Er vand på motorvejene et problem? Trafikanter er uenige

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Vand på kørebanen på motorvejen er ikke et problem, så længe jord og sand i rabatten bliver fjernet, så vandet kan løbe væk, siger Vejdirektoratet.

Efter dage med heftigt nedbør tog TV SYD til rasteplads Ustrup ved Vojens for høre, hvordan vand på vejen påvirker køreturen, og om vandet kan løbe væk.

TV SYD har nemlig fået meldinger om, at der i perioder ligger store mængder vand på hele vejen lige ved rastepladsen, hvilket Vejdirektoratet også selv bekræfter.

Og tilbage i januar advarede Vejdirektoratet også selv om, at der kunne ligge overfladevand på motorvejene i Syd- og Sønderjylland og opfordrede derfor trafikanterne til at fare med lempe.

Det ligger i store plamager ude i kanterne

Jens Christian Poulsen, lastbilchauffør, Næstved

Men hvordan oplever trafikanterne det selv?

- Jeg oplever, at vandet har svært ved at trække væk fra vejene. Det ligger i store plamager ude i kanterne. Jeg tænker, at det er kloakkerne, der ikke bliver vedligeholdt, siger Jens Christian Poulsen fra Næstved.

Jens Christian Poulsen er lastbilchauffør og har undret sig over motorvejen ved rasteplads. Foto: Jonatan Dybro, TV SYD

Han er lastbilchauffør og passerer Ustrup rasteplads fem eller seks gange om ugen og har godt oplevet, at vandet hober sig op på motorvejen her.

- Der er mere vand her end på Sjælland. Men det er nok også, fordi tingene ikke bliver vedligeholdt. Kloakkerne burde tømmes engang imellem. Jeg tænker, at de er stoppet af blade og alt muligt, siger Christian Poulsen.

En anden har også lagt mærke til store vandpytter ved Ustrup.

- Når du kører i sydgående retning i overhalingsbanen, ligger to vandpytter, hvor man lige skal sænke hastigheden. Hvis ikke du gør det, så akvaplaner du lidt, siger Jonas Petersen fra Genner.

Jonas Petersen har lagt mærke til store pytter af vand det samme sted på motorvejen. Foto: Jonatan Dybro, TV SYD

Men om stillestående vand på motorvejen er et isoleret problem i Syd- og Sønderjylland, er andre skeptiske over for.

- I dag lå der meget vand på vejene, men det var det samme nordpå, siger Kenneth Kristensen fra Spentrup ved Randers.

Kenneth Kristensen synes ikke, at der er forskel på motorveje i Syd- og Norddanmark. Foto: Jonatan Dybro, TV SYD

Andre syntes torsdag hverken, at der lå vand på vejene i Trekantområdet eller på Sjælland.

- Nej, det har jeg ikke lagt mærke til. Vi kommer fra Sjælland og har været i Vejle, og vi har ikke oplevet det i dag, siger Lonnie Nørregaard fra Svenstrup på Sjælland.

Lonnie Nørregaard fra Svenstrup på Sjælland mener ikke, at der er forskel på motorveje i Jylland og på Sjælland. Foto: Jonatan Dybro, TV SYD

Claus Kristensen fra Kolding kører meget rundt i Trekantområdet som sælger, og han har lagt mærke til de små søer af vand.

- Ude i siden af vejen ligger der sommetider meget vand. Helt ud mod rabatten. Det virker som om, vandet ikke kan trække væk. Det kan både være dræningen rundt om motorvejen eller bare mere vand generelt, siger Claus Kristensen fra Kolding.

Claus Kristensen kører meget i Trekantområdet som sælger. Han har ofte bemærket vand, der ikke løber væk fra vejen. Foto: Jonatan Dybro, TV SYD

Og andre lader sig ikke påvirke af regnen:

- Jeg lægger ikke mærke til, om der ligger vand på motorvejene. Og jeg føler mig ikke mere utryg ved at køre, når det regner, Nicky Bastholm Bach fra Kolding.

Nicky Bastholm Bach lægger ikke mærke til vand på motorvejen. Foto: Jonatan Dybro, TV SYD

FDM: Vand på vejen kan føre til ulykker

Generelt er det ikke FDM's indtryk, at stillestående vand på statsvejene er et problem.

Men sommetider kan det regne så kraftigt, at det ikke fysisk kan lade sig gøre, at vandet dræner hurtigt nok væk.

- Det kan man i sidste ende ikke gardere sig imod. Men der kan være enkelte steder, hvor der kan være kloakker og afvandingssystemer, der skal renses. Men det er ikke et generelt problem, siger Dennis Lange, chefkonsulent i FDM.

Hvem ejer vejene?

Grundlæggende er der to typer veje: Statsveje og kommuneveje.

Statsvejene er motorveje og nogle store landeveje, og dem er Vejdirektoratet myndighed på.

Kommuneveje er de mindre veje, og her er det de enkelte kommuner, der er myndighed.

Her kan du se et kort over, hvilke veje der er stats- eller kommuneveje (husk at krydse af i "rutenummereret vejnet" og "CVF veje/stier" i knappen "lag" øverst til højre).

Han mener, at Vejdirektoratet fint løser opgaven med at følge vejenes tilstand - også når det kommer til afvanding.

- Men hvis der står vand i køresporet, så er risikoen for akvaplaning større, og det kan føre til ulykker. Derfor konstruerer man også vejene, så vandet løber af, siger Dennis Lange.

