Se video: Både Tommy og ungerne er døde – men måske er der godt nyt alligevel

Det har været et dramatisk år i storkereden i Smedager med Tommys død, ingen storkeunger og nye naboer.

Vi er et par dage over tid. Det første æg burde være klækket cirka en uge inde i maj, men nu er storkeekspert Mogens Lange fra Storkene.dk klar med dommen:

- Æggene er gradvist blevet koldere og koldere, og selvfølgelig er de små unger døde, og det er de sikkert for længe siden, fortæller han.

quote

Annika er en stork i sin bedste alder. Hun kan have mange gode år i reden endnu.

Mogens Lange, Storkene.dk

Selvom parret nåede at lægge seks æg, inden Tommy forsvandt og døde, så kommer der ikke unger i Smedager i år – i hvert fald ikke i Tommy og Annikas rede. Siden Tommys forsvinden har Annika ikke ruget tilpas på æggene, og her i weekenden ser det ud til, hun komplet har mistet modet.

- Annika vælger selv spillets gang. Hun vælger selv, hvor meget hun vil være med til, og hun kan ikke klare opgaven selv. Det er en del af naturen, men det er selvfølgelig trist, for vi plejer at have unger i reden, som vi kan følge hele sæsonen.

Storken Annika har opgivet sine seks æg, så der er ingen udsigt til unger i reden i år.
Storken Annika har opgivet sine seks æg, så der er ingen udsigt til unger i reden i år.
Foto: Thor Hedegaard

Gode nyheder alligevel

Midt i alt kaosset i Smedager er der alligevel et lyspunkt. Annika har ikke travlt med at forlade reden, så Mogens Lange tror på, at hun kan finde en ny mage – måske allerede inden for de næste dage eller uger.

- Annika er en stork i sin bedste alder. Hun kan have mange gode år i reden endnu, så hun skal finde sig en ny mage, og dem er der flere af her i området. Og hun skal faktisk bare en tur over grænsen, så er der endnu flere.

Han afviser dog, at hun kan nå at få unger med en ny mage i år. Til gengæld kan de komme tilbage næste år, lægge æg og få unger.

Måske får vi unger alligevel

Derudover har Tommys forsvinden givet plads til et nyt storkepar. Få meter fra Tommy og Annikas rede er der lavet en aflastningsrede, hvor de voksne kunne tage et hvil, når ungerne blev for irriterende. Nu har et nyt storkepar fundet sig til rette i Tommy og Annikas aflastningsrede.

- Hvis Tommy var oppe i reden med Annika, så havde vi aldrig set to storke slå sig ned. Det ville være fuldstændigt umuligt, fordi Tommy ville have jaget dem væk, siger Mogens Lange.

Tommys død har derfor givet plads til, at vi nu har tre storke i to reder, lige ved siden af hinanden.

- Bliver der mere aktivitet, og bliver de to nye mere redefaste, så begynder vi at tro på, der kan komme æg, men det ved vi ikke endnu, siger Mogens Lange.

De to nye storke, som har slået sig ned ved siden af Annika.
De to nye storke, som har slået sig ned ved siden af Annika.
Foto: Thor Hedegaard