Dyr aftale - få jobs

Regeringens og oppositionens grænsehandelsaftale koster 600 millioner, men skaber kun få hundrede job, siger AE.

Få hundrede job.

Det ser ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) ud til at være effekten af den grænsehandelsaftale, som regeringen og den borgerlige opposition søndag fik forhandlet på plads som led i en ny vækstplan for Danmark.

Aftalen koster samfundet i omegnen af 600 millioner kroner, hovedsageligt fordi man med aftalen afskaffer afgiften på sodavand.

- Isoleret set er det i størrelsesordenen få hundrede job, vi taler om her, siger chefanalytiker i AE-rådet Martin Madsen til Ritzau.

Hverken regeringen eller den blå blok - der fik gennemtrumfet afgiftsnedsættelserne som led i vækstforhandlingerne - har præsenteret beregninger på jobeffekten af den nicifrede udgift for at dæmpe grænsehandlen.

Men ifølge Arbejderbevægelses Erhvervsråd ser regningen altså som minimum ud til at ligge på den dyre side af millionen per skabte arbejdsplads.

- Det er ikke det her element, der batter voldsomt. Det, vi kan håbe på, er, at den anden del af vækstplanen, som forhandles nu, også vil have effekt på erhvervslivets investeringslyst, siger Martin Madsen.

Alene afskaffelsen af afgiften på sodavand koster samfundet 630 millioner kroner. Afgiften medfører, at en halvanden liters sodavand bliver tre kroner billigere.

Dertil kommer en sænkelse af afgiften på øl, så samlet set ryger udgiften op over 900 millioner kroner.

Til gengæld regner regeringen og de borgerlige partier med, at man med aftalen flytter 360 millioner kroner fra de tyske grænsehandelsbutikker over i danske kasseapparater, og at udgiften alt i alt havner på omkring 600 millioner kroner fra og med 2015.

Pengene stammer blandt andet fra besparelser på SU og kontanthjælp.

En del af den resterende del af vækstplanen, der i disse dage forhandles om, er også en sænkelse af selskabsskatten fra 25 til 22 procent.

Den sænkelse vil ifølge regeringens egne beregninger koste omkring to millioner kroner per skabte job.