TV der bevæger dig

Syd- og sønderjyske borgmestre falder fra på stribe

Fire Venstre-borgmestre siger farvel, så mindst hver tredje syd- og sønderjyske kommune får ny førstemand. Det kan give panderynker i Venstres top.

Fire af de 12 borgmestre i Syd- og Sønderjylland har meldt ud, at de ikke går efter en periode mere i borgmesterkontoret. Foto: TV SYD

Mandag aften fortalte Billunds borgmester Ib Kristensen (V), at han ikke genopstiller ved valget næste år. Dermed følger han en trend i Syd- og Sønderjylland. Her har fire af de 12 borgmestre meldt ud, at de ikke går efter en periode mere i borgmesterkontoret.

Før Billunds borgmester har også Egon Fræhr i Vejen, H. P. Geil i Haderslev og Jørn Pedersen  i Kolding meldt ud, at de ikke vil stille op igen. Alle fire er valgt for Venstre.

Desuden står Venstre til et dårligt kommunalvalg, så nogle har måske også tænkt sig at stoppe, mens legen er god.

Roger Buch, kommunalforsker

Mindst en ud af tre af de syd- og sønderjyske kommuner siger altså farvel til borgmesteren efter valget. Det er markant anderledes i resten af Danmark. I landets øvrige 86 kommuner har blot tre borgmestre (Herning, Syddjurs og Ærø) meddelt deres farvel. 

Åreladning i Venstre

Faktisk kan det ende med, at Venstre får nye spidskandidater i halvdelen af de syd- og sønderjyske kommuner.

Læs også Overblik: Disse borgmestre genopstiller - fire overvejer stadig

I Tønder Kommune besluttede et flertal i Venstres vælgerforening at udskifte den siddende borgmester, Henrik Frandsen som partiets borgmesterkandidat. I stedet skal Martin Iversen stå i spidsen ved valget.

Og i Varde Kommune sidder borgmester Erik Buhl Nielsen i denne tid og overvejer, om han vil tage en tørn mere. Han har lovet at tage en beslutning senest til december.

Stopper mens legen er god

Det store frafald kan også skyldes dårlige meningsmålinger på landsplan. Det vurderer kommunalforsker Roger Buch.

- Det er en stærk tendens i Syd- og Sønderjylland, og det kan være et samspil af tilfældigheder. Men mange borgmestre er tæt på pensionsalderen. Desuden står Venstre til et dårligt kommunalvalg, så nogle har måske også tænkt sig at stoppe, mens legen er god, siger han.

Panderynker hos Ellemann

Han er sikker på, at borgmestrenes farvel giver panderynker i Venstres top. 

Læs også Billund skal have ny borgmester

- Kommunalvalget vil blive vurderet som en slags svendeprøve for Ellemann, og som det ser ud nu, vil Venstre miste borgmesterposter på grund af krisen i blå blok. Så det er ikke godt nyt for Venstre. Forskningen siger dog ikke, om et parti får et dårligere eller bedre valg, når partiets borgmester ikke genopstiller. Det kommer meget an på, hvordan den nye spidskandidat klarer sig, og det er meget svært at forudse, siger Roger Buch.

TV SYD har førsøgt at få en kommentar fra Venstres fungerende formand Inger Støjberg. Hun ønsker dog ikke at medvirke.

Mest sete på tvsyd.dk