk op, mærk efter, giv slip, forklarer han.

Få overblikket over slagterisagen

Udgivet

En 42-årig slagteriarbejder blev fredag varetægtsfængslet i fire uger frem til 19. juli. Han er sigtet for at have dræbt sin 35-årige kollega med ét snit i halsen på Danish Crowns kvægslagteri i Holsted. TV SYDs retsreporter Helle Eriksen giver dig overblikket i videoen herover.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendig cookies

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelcookies

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn

Markedsføringcookies

Navn Udbyder
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube

Præferencercookies

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Ikke tildeltcookies

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com