TV der bevæger dig

I dag åbner Folketinget officielt

I begynder Folketingsåret. Det står i Grundloven at Folketinget altid officielt åbner den første tirsdag i oktober og varer til samme tirsdag det følgende år.

I dag åbner Folketinget officielt. TV SYD er med. Foto: Colourbox

 

Selv om folketingsmedlemmerne for længst har taget hul på arbejdet efter sommerferien, er det først tirsdag, Folketinget officielt åbner. Det er Grundloven, der har fastsat det.

Få et overblik over den traditionsrige åbning her: 

Læs også TV SYD sender fra demokratiets festdag

Få et overblik over den traditionsrige åbning her:

  • Grundloven slår fast, at Folketingsåret begynder den første tirsdag i oktober og varer til samme tirsdag det følgende år.
  • På Folketingets første dag klokken 12 sammentræder medlemmerne til møde, hvor Folketinget sættes på ny. Åbningen overværes af medlemmer af kongehuset.
  • Det første møde ledes af det medlem, der har siddet længst i Folketinget - også kaldet aldersformanden. Igen i år er det Bertel Haarder (V), som har været folketingsmedlem i over 37 år.
  • Første punkt på dagsordenen er valg af Folketingets formand. Derudover vælges fire næstformænd fra de største partier. Tilsammen udgør formanden og næstformændene Folketingets Præsidium.
  • Herefter får statsministeren ordet. Åbningstalen har hjemmel i Grundloven, der fastslår, at "statsministeren skal afgive en redegørelse om rigets almindelige stilling og de af regeringen påtænkte foranstaltninger".
  • Åbningsredegørelsen indeholder også en gennemgang af de lovforslag, som regeringen vil fremsætte i det nye folketingsår - også kaldet regeringens lovprogram.
  • Statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) åbningstale debatteres to dage efter Folketingets åbning - i år torsdag 5. oktober. Åbningsdebatten starter om morgenen og varer som regel til sent ud på aftenen.
Mest sete på tvsyd.dk