Første storkeæg er lagt - mulighed for historisk tidlig unge

Storkene Connie og Clyde har fået første æg i reden i Smedager.

Sidste år lagde Connie det første æg i storkereden i Smedager den 9. april. I år skete det samme en uge tidligere, nemlig lørdag den 2. april. Begge gange ved 22-23-tiden i ly af mørket.

Så vidt storkeekspert Mogens Lange husker, er 2. april det tidligste nogensinde i reden i Smedager. Nu åbnes mulighed for den tidligste unge i redens historie.

- Vi kan forvente den første storkeunge den 5. maj, og det er det tidligste nogensinde i reden i Smedager, hvis det sker, fortæller han.

Helt præcis klokken 22.05 lørdag aften lagde hunstorken sit første æg efter blot en lille uge i reden.

I 2020 kom det første æg allerede den 31. marts, altså tre dage tidligere end i år. Dog smed hanstorken Tommy ægget ud af reden, da han opdagede, at der var gået hul på det.


Fordele og ulemper

Ifølge Mogens Lange er der både fordele og ulemper for storkene ved at være tidligt i gang.

- En fordel er, at ungerne får længere tid til at blive stærke til efterårets træk. Jo før de går på vingerne, jo stærkere bliver de. Det er nemlig altid cirka det samme tidspunkt omkring 1. september, fuglene trækker mod syd, siger han.

Ulempen ved tidlig udklækning kan være, at ustadigt vejr sne, regn og kulde kan udgøre en risiko for både æg og unger.

- Når ungerne er helt små, skal forældrene selv finde mad i form af larver og orme. Og det kan være vanskeligt at finde i naturen så tidligt på foråret, fortæller Mogens Lange.

Connie ankom til reden den 25. marts, mens hanstorken Clyde allerede landede første gang i år den 1. marts.

Der går som regel cirka 32 dage fra ægget lægges til, at det udklækkes. Æg nummer to forventes at komme cirka halvanden døgn efter det første. I dette tilfælde betyder det, at det bliver tidligt mandag.

Se de to storke live her.

Klokken 22.05 lørdag lagde hunstorken Connie årets første æg i reden i Smedager.
Klokken 22.05 lørdag lagde hunstorken Connie årets første æg i reden i Smedager.
Foto: TV SYD og storkene.dk