Lose om nærhospitaler: Vi glæder os - men hvor skal de ligge?

Regioner og kommuner kan nu i fællesskab søge en pulje på fire milliarder kroner til nærhospitaler og flere læger.

Opdateret med kommentarer fra Stephanie Lose, regionsformand i Syddanmark.

En ny sundhedsaftale med regeringen og Folketingets partier vil for fremtiden sikre, at der etableres op mod 25 såkaldte nærhospitaler.

Aftalen blev præsenteret fredag formiddag på et pressemøde i København. I alt er der afsat 6,8 milliarder kroner over otte år.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) sagde ved præsentationen:

- Vi har en aftale om en sundhedsreform, der styrker det nære sundhedsvæsen. Vi har mange partier med. Det kan ikke blive mere bredt, siger Heunicke.

Sundhedsreformen får umiddelbart en god modtagelse hos regionsrådsformanden i Syddanmark.

- Vi glæder os meget til sammen med kommunerne i regionen at konkretisere indhold og placering af nærhospitaler, ligesom vi venter på Sundhedsstyrelsens beskrivelse af det indhold, der med fordel kan være i et nærhospital. Af respekt for den proces er det alt for tidligt at sætte adresser eller meget konkret indhold på. Men vi har mange gode sundhedshus-samarbejder at bygge videre på i Region Syddanmark, så jeg er sikker på vi kan lave nogle gode løsninger til gavn for borgerne, siger Stephanie Lose, der er regionsrådsformand i Syddanmark.

Regionsformanden har tidligere peget på, at byer af en vis størrelse har brug for nærhospitaler - her har byer som Fredericia og Tønder været nævnt.

- Nu er der lagt op til en ansøgningsproces, hvor vi sammen med kommunerne skal pege på oplagte placeringer. Her vi vil blandt andet lægge vægt på afstanden til områdets sygehuse og befolkningsgrundlaget. En by som Fredericia jo et godt eksempel på, at ret mange mennesker skal flytte sig for at komme på et sygehus. Samtidig har vi her et særdeles godt samarbejde med kommunen om allerede eksisterende sundhedstilbud, lyder det fra Stephanie Lose.

Her er udvalgte punkter fra aftalen:

Nærhospitaler

Regeringen og aftalepartierne vil afsætte fire milliarder kroner til at oprette op mod 25 såkaldte nærhospitaler, der er en slags udvidede og store sundhedshuse.

Det er endnu ikke fastlagt, hvor alle nærhospitalerne skal ligge.

Praksispligt

Partierne er enige om at indføre en såkaldt praksispligt. Det betyder, at unge læger skal tilbringe op til et halvt år mere af deres uddannelse ude i almen praksis. Det betyder, at der skal bruges tilsvarende mindre tid på sygehusene.

Behandling i eget hjem

Det digitale sundhedsvæsen skal styrkes, og behandling og diagnosticering skal i højere grad foregå i eget hjem.

Hjemmebehandlingen skal til dels forankres i de 25 nærhospitaler, der blandt andet skal tilbyde virtuelle konsultationer til borgere.

Apotekernes rolle i sundhedsvæsenet

Apotekerne spiller ifølge aftalepartierne en central rolle i det nære og sammenhængende sundhedsvæsen. De kan samtidig varetage flere opgaver, end de gør i dag, mener aftalepartierne. Det gælder for eksempel i forhold til at aflaste sygeplejersker og læger.

I aftalen er partierne blevet enige om at nedsætte en arbejdsgruppe, som i 2023 skal have kigget på, hvilke opgaver apotekerne kan varetage.