TV der bevæger dig

Håndværkere jubler

Håndværksmestrene i byggeriet jubler over regeringens vækstplan. Alene i Region Syddanmark ventes planen at give 1.150 nye job i år.

Håndværkere står på spring til at udføre husejernes ordre, for eksempel et nyt gulv. Foto: MAXPPP

Det er især genindførelsen af boligjob-ordningen, som skaber beskæftigelse.

Ordningen giver husejere skattefradrag på op til 15.000 kroner for arbejdsløn til service og vedligeholdelse af boligen. Hver person i hustanden over 18 år kan få fradraget. Det vil sige, at ægtefæller kan få et samlet fradrag på 30.000 kroner.

- Alt har ligget stille siden ordningen ophørte ved årsskiftet. Det kolde vejr har spillet ind, men der har været usædvanligt stille, siger formanden for Dansk Byggeri Sydjylland, Michael Mathiesen.

Ordre på vej

Han er sikker på, at håndværksmestrene i løbet af kort tid vil se, at der igen kommer ordre ind.

Dansk Byggeri har beregnet, at boligjob-ordningen alene i år vil give 5.000 arbejdspladser i hele landet, hvoraf 1.150 i Syd- og Sønderjylland og på Fyn.

Det vil yderligere sætte gang i beskæftigelsen, at Landsbyggefondens renoveringsramme for almennyttigt byggeri forhøjes med fire milliarder kroner. Det vil ifølge Dansk Byggeri give knap 600 job i hele landet i år og op mod 2.000 i de følgende to år.

Michael Mathiesen, Dansk Byggeri, mener, at der er masser af ledig arbejdskraft til opgaverne, da byggeriet har kørt på lavt blus i de seneste fem år.

- Men efterhånden kommer vi til at mangle håndværkere, fordi der ikke er blevet uddannet nok. Derfor skal vi have flere lærlinge ind i fagene, understreger han.