Der er nogle rabatter, hvor der er sand og jord i rabatten, der forhindrer vandet i at løbe ned i afløbene

Bent Nielsen, afdelingsleder, Vejdirektoratet

Jord og sand stopper afløb til

TV SYD har fået flere henvendelser fra borgere, der er generet af vand på motorvejen - især ved Ustrup.

Og selvom motorvejene er allerede udstyret med systemer, der skal lede vandet væk fra kørebanen, så kan det ikke undgås, at der ligger stillestående vand på vejene.

- Men der er nogle rabatter, hvor der er sand og jord i rabatten, der forhindrer vandet i at løbe ned i afløbene. Men det høvler vi løbende af. Det var vi i gang med ved Ustrup i efteråret, men vi blev nødt til at stoppe på grund af sne, så der kan godt ligge vand på kørebanen nu, siger afdelingsleder i Vejdirektoratet, Bent Nielsen.

Kan man ikke lave asfalt, der får vandet til at løbe hurtigere af vejen?

- Det kan man ikke gøre med asfalt på motorvej. Det handler om at have det rigtige fald, og når det så løber ud i rabatten, så skal det have det rigtige nedløb.

Få overblikket over slagterisagen

Udgivet

En 42-årig slagteriarbejder blev fredag varetægtsfængslet i fire uger frem til 19. juli. Han er sigtet for at have dræbt sin 35-årige kollega med ét snit i halsen på Danish Crowns kvægslagteri i Holsted. TV SYDs retsreporter Helle Eriksen giver dig overblikket i videoen herover.

Han bruger darten som frirum fra mentale udfordringer - fredag vandt han DM

M
Udgivet

Tom Johansen, der er bruger af værestedet Reperbanen i Aabenraa, har netop vundet DM i Dart for Væresteder til DIF DM-ugen i Herning. Guldet er dog langt fra eneste gevinst ved darten, der giver Tom og ligesindede et vigtigt frirum i en svær tilværelse.

Fredag kunne 31-årige Tom Johansen fra værestedet Reperbanen i Aabenraa, stille sig øverst på podiet ved Danmarksmesterskabet i Dart for Væresteder til DIF DM-ugen i Herning. I duel med cirka 50 andre værestedsbrugere ved dartskiven lykkedes det sønderjyden at sejre, men at Tom i darten har fundet en glæde og mod på at bevæge sig ud i større menneskemængder, er en sejr i sig selv:

- Normalt vil det være svært for mig at tage afsted til noget, hvor der er mange mennesker, men til dartstævnerne kender jeg efterhånden alle, der er med, og det giver en tryghed. Det gør mig glad, når jeg kan tage afsted og få en succesoplevelse på trods af det, som er svært, fortæller Tom Johansen i en pressemeddelelse fra DIF.

Toms hverdag er besværet af kampe med tanker og stemmer, som følge af diagnosen paranoid skizofreni, der videre resulterer i vrangforestillinger og hallucinationer. Her kommer darten ind i billedet som et positivt frirum fra værestedsbrugernes ofte svære liv og giver dem mulighed for at blive en del af tilværelsen uden for værestederne.

“Win-win-win-samarbejde”

Tom og de øvrige værestedsbrugere fik øjnene op for dart via et samarbejde mellem Landsforeningen af Væresteder og Dansk Dart Union. Dette samarbejde løber over flere år og betyder, at dartunionen lægger rammer til det årlige afslutningsstævne DM i Dart for Værestæder. Ydermere giver det brugerne på værestederne mulighed for at komme ud i klubber med bedre faciliteter, fremfor blot midlertidige dartskiver hængt op på værestederne.

Samarbejdet opstod, da Landsforeningen for Væresteder forrige år blev kontaktet af Dansk Dart Unions formand, Henrik Vestbo, der havde hørt om foreningens afholdelse af DM i dart. At de to har slået sig sammen, er en udpræget succes:

- Vi ser det som et win-win-win-samarbejde: Værestedsbrugerne oplever et frirum, hvor de kan være aktive sammen med andre, i Landsforeningen af Væresteder får vi gladere medlemmer, og dartunionen kan være med til at gøre en forskel for en sårbar målgruppe og på sigt få flere medlemmer i deres foreninger, så det er rent win-win-win, fortæller Nico Hansen, programleder for Sport for LIVET hos Landsforeningen af Væresteder.

Perfekt debut ved DIF DM-ugen

Den store finale løb af stablen i Sportscenter Herning denne fredag, men faktisk var Tom Johansen allerede forinden ventet vinder af det hele. Det skyldes, at han gennem årets løbende DM-turnering har spillet så godt, at man på forhånd vidste, at kampen om titlen ville stå mellem ham og Omar Jakirlic fra Stoppestedet i Fredericia. Alligevel blev kampen og deltagelsen en stor oplevelse for alle:

- Det blev et brag af et opgør. Både i sig selv, men også fordi det er første gang, at vi er en del af DIF DM-ugen. Vores brugere på værestederne har glædet sig megameget til at være en del af folkefesten i Herning, for når der er gjort meget ud af det, så føler de sig også taget seriøs med deres sport – og som menneske, beretter Nico Hansen i pressemeddelelsen.

For Tom Johansen kulminerede det i guld og en ny god oplevelse med dartsporten, der for ham er meget mere end blot bulls eyes og guldmedaljer:

- Igennem dartstævnerne har jeg fået gode venner fra væresteder i både Kolding, Fredericia og Ikast, fortæller Danmarksmesteren.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendig cookies

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelcookies

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn

Markedsføringcookies

Navn Udbyder
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube

Præferencercookies

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Ikke tildeltcookies

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com