Største fremgang i 25 år - syv storkeunger på vingerne

I alt er syv storkeunger fra tre reder i Syd- og Sønderjylland kommet på vingerne denne sommer. På landsplan drejer det sig om 11 unger. Det er den største fremgang siden 1996.

Selvom vi kun er i begyndelsen af august, så bliver dagene kortere. Snart slutter de lyse nætter, og vi kigger vi ind i efteråret - også selvom vi ifølge vejrudsigten først lige skal igennem dage med op til 30 graders varme.

Men august er den sidste sommermåned, og når vi når frem til den sidste dag i måneden, er dagslængden aftaget med hele tre og en halv time.

Og netop lyset - eller det aftagende lys - er noget, som er med til at 'fortælle' storkene, at det er tid til at begynde vintertrækket mod syd.

- Lyset er altid pålideligt modsat vejret. Så trækfugle har indbygget en slags genetisk kode, så de ved, hvornår de skal gøre hvad, siger Jesper Leegaard fra Storkene.dk

I år er hele syv storkeunger fra tre reder i Sønderjylland kommet på vingerne. Og alle er stort set klar til at kunne påbegynde den lange flyvetur enten mod Afrika eller til Sydeuropa.

I Smedager har han- og hunstorken, med navnene Cort og Vingegaard, øvet sig i flyvningens ædle kunst siden den 10. juli, og ifølge Jesper Leegaard varer det ikke længe, før de begynder vintertrækket.

- De kan flyve, hvornår det skal være. Med det højtryksvejr vi har i vente her i løbet af ugen, så kan det blive dér, de lige pludselig letter fra reden, og så er de væk for i år, forklarer Jesper Leegaard. 

I Jejsing, hvor Annika og Alfred i år slog sig ned, lettede de tre unger for første gang fra reden i sidste uge, så de har brug for at træne lidt længere, før de forsvinder mod sydligere himmelstrøg.

- Storkeunger har brug for cirka tre ugers flyvetræning, før de er i stand til at klare et træk, så ungerne fra Jejsing vil nok først forlade reden i slutningen af august.

GPS-sendere på fire unger i det Sønderjyske vil afsløre, hvor de flyver hen om vinteren.
GPS-sendere på fire unger i det Sønderjyske vil afsløre, hvor de flyver hen om vinteren.
Foto: TV SYD og storkene.dk

Fire storkeunger har GPS på 

Når trækket begynder, får vi også svar på spørgsmålet om, hvor dette års storkeunger trækker hen.

Oftest er det ungerne, der tager afsted et par dage før forældrene. Nogle gange ser man også, at hele kuldet og forældrene drager afsted sammen, og sker det, er det ifølge Storkene.dk formentlig sådan, at det er forældrene, der bestemmer, hvor ungerne flyver hen. Er ungerne taget afsted alene, er det afgørende, hvilke storke de slår sig sammen med, når de kommer til Tyskland.

Storkene flyver enten mod øst over Tyrkiet og til Mellemøsten og ned langs Nilen og til Sydafrika. Andre er i de senere år begyndt at overvintre i Sydeuropa. Det skyldes klimaforandringerne, som giver milde vintre, der giver storkene mod på at blive i Europa. Blandt andet har sidste års unger fra reden i Broderup, Findus og Simba, overvintret på en rede på en losseplads udenfor Madrid. 

I år har i alt fire storkeunger i tre reder i Sønderjylland fået påmonteret en GPS-sender. 

Det drejer sig om hanstorken Cort fra Smedagerreden. To unger i Jejsing-reden (unger efter Annika og Alfred), samt én af ungerne i Rens.

Også en unge på Sjælland har fået en GPS-sender på.

- Jeg glæder mig utrolig meget til at se, hvor ungerne flyver hen. Og så glæder jeg mig også til at følge Simba og Findus for at se, om de finder tilbage til lossepladsen i Madrid. Det burde de gøre, men vi ved det jo ikke med sikkerhed, siger Jesper Leegaard.

Der er to måder, hvorpå man kan følge storkene. På PC anvendes Movebank, der er systemet, som holder styr på alle de dyr, der er udstyret med en GPS-sender. På Smartphone og Tablet kan man følge storkene via App'en Animal Tracker, som kan hentes i App-store