Flere overlever hjertestop: Men Sydjylland mangler hjertestartere

Flere og flere overlever hjertestop i Danmark. Men i visse områder af Sydjylland skal man lede længe efter en hjertestarter, og det kan koste liv.

I 2008 var der 134 registrerede hjertestartere i Danmark. I dag er der 14.878.

Antallet af personer, der overlever hjertestop er steget fra 3,8 procent i 2001 til 12,7 procent i 2014.

Det går den rigtige vej efter man for ti år siden begyndte at registrere hjertestartere i Danmark, men der er stadig huller at fylde i vores område, som kan ses på dette interaktive kort fra hjertestarter.dk.

Der er 3.749 hjertestartere i Syddanmark – og heraf kun 1.941 døgnåbne, og hvis man så ovenikøbet bor nær sydvestkysten, så bliver der pludseligt langt mellem hjertestarterne.

Det er et problem. En hjertestarter øger nemlig chancen for at overleve med 50-70 procent – men det er altså kun, hvis den bliver brugt indenfor de første 3-5 minutter af hjertestoppet.

TV SYDs nyhedsgruppe fokuserer på hjertestartere i denne uge – og det første emne, der tages op, er afstanden mellem hjertestartere. I aften kl. 19.30 på TV SYD besøger vi byen Ålbæk, der med hjælp fra organisationen Kunsten At Redde Liv, har samlet penge ind til byens første hjertestarter.