Birthe mangler kolleger - nyuddannede læger går uden om Sydjylland

Der mangler praktiserende læger i Sydjylland, og problemet bliver større i de kommende år.

Nul ansøgere. Det var det triste resultat, da Region Syddanmark søgte efter en praktiserende læge til Vejen. 

Lige nu er der brug for tre praktiserende læger mere i Vejen Kommune. Alle borgere har adgang til en læge, men fremtiden ser besværlig ud. 

Syv af de 24 praktiserende læger i kommunen er over 60 år gamle, så de går snart på pension. Derfor håber lokalformanden for de praktiserende læger i PLO meget på, at andre vil følge i hendes fodspor.

- Jeg kom til Vejen i 2014, og det er jeg rigtigt glad for. Her er en god blanding af alle mulige patienter, som jeg følger fra vugge til grav, fra graviditetsundersøgelser til patienterne på plejehjemmet. Hele familien er med. Og så er det en dejlig kommune at bo i, siger Birthe Nørby Madsen. 

Ikke frit lægevalg

Otte af de 12 praksisser i kommunen har lukket for tilgang. Det gælder også den praksis, Birthe Nørby Madsen deler med seks kolleger.

quote

Hvis vi får for mange patienter, så kan vi ikke tage os godt nok af dem

Birthe Nørby Madsen, praktiserende læge i Vejen


- Vi kan godt mærke, at de fleste læger har lukket for tilgang, for så ringer borgerne jo og spørger, om de kan blive patienter hos os. Det er en svær balance, for vi vil jo gerne hjælpe patienterne. Men hvis vi får for mange patienter, så kan vi ikke tage os godt nok af dem, siger Birthe Nørby Madsen. 

Kommune i charmeoffensiv

Hun medvirker i en video, som Vejen Kommune har lavet for at trække nyuddannede læger til kommunen. For lægemanglen havner også på borgmesterens bord. 

quote

Det er et akut problem, at vi ikke har praktiserende læger nok

Frank Schmidt Hansen (K), borgmester i Vejen

- Det er et akut problem, at vi ikke har praktiserende læger nok, så vi fortæller om de gode muligheder. Vi kan hjælpe med at finde egnede lokaler, hvor man kan drive en lægepraksis, og vi vil gerne hjælpe med at lede efter job til lægernes ægtefæller. For det er vigtigt, at borgerne har let adgang til læge, siger Vejens borgmester Frank Schmidt Hansen (K).

Ny uddannelse i Esbjerg

Lægemanglen rammer endda hårdere i de områder, hvor der er mange ældre borgere, ofte med kroniske sygdomme. Det siger Birgitte Ries Møller, som er formand for PLO-Syddanmark. 

- Det skaber ulighed, og derfor kræver det akut handling for at dæmme op udviklingen. Først og fremmest skal der uddannes nok speciallæger i almenmedicin, og det er rigtig godt, at medicinuddannelsen i Esbjerg er åbnet. Men det spiller også ind, at det skal være attraktivt at slå sig ned i Syd- og Sønderjylland, ikke mindst at der skal være et godt lægefagligt og socialt fællesskab, siger Birgitte Ries Møller.

Matchmaking og tyske læger

Den nye uddannelse i Esbjerg fremhæves også af Pernelle Jensen (V), som er formand for Region Syddanmarks udvalg for det nære sundhedsvæsen. Men der skal også andre redskaber til. 

quote

Uddannelsen i Esbjerg vil på sigt løse en del problemer, men det tager jo tid

Pernelle Jensen, Venstre, formand for udvalget for det nære sundhedsvæsen

- Vi arrangerer blandt andet arrangementer med matchmaking, hvor yngre læger under uddannelse kan møde ældre læger, som enten søger en kollega eller én, som på et tidspunkt vil overtage deres praksis. Vi prøver også at rekruttere tyske læger til de sønderjyske kommuner. Uddannelsen i Esbjerg vil på sigt løse en del problemer, men det tager jo tid, siger Pernelle Jensen.