Leverandør af lyd og lys efter festival-aflysninger: - Branchen bliver efterladt

Leverandør af lyd, lys og scene til festivaler og koncerter mener, at hele oplevelsesbranchen igen bliver efterladt. Han håber, at hjælpepakker følger derefter.

Det er ikke kun ærgerligt for festivalgængere og foreninger, at festivalerne tirsdag har aflyst på stribe.

Også de virksomheder, der lever af at udleje lyd, lys og scene, bliver hårdt ramt af aflysningerne.

Det står klart, efter et flertal i Folketinget har indgået en aftale om yderligere genåbning af samfundet.

quote

Jeg håber bare, at man ser på, at vi er en hel oplevelsesbranche, der endnu engang bliver efterladt.

Torben Sjøberg Pedersen, direktør, Nordic Rentals

Her indgår blandt andet en række krav om begrænset tilskuerantal, der i faser gør det muligt at samle flere og flere publikummer hen over sommeren.

Alligevel ser festivalerne det ikke muligt at gennemføre som planlagt.

Kede af det

I Syd- og Sønderjylland er der flere virksomheder, som delvist lever af festivalerne.

Blandt andre Nordic Rentals, der er Nordens største leverandør af scener og udlejer lyd og lys til Smukfest i Skanderborg, Roskilde Festival og Jelling Musikfestival.

I deres afdeling i Løsning mellem Horsens og Vejle bugner det lige nu med udstyr til et trecifret millionbeløb. Udstyr, der for en stor dels vedkommende ikke kommer i brug til sommerens festivaler.

- Vi havde allerede forventet, at forsommeren var mistet. Men at sensommerens festivaler også er aflyst, det er vi rigtig kede af. Jeg havde frygtet det, for sommerens arrangementer fra maj til september er vores højsæson. Den dækker cirka halvdelen af vores omsætning, siger Torben Sjøberg Pedersen.

Hylderne bugner med udstyr for et trecifret millionbeløb. Udstyr, der ikke kommer ud og får strøm på mange danske festivaler.
Hylderne bugner med udstyr for et trecifret millionbeløb. Udstyr, der ikke kommer ud og får strøm på mange danske festivaler.
Foto: Pia Thordsen, TV SYD

Aftalen stemmer ikke overens med situationen

I Danmark er smitten fortsat faldende, og knap 1,4 millioner danskere har fået det første stik med en coronavaccine, mens 670.000 er færdigvaccineret. Men det mener Torben Sjøberg Pedersen ikke, at den nye aftale tager højde for.

- Vi synes, at de nye restriktioner er meget hårde. Politisk er det logisk nok, at man følger det til dørs, når man har brugt så mange penge på at holde smitten nede. Jeg håber bare, at man ser på, at vi er en hel oplevelsesbranche, der endnu engang bliver efterladt. Så håber jeg så også, at hjælpepakkerne følger derefter, lyder direktørens bøn til politikerne.

quote

Så sjovt er det heller ikke at gå og pudse kabler.

Torben Sjøberg Pedersen, direktør, Nordic Rentals

I tiden, hvor der ikke har været store arrangementer, har virksomheden måtte tænke kreativt for at finde noget, som medarbejderne kan møde ind til. Derfor kribler det også i hænderne på medarbejderne, der savner at lave noget - men det må de nu kigge endnu længere efter.

- Så sjovt er det heller ikke at gå og pudse kabler. Vi har blandt andet været på kurser for ligesom at holde gejsten oppe, lyder det fra Torben Sjøberg Pedersen.