GPS-sender sendte signal fra Gylletank, hvor storkeungerne Astra og Zeneca senere blev fundet

De to storkeunger i Smedager, Astra og Zeneca, er ikke set i næsten et døgn. GPS-sender viser, at hanstorken er landet i en nærliggende gylletank.

De to storkeunger, Astra og Zeneca, er ikke set i næsten et døgn. Det sidste livstegn fra hanstorken, Zeneca, er fra den GPS-tracker, den bærer, er fra fredag klokken 11.10, og den viser, at storken er landet i en gylletank i nærheden.

- Vi har lige fået besked om, at den er i gylletanken. Det er bare ikke godt, siger Jess Frederiksen, formand hos foreningen storkene.dk.

Storkeunger Smedager 2021

  • Fire unger så dagens lys omkring mellem den 14. maj - 16. maj.
  • Allerede den 19. maj måtte storkefar Clyde fjerne to døde unger fra reden.
  • Den 18. juni blev de to unger ringmærket, målt og vejet, og der blev taget et fjerprøve for bestemmelse af kønnene, som viste sig at være en af hvert køn.
  • Den 5. juli fik storkeungen Zeneca påsat en GPS-sender, så man kan følge storkeungen på 'Animal Tracker'.

Også søster er forsvundet

Også Astra er væk og har lige som sin bror heller ikke været på reden natten til lørdag. 

Da storkeunger ofte følges ad, så er den med stor sandsynlighed fulgt med sin bror rundt. Derfor kan den i teorien også være landet på gylletanken. 

Billedet er fra fredag morgen, hvor hele familien med forældrestorkene Connie og Clyde og ungerne Zeneca og Astra på reden i Smedager.
Billedet er fra fredag morgen, hvor hele familien med forældrestorkene Connie og Clyde og ungerne Zeneca og Astra på reden i Smedager.
Foto: TV SYD og Storkene.dk

Nu hentes Zeneca op fra gylletank 

Lørdag formiddag er Tinglev Frivillige Brandværn på vej til Smedager med specialudstyr, så storken kan hejses op af gylletanken:

- Benny Appel, der bor på gården, hvor Smedagerreden ligger, fandt Zeneca i gylletanken på den nærliggende går, og han mener at kunne se, at storken kan være i live. Så nu har vi rekvireret al den hjælp, vi kan få, da der skal specialudstyr til at få storken op af gylletanken. 

- Og hvis den lever, skal den selvfølgelig på en vildtplejestation, siger Jess Frederiksen. 

Ikke ualmindeligt livet ender i en gylletank

Ifølge storkene.dk er det ikke usædvanligt, at storke ender deres dage i en gylletank: 

- Ja, det sker desværre ikke sjældent, at storke ryger i dem. Det er sket syd for grænsen også, og det er som oftest den visse død. Det går ret stærkt, men ingen tvivl om, at det ikke er nogen rar død, siger Jess Frederiksen, og fortsætter:

- Nu håber vi, at storken kan reddes. Men skulle de være omkommet, vil der ikke være meget, vi ville kunne gøre for at undgå det. Signalerne fra senderne leveres med forsinkelse og derfor kræver det nærmest en tilfældighed at opdage dem i gylletanken inden det er for sent. Det er minutter, vi taler om.

Artiklen opdateres.